18 січня. Що відзначають в цей день?

18 січня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 694 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 694 RUSSIAN AGRESSION

18 січня відзначають День тлумачного словника, День здорової ваги жінок, День технічного обслуговування, День запалювання маяка.

Цього дня, рік тому, сталася катастрофа гелікоптера ДСНС у Броварах. Загинули 14 людей, зокрема всі, хто перебував у гелікоптері (серед них було керівництво МВС України: міністр Денис Монастирський, його заступник Євген Єнін і державний секретар МВС Юрій Лубкович), і п'ятеро людей на землі, з них одна дитина. Постраждали 25 осіб, із них 11 дітей.

18 січня 1963 року, засновано футбольний клуб "Карпати" (Львів).

Православна церква вшановує пам'ять святителя Афанасія.

День тлумачного словника

Дата пов'язана з днем народження британського лікаря і лексикографа Пітера Марка Роже (нар. 18 січня 1779 року), творця Тезауруса Роже.

Створення тезауруса Роже розпочав ще 1805 року, а опублікував його 1852 року. У книзі налічувалося близько 15 тис. слів. Результатом багаторічного збору слів став перший сучасний словник синонімів, у якому вони були впорядковані за семантичними категоріями.

Ще цього дня:

1918 - На зборах студентів Київського університету Святого Володимира та Українського національного університету ухвалено рішення створити Студентський курінь імені Січових стрільців;

1919 - У Версалі розпочалася Паризька мирна конференція, учасники якої схвалили статут Ліги націй;

1919 - У Лондоні засновано автомобілебудівну компанію "Бентлі Моторз", яка спеціалізувалася на виробництві спортивних і вишуканих автомобілів. У 1931 році "Бентлі" була придбана компанією "Роллс-Ройс";

1919 - Польський піаніст Ігнацій Ян Падеревський став прем'єр-міністром Польської Республіки;

1926 - Прем'єра фільму Сергія Ейзенштейна "Броненосець Потьомкін". Фільм входить до десятка найкращих фільмів усіх часів і народів;

1934 - Британську поліцію забезпечили кишеньковими радіоприймачами, якими передавали дані про скоєні злочини. Першим затриманим уже через 15 хвилин після скоєння злочину виявився злодій, який викрав у Брайтоні три пальта;

1939 - У Хусті з представників українських партій, за винятком комуністів, засновано Українське Національне Об'єднання - політичну організацію закарпатських українців. 27 січня УНО сформувало список кандидатів у посли до Сейму Карпатської України, які за підсумками виборів усі були обрані, отримавши 92,4% голосів. З окупацією Закарпатської України Угорщиною, УНО припинило діяльність.

1944 - На Волині відбулися перші серйозні зіткнення Української повстанської армії з військами НКВС;

1964 - Американські лікарі закликали конгрес зобов'язати сигаретні компанії писати на пачках попередження про небезпеку куріння для здоров'я;

1995 - Під час землетрусу силою 7,2 бала, що стався в місті Кобе (Японія), загинуло шість із половиною тисяч осіб;

1996 - На носії нового типу - DVD - вийшло перше програмне забезпечення. Компанія "Digital Directory Assistance" оголосила, що нова версія її електронного телефонного довідника "PhoneDisc PowerFinder USA ONE", буде випущена на новому носії інформації - Digital Video Disc (DVD). Дані, які раніше займали 6 дисків CD-ROM, помістилися на одному диску DVD;

1997 - Норвежець Берг Усланд закінчив свій одиночний перехід через Антарктиду, який стартував 15 листопада 1996 року.

2010 - Вибухнули кисневі балони на 4-му поверсі лікарні № 7 Луганська (відділення кардіології). У результаті - 16 загиблих.

Церковне свято

День пам'яті святителя Афанасія

Святитель Афанасій був одним із найвидатніших отців Церкви і захисників православної віри. Він народився 295 року в Олександрії і отримав релігійне виховання в пустелі від Святого Антонія Великого. Був дияконом і секретарем олександрійського єпископа Олександра і брав активну участь у Першому Вселенському Соборі, де заперечував аріанське вчення про нерівність Сина Божого Отцю. Після смерті Олександра він став єпископом Олександрії і продовжував боротися з аріанством, за що його п'ять разів виганяли з кафедри.

Написав багато творів на захист православної догматики, а також біографію Святого Антонія Великого, яка суттєво вплинула на розвиток чернецтва. Афанасій помер 373 року і був проголошений святим. Його мощі зберігаються у Венеції.

Іменини: Оксана, Поліна, Феона, Аполлінарій, Тома, Роман, Марія, Григорій, Дмитро.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

БЛИЗЬКО ТРЬОХСОТ ЖИТЕЛІВ ВІННИЧЧИНИ ЗАДЕКЛАРУВАЛИ ПОНАД МІЛЬЙОН ГРИВЕНЬ ДОХОДІВ

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини