20 листопада. Що відзначають у цей день та прикмети

20 листопада. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

20 листопада у світі святкують День дитини, День педіатра, День індустріалізації Африки та День революції у Мексиці. В Аргентині відзначають День суверенітету, а у В'єтнамі – День учителя. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Всесвітній день дитини

Всесвітній день дитини відзначається щорічно 20 листопада. У 1954 році ООН запропонувала урядам святкувати цей день у будь-який із днів, який кожен з них визнає доцільним, і припустила, що загальне святкування Всесвітнього дня дитини слугуватиме зміцненню солідарності та співпраці між націями.

20 листопада 1959 року асамблея ухвалила Декларацію прав дитини, а 1989 року — Конвенцію про права дитини.

День педіатра

20 листопада педіатри у різних країнах світу відзначають професійне свято. І хоча День педіатра не має офіційного статусу, представники цієї лікарської професії, безсумнівно, заслужили найщиріші вітання та подяку за свою працю.

Педіатрія - розділ медицини, який опікується лікуванням дітей будь-якого віку. Зазвичай верхньою межею дитячого віку є 18 років, хоча Американська асоціація педіатрії рекомендує молодим людям спостерігатися у педіатра до 21 року. З грецької "педіатр" так і перекладається - "цілитель дітей".

Відмінність педіатрії від інших галузей медицини не лише у тому, що дитячий організм відрізняється від дорослого, а й тому, що здебільшого дитина неспроможна ухвалювати власні рішення стосовно лікування. Педіатру доводиться не лише займатися лікуванням, а й вибудовувати стосунки з батьками чи законними опікунами дитини. Крім того, педіатр повинен вміти знаходити контакт із дитиною, заспокоїти та підбадьорити маленького пацієнта.

Перше переливання штучної крові:

У цей день, у 1979 році вперше хворому перелили штучну кров. Замінник гемоглобіну на основі перфторвуглеводню Fluosol-DA-20 був розроблений у Японії та вперше випробуваний у Сполучених Штатах. Першими його одержали пацієнти, які відмовилися від переливання крові з релігійних причин. Головними плюсами використання такої крові стали відсутність ризику зараження вірусами, сумісність з будь-якою групою крові при переливанні, виробництво в лабораторних умовах, відносна легкість зберігання. В екстрених ситуаціях суху штучну кров можна розбавити спеціальним водним розчином. І протягом кількох секунд вона буде готова до застосування. Також вона прискорює перенесення кисню до тканин (більше кисню однією молекулу його переносника). Основні мінуси - дорожнеча та токсичність.

Windows 1.0:

Система офіційно анонсована Біллом Гейтсом 10 листопада 1983 року в Нью-Йорку, проте була випущена лише за два роки. Протягом цих років над продуктом працювали 24 розробники. Нарешті, 20 листопада 1985 року розпочато постачання системи у мережі роздрібної торгівлі. Для прискорення доставки комплектів програми до магазинів було використано пересилання поштою.

Оголошена вартість у США становила 99 доларів, у Німеччині – 399 німецьких марок. Реакція користувачів на появу Windows була стриманою, оскільки для повноцінного використання доводилося купувати таке дороге обладнання, як миша, пам'ять більшого обсягу та нову модель процесора. Крім того, у постачання входили кілька застосунків, розроблених спеціально під такі характеристики комп'ютера, які вимагали від більшості користувачів придбання нового обладнання. Багато частин системи було використано у її наступних, успішніших версіях.

Нюрнберзький процес:

20 листопада 1945 р. о 10.00 у Нюрнберзі відкрився міжнародний судовий процес у справі головних нацистських військових злочинців європейських країн осі Рим-Берлін-Токіо. Це місто було обрано невипадково: воно багато років було цитаделлю фашизму, свідком з'їздів націонал-соціалістської партії та парадів її штурмових загонів. Нюрнберзький процес здійснював Міжнародний військовий суд, створений виходячи з Лондонської угоди від 8 серпня 1945 р. між урядами провідних держав-союзників – СРСР, США, Великої Британії і Франції, до якого приєдналися 19 інших країн – членів Антигітлерівської коаліції.

III Універсал:

20 листопада 1917 року, за кілька днів після Жовтневого перевороту, Українська Центральна Рада ухвалила III Універсал, яким було проголошено Українську Народну Республіку у складі федеративної Росії. Під час обговорення проекту документа найбільші дискусії точилися навколо скасування приватної власності на землю та прав національних меншин.

30 років тому, 20 листопада 1991 року, були встановлені консульські відносини між Україною та Туреччиною.

20 листопада у всьому світі відзначається День пам'яті трансгендерних людей, покликаний вшанувати пам'ять тих, хто став жертвами злочинів на ґрунті трансфобії, та привернути увагу до проблем трансспільноти.

Трансгендерність визначається як розбіжність гендерної ідентичності (самовідчуття) із зареєстрованою при народженні (приписаною) статтю. Якщо попередня, десята версія Міжнародної класифікації хвороб (МКХ) відносила діагноз "транссексуальність" до психічних розладів, то в МКХ-11 такого пункту вже немає. Залишиться лише діагноз "Гендерна дисфорія" (низка станів, пов'язаних із неприйняттям гендерного статусу) у блоці "Сексуальне здоров'я".

Церковне свято:

У православній церкві 20 листопада вшановується пам'ять святого Федота – одного з мучеників, які постраждали за віру в Христа (загалом їх було близько 30 осіб). Саме Федот разом зі своїми товаришами відкрито проповідував християнство, незважаючи на те, що язичники змушували його зректися віри. В результаті Федот був заарештований і страчений.

20 листопада вшановується також ікона Божої матері з Немовлям "Виграння", яка вважається однією з найбільш незвичайних і унікальних хоча б тому, що на ній немовля Ісус зображується не статично, як на більшості образів, а в русі.

Згідно з історичними даними, "Виграння" вважають суто "жіночою" іконою, яка є копією аналогічного візантійського образу і є чудотворною. Їй моляться жінки, які довго не можуть народити дитину. Можна приходити до образу молитися разом із чоловіком. Часто замовляється і молебень під назвою "Вигравання". Особливо це стосується жінок, які мають незабаром народити дитину.

Вважали, що тоді немовля буде здоровим і виросте міцним. У свідомості християн саме 20 листопада з вищезазначених причин вважається тріумфом материнської любові. Тому матерям виявляли особливу шану та повагу.

Іменини:

Михайло, Олександр, Олексій, Опанас, Богдан, Валерій, Веніамін, Григорій, Євген, Єлизавета, Іларіон, Кирило, Федір.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ШІСТЬ ШКІЛ ХМІЛЬНИЦЬКОЇ ГРОМАДИ НАВЧАТИМУТЬ ОЧНО, РЕШТА - ДИСТАНЦІЙНО

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини