19 жовтня. Що відзначають в цей день?

19 жовтня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 969 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 969 RUSSIAN AGRESSION

19 жовтня в Україні відзначають День працівників целюлозно-паперової промисловості, День відповідальності людини.

Ще сьогодні - Всесвітній день гуманітарних дій, Міжнародний день археології, День написання листів у майбутнє, Міжнародний день джину з тоніком, День "Оцініть своє життя".

Православна церква вшановує пам'ять святого пророка Йоіла, святого мученика Вара, святого преподобного Івана Рильського.

День працівників целюлозно-паперової промисловості

Відзначається щорічно в третю суботу жовтня відповідно до Указу Президента України від 01.10.2008 р. № 885/2008.

Щорічний світовий обсяг виробництва паперової продукції становить 350 млн т. Із них близько 0,9 млн т виробленого паперу припадає на підприємства України, що дало змогу державі посісти 36 місце в рейтингу країн-виробників цієї продукції.

Знайдено матеріали, згідно з якими з XVI до початку XX століття на території України існувало щонайменше 200 паперових фабрик.

Сьогодні в Україні налічується 50 підприємств, які виготовляють різні види паперу та картону. Для виробництва паперової продукції використовують первинну сировину, тобто целюлозу, і вторинну - макулатуру.

День відповідальності людини

Всеукраїнський День відповідальності людини відзначається в день народження Богдана Гаврилишина, автора "Декларації відповідальності людини" згідно Постанови Верховної Ради України від 16.07.2021 р. № 1705-IX.

Метою святкування є якісне перетворення українського суспільства в контексті розуміння та підвищення рівня відповідальності, а також вшанування пам'яті великого українця.

Всесвітній день гуманітарних дій

Присвячений проявам вдячності та поваги до активістів і героїв гуманітарної справи.

Міжнародний день археології

Міжнародний день археології - це всесвітнє свято, яке зазначає значення археології та її внесок у розвиток суспільства.

Щороку в третю суботу жовтня ця подія відзначається низкою заходів і програм, покликаних привернути людей різного віку та інтересів до чудес археології.

Міжнародний день джина з тоніком

Міжнародний день джина з тоніком присвячений одному з найулюбленіших і найпопулярніших коктейлів у світі.

День "Оцініть своє життя"

День "Оцініть своє життя" був створений, щоб спонукати людей обміркувати, що відбувається в їхньому житті, і спрямувати його в потрібне русло. Відзначається щорічно 19 жовтня.

День написання листів у майбутнє

19 жовтня відзначається оригінальне свято - День написання листів у майбутнє. Невідомо - хто і коли виступив ініціатором дати, але ідея відправити послання "крізь роки" сподобалася багатьом, і свято стало набувати прихильників. Можливо, початок такій традиції поклали стародавні єгиптяни, які постачали своїм фараонам все необхідне для загробного життя, а можливо, і жителі стародавнього Шумеру, які закладали у фундаменти храмів і палаців послання майбутнім правителям. Або з далекого Середньовіччя, коли в стінах замків королі ховали карти з описом місць, де зариті скарби.

Нині закладання "капсул часу" не втрачає своєї популярності, і такий захід зазвичай влаштовують на офіційному рівні, приурочивши до якоїсь святкової або значущої дати для міста/суспільства/країни із залученням представників влади, громадськості, ЗМІ. А розкрити ці послання передбачається через кілька десятків, а то й сотень років. Так, "капсули часу", закладені в Нью-Йорку на Всесвітніх ярмарках у 1939 і 1964 роках, заповідано відкрити тільки в 6939 році.

Ще цього дня:

1918 - Створена у Львові Українська Національна Рада Західноукраїнської Народної Республіки проголосила утворення Української держави на українських етнічних землях у складі Австро-Угорщини;

1943 - Альберт Шварц відкрив антибіотик стрептоміцин;

1947 - Розпочалося (19-21 жовтня) масове (близько 150 тис. осіб) вивезення українців до Сибіру;1956 - Польська об'єднана робітнича партія озброїла польських робітників;

1956 - Польська об'єднана робітнича партія озброїла польських робітників у відповідь на просування на Варшаву окупаційних радянських військ під командуванням радянського маршала Костянтина Рокоссовського, тоді номінального міністра оборони Польської Народної Республіки;

1961 - У Карлсруе, (ФРН), суд (8-19 жовтня), ухвалив вирок агенту КДБ Б. Сташинському, убивці Л. Ребета і С. Бандери, і визнав відповідальними за організацію вбивств уряд СРСР і ЦК КПРС.

Цього дня народилися:

180 років від дня народження Сергія Олександровича Венгрженовського (1844-1913), українського етнографа, фольклориста, історика. Дату народження подано за ЕСУ, інтернет-ресурсами; за іншими даними народився 08.10.1850 р.

175 років від дня народження Андрія Федоровича Казбирюка (1849-1885), українського композитора, диригента, музикознавця, педагога;

170 років від дня народження Сергія Івановича Васильківського (1854-1917), українського живописця;

90 років від дня народження Бориса Ілліча Бездольного (1934-2001), українського поета, прозаїка, журналіста.

Церковне свято:

Цього дня православні відзначають перенесення мощей преподобного Івана Рильського - святого, шанованого як покровителя болгарського народу. Іван народився наприкінці 9 століття в сім'ї благочестивих поселян у селі Скрино. Хлопчик рано втратив батьків і в дитинстві став працювати пастухом. Одного разу господар стада побив Івана за те, що той загубив корову з телям. Хлопчик звернувся з молитвою до Бога, і у відповідь з'явилося диво: пастух знайшов пропажу, а потім переніс теля через річку, йдучи по воді як по суші. Господар же, побачивши це, щедро нагородив хлопця.

Пізніше Іван вступив послушником в один із прилеглих монастирів, де навчився читати і писати, став вивчати богословські книги. Через деякий час він прийняв чернечий постриг і усамітнився в лісі, оселившись у сплетеній із хмизу хатині. Одного разу на його житло напали розбійники, і Іван був змушений переселитися в печеру. Там він прожив 12 років, молився і дотримувався посту. Зрештою слава про преподобного поширилася світом, і до нього почали приходити хворі, які шукали в нього зцілення. Рятуючись від уваги людей, Іван перейшов в іншу печеру, де трудився сім років, терплячи спокуси від бісів.

Але й це місце перебування святого стало відомим. Навколо печери Івана стали селитися паломники, які шукали усамітнення, і тут виник монастир. Спочатку ченці жили в хатинах, потім звели храм і спорудили келії. Преподобний Іван став ігуменом обителі, наставляв братію прикладом праведного життя. Перед смертю святий обрав наступника, а сам пішов у печеру, де провів останні п'ять років життя.

Іменини: Дмитро, Іван, Леонтій, Сергій.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини