2 жовтня. Що відзначають в цей день?

2 жовтня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 952 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 952 RUSSIAN AGRESSION

2 жовтня відзначають Міжнародний день боротьби проти насильства, Міжнародний день соціального педагога.

Православна церква вшановує пам'ять святого священномученика Кипріяна; святої священномучениці Юстини; святого преподобного Андрія.

Юдеї відзначають Рош га-Шана.

Міжнародний день соціального педагога

У травні 2009 року в Копенгагені відбулася XVII Міжнародна конференція соціальних педагогів. Конференція виявилася знаменною, оскільки саме на ній було ухвалено рішення заснувати міжнародне свято всіх соціальних педагогів.

Соціальною педагогікою називається наука, яка досліджує виховання в контексті соціалізації, тобто враховує вплив довкілля на формування особистості. Одна з функцій соціальної педагогіки - розробляти систему заходів, що дають змогу виховувати людину оптимальним чином.

Міжнародний день боротьби проти насильства

Міжнародний день ненасильства, встановлений резолюцією Генеральної асамблеї ООН від 15 червня 2007 року, відзначають щорічно 2 жовтня в багатьох країнах світу.

Дату обрано не випадково: 2 жовтня 1869 року народився Махатма Ганді, лідер руху за незалежність Індії та основоположник філософії і стратегії ненасильства.

Ще цього дня:

1918 - Гетьман України Павло Скоропадський розпочав формування української національної гвардії;

1990 - Представники Студентського Братства Львова та Української студентської спілки (УСС) розпочали політичне голодування на майдані Жовтневої революції (нині Майдан Незалежності) в Києві;

1997 - Підписано Амстердамський договір.

Цього дня:

240 років від дня народження Євстафія (Остапа) Петровича Рудиковського (1784-1851), українського військового медика, письменника, поета, кобзаря.

Церковне свято:

Сьогодні день пам'яті святого священномученика Кипріяна.

Кипріан народився близько 210 року в родині язичників. Здобув гарну освіту і став визнаним ритором. Його філософські переконання змінилися після хрещення, коли він прийняв християнство близько 246 року. Кипріан швидко став єпископом Карфагена. Він активно опікувався питаннями церкви, проводив богослужіння і проповідував, зробив значний внесок у розвиток християнської громади. У період правління імператора Діоклетіана Кипріан зазнав переслідувань. Він був змушений переховуватися, але продовжував підтримувати свою паству через листи. 258 року Кипріан був схоплений і засуджений до смертної кари. Він прийняв свою смерть мужньо, стверджуючи свою віру в Христа.

Рош га-Шана

Рош га-Шана - єврейський Новий рік, який святкують два дні поспіль на молодик осіннього місяця тишрей за єврейським календарем.

З цього дня починається відлік днів нового єврейського року. У Танаху першим місяцем року вважається весняний місяць авів, пізніше названий нісан, коли євреї вийшли з Єгипту.

Іменини: Андрій, Борис, Василь, Георгій, Давид, Дмитро, Іван, Костянтин, Михайло, Петро, Степан, Федір, Олександра, Анна, Юстина.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини