20 липня. Що відзначають в цей день?

20 липня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 878 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 878 RUSSIAN AGRESSION

20 липня в Україні та в світі відзначають День шахів. Ще сьогодні - Міжнародний день Місяця і Міжнародний день торта.

У Болгарії – День святого Іллі, у Норвегії - День народження спадкоємного принца Хокона Магнуса. В Аргентині та Бразилії - День друга.

Цього дня, 1797 року було вперше виконано гімн "Єще Польска нє згінела,...", а в 1917-му зареєстровано торгову марку BMW.

20 липня 1924 року під час проведення в Парижі VIII літніх Олімпійських ігор було засновано Міжнародну шахову федерацію.

Православна церква вшановує пам'ять святого славного пророка Іллі.

Міжнародний день шахів

Із 1966 року за ініціативи Всесвітньої шахової федерації ФІДЕ, 20 липня святкують Міжнародний день шахів. Шахісти обрали цю дату, бо саме цього дня 1924 року в Парижі було засновано їхню федерацію.

Свято відзначають у 178 країнах, а з 2011 року воно є і Днем шахів в Україні.

 Назва гри походить із перської: шах мат - володар помер. Батьківщиною шахів є Індія. Там у V столітті з'явилася попередниця шахів - гра Чатуранга.

Вважається, що гра в шахи сприяє розвитку пам'яті, розумових здібностей, творчого та логічного мислення.

За даними ФІДЕ, сьогодні шахи як вид спорту визнано в 107 країнах світу, у який грають десятки мільйонів гравців на всіх континентах, і в середньому щодня проводиться понад 60 мільйонів ігор. Перший комп'ютер, який грав у шахи з міжнародним гросмейстером, називається DeepThought. Це сталося в листопаді 1988 року в США.

Міжнародний День Місяця

Щорічно 20 липня відзначається Міжнародний день Місяця, встановлений резолюцією Генасамблеї ООН у грудні 2021 року.

Дату для свята обрано на честь річниці першої висадки людини на Місяць 1969 року в межах місячної місії "Аполлон-11".

Ініціатива проведення Дня Місяця народилася у США, де вперше тематичні заходи відбулися 1971 року, коли президент Річард Ніксон оголосив 20 липня Національним днем висадження на Місяць на честь річниці історичної космічної місії.

Церковне свято

20 липня в церковному календарі – день пам’яті святого славного пророка Іллі. Ім’я Ілля означає "міць Господня". Він народився близько 900 років до Різдва Христового. З малих літ він присвятив себе Богові, жив у пустелі, молився та постився. Ілля виступав проти ідолопоклонства та закликав людей повірити в Єдиного Бога.

Ілля влаштував випробування на горі Кармель, доводячи, що Ваал — хибний бог. Бог послав вогонь на жертву Іллі, підтверджуючи його вірність. Ілля прийшов до бідної вдови, яка вірила в Бога, і воскресив її сина.

Іменини: Олександр, Олексій, Опанас, Георгій, Юхим, Іван, Ілля, Костянтин, Микола, Петро, Сергій, Тихон, Федір.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини