19 серпня. Що відзначають у цей день та прикмети

19 серпня. Що відзначають у цей день та прикмети

Що сьогодні не можна робити, яке сьогодні церковне свято, яким цей день був в історії. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

 

Яке церковне свято відзначається сьогодні

Православна церква 19 серпня святкує Преображення Господнє, або Яблучний Спас. Віруючі несуть в храми яблука, святять їх, потім готують з них різні страви. Яблучний Спас припадає на суворий Успенський піст. Але на честь важливого свята дозволяється його послабити.

19 серпня в історії

1562 — московити зазнали нищівної поразки від Великого князівства Литовського та Руського у Битві під Невелем.

1722 — наказний гетьман Павло Полуботок видав універсал, який забороняв зловживання світських і духовних можновладців та передбачав реформу судочинства.

1839 — уряд Королівства Франція, що викупив патент Луї Дагера на створення відбитків, проголосив дареготипію «подарунком світу», завдяки чому фотографія змогла стати загальнодоступною технологією.

1914 — створено керівний орган Українських Січових Стрільців — Українську бойову управу.

1919 — 1-й корпус Української Галицької Армії, ведучи наступ на Київ, здобув Бердичів.

1920 — 6-та стрілецька дивізія полковника Марка Безручка після численних сутичок з частинами 1-ї кінної армії Будьонного відійшла до Замостя і зайняла там оборону.

1936 — У Москві почався відкритий судовий процес над «об'єднаним троцкістсько-зінов'євським антирадянським центром».

1941 — головне командування румунської армії видало декрет про встановлення окупаційної адміністрації на частині території, раніше анексованої Українською РСР між Дністром і Бугом («Трансністрія») з центром у Тирасполі.

1943 — Президент США Ф. Рузвельт і прем'єр-міністр Великої Британії В. Черчилль підписали таємну угоду про співробітництво у створенні атомної бомби.

1945 — Президія Верховної Ради СРСР ратифікувала Статут ООН.

1955 — на околиці села Здовбиця під час блокади переважаючих сил КДБ — МВС не здався живим і загинув рівненський крайовий провідник ОУН Анатолій Маєвський «Уліян».

1960 — здійснено перший політ у космос живих істот.

1982 — здійснено запуск космічного корабля «Союз Т-7», у складі екіпажу якого українець — Л. Попов.

1989 — парафія святих Петра і Павла у Львові (настоятель — о. Володимир Ярема) першою в Українській РСР вийшла з підпорядкування Російської Православної Церкви й оголосила себе частиною УАПЦ

1989 — у Хмельницькому відкрили пам'ятний знак, що увічнив пам'ять жертв репресій 1930—1940-х і початку 1950-х років

1990 — НДР прийняла конституцію ФРН.

1991 — Леонід Кравчук, Голова Верховної Ради УРСР, о 16:00 год. у виступі по українському телебаченні закликав українських громадян зберігати спокій і підкреслив, що надзвичайний стан Української РСР не стосується. Потім заявив про вихід із лав КПРС.

1992 — в Києві почав роботу I Всесвітній форум українців.

Яке свято відзначають 19 серпня

У цей день у світі відзначаються Всесвітній День Фотографії, Міжнародний день орангутану, Всесвітній день гуманітарної допомоги, Міжнародний день банта.

В Україні - День пасічника, в США - День картоплі, День гарячої та гострої їжі, День коктейлю "Чорна корова", День м'якого морозива, День авіації, у В'єтнамі - День серпневої революції, в Норвегії - День народження кронпринцеси Метте-Маріт, на Філіппінах - День Мануеля Кесона, в Іспанії - свято святого Магінуса.https://gazetahm.org/ckeditor_assets/pictures/597/content_%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F.jpg

Замовити плитку, блочок, паркан можна тут


Що сьогодні не можна робити

Не можна фізично працювати, а також сваритися, лаятися і скандалити.

 

Прикмети на 19 серпня

  • яким буде Яблучний Спас - таким буде і січень;
  • ясна погода - зима буде холодною.

Іменини 19 серпня

Іменини у Архипа, Макара, Михайла, Петра і Митрофана. 

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини