19 квітня. Що відзначають у цей день та прикмети

19 квітня. Що відзначають у цей день та прикмети

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 55 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 55 RUSSIAN AGRESSION

19 квітня відзначають День велосипеда, День проліска, День власників домашніх тварин, День поезії та творчого мислення, День сушіння білизни на мотузці і День часнику. Православні християни вшановують пам'ять святих Євтихія, архієпископа Константинопольського та мученика Єремія.

День проліска

Свято проліска було засновано в 1984 році в Англії.

Загалом у світі, залежно від кліматичної зони, проліски зацвітають від січня до квітня. У Великій Британії їхнє цвітіння припадає на середину квітня, тому свято приурочене до початку весни і теплих сонячних днів, а сьогодні стало улюбленим і в інших країнах.

День велосипеда

19 квітня – відзначають День велосипеда. В цей день вчений Альберт Гофман вирішив провести досліди із ЛСД. Він прийняв 250 мікрограмів галюциногена, після чого вирушив додому на велосипеді. Під час поїздки він описував ефект від ЛСД своєму помічникові, який його супроводжував.

Гофман їхав дуже швидко, хоча йому здавалося, що він ледве рухається. Бульвар дорогою додому перетворився для нього на сюрреалістичну картину Сальвадора Далі. Йому здавалося, що будинки вкрилися дрібними брижами. Коли він дістався додому, помічник викликав лікаря. Той після прибуття не виявив жодних відхилень, окрім збільшених зіниць. Сам же Гофман весь час марив. Пізніше замітка про експеримент і досвід з'явилася в його книзі "ЛСД - моя важка дитина".

День поезії та творчого мислення

Свято об'єднує творчих особистостей та нагадує суспільству про важливість існування духовного, поетичного, незвичайного та уявного у нашому житті.

Ще цього дня:

1941 - Сенат США ухвалив резолюцію про підтримку ідеї державотворення в Ізраїлі;

1943 - Початок повстання у Варшавському гетто;

1943 - Указом Президії Верховної Ради СРСР запроваджено каторжні роботи для т.зв. "помічників окупантів";

1947 - Партія "Індійський національний конгрес" погодилася розділити країну на Індію та Пакистан.

1967 - Члени гурту The Beatles підписали контракт, за яким вони зобов'язувалися не залишати групу протягом десяти років;

1999 - У Берліні відбулося офіційне відкриття Рейхстагу як нового місця засідань парламенту Німеччини;

2000 - У Румунії поблизу села Рошія-Монтані відкрите найбільше в Європі родовище золота, розробки заблоковані парламентом після масових протестів з екологічних, історико-культурних та туристичних міркувань.

Церковне свято

Євтихій народився в селі Божественне Фрігійської області. Його дід був священиком. Він виховав онука у християнському благочесті. У 12 років Євтихій вирушив до Константинополя на навчання, оселився в монастирі Амасії і прийняв чернецтво.

За богоугодне та повне суворих постів життя Євтихія призначили архімандритом. 552 року він став патріархом. Через рік його направили на V Вселенський Собор замість митрополита Амасійського через хворобу останнього. Коли патріарх Міна зустрів Євтихія в Константинополі, то передбачив, що той стане новим архієпископом. Про це просив апостол Петро, коли прийшов до імператора Юстиніана.

На Зборах священики православної церкви піддали анафемі нові лжевчення. Одне стверджувало, що тіло Ісуса Христа було нетлінним ще до Воскресіння. Цієї єресі піддався благовірний цар Юстиніан. Після її засудження єпископом Євтихієм правитель обрушив на нього гнів і вислав із Константинополя.

Наступні 12 років Євтихій провів у вигнанні в Амасійській обителі. Там Бог подарував йому дар зцілення та пророцтва. Протягом цього часу він зробив багато чудес і передбачив імена наступників імператора. У 577 році Євтихій повернувся до Константинополя. Його відновили у сані архієпископа. Але на посаді він недовго пробув. У 582 році святий Євтихій відійшов у засвіти.

Про мученика Єремію Римського відомо мало. Про нього є згадка у Папи Римського Григорія I. Єремія жив у ІІІ столітті. Він прийняв мученицьку смерть у часи гонінь на християн.

Іменини: Григорій, Єремій, Іван, Павло, Прохор, Севастян, Яків, Ян.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

 

УКРАЇНА ПОВНІСТЮ ЗАПОВНИЛА АНКЕТУ ЩОДО ВСТУПУ В ЄВРОСОЮЗ. ОЧІКУЄМО НА ПРИСКОРЕНУ ПРОЦЕДУРУ ВСТУПУ В ЄС

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини