19 червня. Що відзначають в цей день

19 червня. Що відзначають в цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 116 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 116 RUSSIAN AGRESSION

19 червня в Україні відзначають День медика та День фермера, у світі – День батька, Міжнародний день боротьби із сексуальним насильством в умовах конфлікту, Міжнародний день повільної прогулянки, Всесвітній день дитячого футболу, День емансипації у США.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Іларіона Далматського.

Ще цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

День медика

Щороку третьої неділі червня в Україні відзначають День медика.

Професія лікаря одна з найстаріших у світі, і зараз вона затребувана буквально скрізь. А сучасна охорона здоров'я та зусилля лікарів спрямовані не лише на лікування хвороб та підтримання здоров'я людини, а й на запобігання різноманітним захворюванням.

З 2020 року медики опинилися на передньому краї битви з пандемією COVID-19. І без того напружені будні лікарів перетворилися на справжню боротьбу з цією хворобою за життя людей.

А під час війни з РФ українські медики зіткнулися з великою кількістю поранених і травмованих, серед яких є діти. І наші лікарі продовжують вражати своїм професіоналізмом. Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я України відзначив героїзм українських медиків під час війни: "Завжди все ідеально? Ні. Чи завжди можуть впоратися з тим пораненням, яке отримала людина? Ні. Тому що реально бувають випадки, на які не можна дивитися навіть на фотографіях. А лікарі оперують".

День фермера

День фермера – щорічне професійне свято фермерських господарств, встановлене у червні 2020 року указом президента Володимира Зеленського за ініціативи громадськості.

Свято започаткували "з метою сприяння розвитку фермерського руху в Україні". Його відзначають 19 червня, оскільки 19 червня 2003 року був ухвалений закон про фермерське господарство.

Всесвітній день дитячого футболу

Всесвітній день дитячого футболу з’явився 2001 року завдяки угоді між ФІФА (Міжнародною Федерацією футболу) та Дитячим фондом ООН.

Основним завданням організатори ставили подальшу популяризацію і без того, мабуть, однієї з найбільш популярних спортивних ігор у світі, а також пропаганду здорового способу життя.

Як і будь-яка гра, футбол будується на правилах і вчить гравців їх дотриманню, а також розумінню того, навіщо взагалі у житті потрібні правила. Крім того, футбол – доступний вид спорту. Для гри потрібні гравці і м'яч, а бажання зіграти в улюблену гру дозволяє провести її навіть у непідготовлених умовах, хоча кількість спортивних майданчиків і стадіонів у багатьох країнах світу постійно зростає.

Міжнародний день боротьби із сексуальним насильством в умовах конфлікту

Дата була обрана з нагоди схвалення 19 червня 2008 року резолюції Ради Безпеки 1820 (2008), в якій засудила сексуальне насильство як тактику ведення війни.

Завдання міжнародних організацій, а також держав-членів ООН полягає в тому, щоб надавати всіляке сприяння запобіганню таким конфліктам, а у разі їх виникнення – якнайшвидшій їхній локалізації та припиненню. Крім завдань із припинення конфлікту, вирішується маса супутніх проблем. На жаль, однією з подібних проблем продовжує залишатися навіть у 21 столітті проблема сексуального насильства, де жертвами стають найменш захищені категорії людей: жінки та дівчатка.

Термін "сексуальне насильство в умовах конфлікту" охоплює згвалтування, сексуальне рабство, примусову проституцію, примусову вагітність, примусові аборти, примусову стерилізацію, насильницькі шлюби та будь-які інші порівняні за ступенем тяжкості форми сексуального насильства щодо жінок, чоловіків, дівчаток або хлопчиків, які мають пряме чи непряме (тимчасове, просторове чи причинно-наслідкове) відношення до конфлікту.

Міжнародний день прогулянки

Міжнародний день прогулянки, або День неспішної прогулянки, – свято, яке закликає оцінити важливість такого, здавалося б, очевидного, але забутого багатьма способами відпочити, зняти стрес або просто нервову напругу, як піша прогулянка.

Не бажаючи зменшити темп життя і переглянути пріоритети, багато хто намагається вирішити ці проблеми за допомогою медикаментів. На щастя, останніми роками популярність набирає захоплення спортом і прагнення здорового способу життя. Одним з ефективних способів боротьби зі стресом, як це не дивно, є звичайна піша прогулянка парком або лісом, виїзд на природу.

До переваг пішої прогулянки прихильники свята відносять її доступність для кожного, тому що потрібно лише виділити час, а також визначитися з місцем, хоча навіть у містах достатньо скверів та парків, не кажучи про передмістя. Цей спосіб відпочинку не вимагатиме будь-яких матеріальних витрат, а користь від нього з лишком окупить витрачений час. Ходьба не лише сприятиме зняттю стресу, але й стане непоганим стимулятором уваги, пам'яті та мозкової активності, покращить апетит та нормалізує сон.

Ще цього дня:

1948 - Підписано Женевську конвенцію "Про міжнародне визнання майнових та інших прав осіб, що перебувають у літаках";

1953 - Американське подружжя Джуліус і Етель Розенберг страчені через сприяння радянській розвідці;

1968 - Рада Безпеки ООН ухвалила Резолюцію про гарантії безпеки держав, які не мають ядерної зброї;

1996 - Україна та Киргизстан підписали Договір про дружбу та співробітництво.

Церковне свято

За православним календарем у цей день відзначається пам'ять преподобного Іларіона Далматського, якого також заведено називати Новим. Він народився в сім'ї благочестивих батьків Петра та Феодосії, які виховали сина у благочесті. У 20-річному віці юнак став ченцев в Ісихійській обителі поблизу Візантії, а звідти перейшов у Далматську обитель, де прийняв схиму і став учнем преподобного Григорія Декаполіта.

Після смерті ігумена брати обрали на його місце Іларіона, і він упродовж восьми років мирно керував монастирем. Коли в 813 році імператорський престол зайняв іконоборець Лев Вірменин, ігумен відкрито виступив проти нього, викривши в брехні. За це майбутній святий зазнав багато катувань, але не зрікся православ'я. В нагороду за свій подвиг преподобний удостоївся честі побачити ангелів, які підносили на небо душу святого Федора Студита.

Іменини: Георгій, Іларіон, Іона, Паісій, Ростислав, Софія, Сусанна, Юліана.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

В СТАРІЙ СИНЯВІ НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ ПЕРЕЙМЕНУВАЛИ ВУЛИЦЮ НА ЧЕСТЬ ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧА ЗСУ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини