18 жовтня. Що відзначають в цей день?

18 жовтня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 968 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 968 RUSSIAN AGRESSION

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми.

Ще сьогодні День краватки і Всесвітній день цукерок. У США - День Аляски, у Британії - День Рогатого Бога.

Православна церква вшановує пам'ять святого апостола і євангеліста Луки.

Європейський День боротьби з торгівлею людьми

Заснований 18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності про торгівлю людьми, особливо жінками та дітьми.

Цього дня в європейських країнах проводяться різноманітні заходи, мета яких - привернути увагу суспільства на проблему торгівлі людьми та на постраждалих від цієї незаконної діяльності. Вважається, що в усьому світі жертвами торгівлі людьми щорічно стають 25-27 мільйонів людей.

За даними ООН за минулий рік, у 148 країнах світу було виявлено та зареєстровано близько 50 000 жертв торгівлі людьми. Жінки становлять серед них 46 відсотків, дівчатка - 19. Сексуальна експлуатація залишається найпоширенішою формою експлуатації (50%), за якою слідує примусова праця (38%).

День краватки

Аксесуар чоловічого і жіночого гардероба має свою історію. Заведено вважати, що він увійшов у моду завдяки французькому королю Людовику XIII. Історики моди зазначають, однак і на той факт, що подібність краваток, які беруть свій початок від шийних хусток, була присутня і в культурі більш раннього періоду історії.

Так, шийні хустки можна побачити на фігурах воїнів теракотової армії в Китаї, а також на окремих скульптурних зображеннях римських воїнів.

Проте саме при дворі короля Людовика XIII шийні хустки увійшли в повсякденне життя як елемент моди. Сприяв цьому збіг обставин, пов'язаний із перебуванням у Парижі полку хорватських найманців. Саме вони носили шийні хустки як елемент форми, і саме від них французький король запозичив його, запровадивши в моду.

У французькій мові цей аксесуар отримав назву "cravat" (від французького слова "хорват") і схожим лишається в мовах багатьох європейських народів.

Увійшовши в моду у Франції, шийні хустки поступово стають популярними і в інших країнах Європи, і насамперед - в Англії. Тут носіння краватки було зведено в особливий ритуал. Почалися експерименти з довжиною, формою краватки. З'явилося безліч способів її зав'язування. Згодом шийна хустка, а згодом і краватка в сучасному розумінні цього слова, стали частиною і жіночої моди, набувши власних рис.

Саме ці три європейські країни: Хорватія, Франція та Англія, ставляться до Дня краватки з особливим трепетом. Однак Хорватія - насамперед. Тут День краватки відзначається щорічно, до того ж на національному рівні з 2003 року.

Всесвітній день цукерок

Є думка, що цукерки з'явилися ще в епоху Стародавнього Єгипту, а сталося це через збіг обставин, тобто з волі випадку, коли змішався вміст перекинутих посудин: горіхи, мед та інжир.

Варто зазначити, що люди давно помітили - солодкі продукти володіють якістю піднімати настрій і навіть бадьорість. Це стало причиною того, що шоколадні цукерки продавалися свого часу в аптеках. "Приготовлене, виготовлене" буквально означає слово "цукерка" в перекладі з латини. Аптекарі пропонували цукерки, як засіб від кашлю і нервових розладів.

Сьогодні дослідники стверджують про вироблення так званих гормонів щастя в процесі вживання шоколаду. Тож введений в обіг саме аптекарями термін "цукерка" вже пізніше став позначати один із видів кондитерської продукції.

Ще цього дня:

1918 - У Львові на зборах українських депутатів австрійської Державної Ради та членів Палати Господ, українських членів галицького та буковинського сеймів було утворено Українську Національну Раду, яка очолила український національний рух в Австро-Угорській імперії;

1918 - Проголошено Чехословацьку Республіку;

1922 - Консорціум заснував Британську радіомовну компанію, для створення загальнонаціональної мережі радіопередавачів для національного мовлення в Британії;

1955 - Запущено в дію Каховську ГЕС;

1968 - Олімпійський комітет США тимчасово відсторонює Томмі Сміта і Джона Карлоса через те, що вони на літніх Олімпійських іграх 1968 року в Мехіко під час церемонії нагородження і виконання американського гімну підняли стиснуті кулаки в рукавичках на знак протесту проти расизму в США;

1989 - Було запущено американський "Спейс Шаттл-34 Атлантіс-5" (запуск космічного апарату Галілео);

1991 - Азербайджан проголошує незалежність від СРСР;

1994 - Верховна Рада України скасувала заборону Компартії;

1995 - Україна вступила до Ради Європи.

Цього дня народилися:

160 років від дня народження Сергія Павловича Шелухіна (1864-1938), українського вченого, історика, правознавця, дипломата, громадсько-політичного та державного діяча, педагога (Чехія). Дату народження подано за Шевченківською енциклопедією, даними Українського національного біографічного архіву, Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, інтернет-ресурсами; за іншими даними народився 19.10.1864 р.;

110 років від дня народження Степана Стебельського (1914-1949), українського мемуариста, діяча ОУН, командира УПА (Чехія);

110 років від дня народження Дмитра Яремчука (1914-2010), українського публіциста, громадсько-політичного діяча, члена ОУН (Канада).

Церковне свято:

За переказами, Лука був сирійським лікарем, з Антіохії, який супроводжував апостола Павла і розповідав про Ісуса на східному узбережжі Середземномор'я, від Антіохії до Цезарії.

Євангеліст Лука усе життя жив без майна, його годували й одягали громади. Приблизно у 70 років його покликали до громад апостола Павла в Греції, щоб більше дізнатися від нього про Христа. Там він і помер у віці 84 років.

Головною особливістю Євангелія від Луки є те, що воно написане як біографія. Водночас Лука зазначає, що Ісус походить від Бога, бо в грецьких біографіях древніх мужів неодмінно згадується походження від якогось бога.

В Одкровенні Івана Богослова написано про чотирьох тварин, які перебувають біля трону Бога на небесах і безперестанку вихваляють Господа. Ці тварини схожі на лева, бика, орла, а в четвертої обличчя як у людини. Відповідно до цього кожен із чотирьох Євангелістів отримав у християнській традиції свій символ, який часто зображують на картинах. Символ Луки - телець.

День євангеліста Луки, також як і трьох інших авторів Євангелія, відзначають у Православній і Римо-католицькій, а також у деяких протестантських Церквах.

Іменини: Андрій, Гавриїл, Давид, Йосип, Лука, Микола, Семен, Сергій, Федір, Єлизавета, Злата.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини