20 вересня. Що відзначають в цей день?

20 вересня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 940 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 940 RUSSIAN AGRESSION

20 вересня відзначають Всесвітній день паельї, Всесвітній день гінекологічної онкології, Міжнародний день студентського спорту, Всесвітній день рису.

Цього дня, 1991 року було створено Службу національної безпеки України (нині - СБУ).

У Німеччині - Берлінський осінній карнавал, Всесвітній день захисту дітей у Тюрінгії.

Православна церква вшановує пам'ять святого великомученика Євстратія та інших; святих мучеників Михайла і Теодора.

Всесвітній день рису

Незамінний продукт для приготування плову, ризотто, супів, паельї, різноманітних закусок, оцту, вина, десертів та ще безлічі страв і напоїв - це, звісно, рис. І якщо для європейців рис - це просто один із багатьох їстівних злаків, то для більш як половини населення світу, зокрема й для всіх мешканців Східної та Південно-Східної Азії, він є основним у харчуванні - там страви з рису їдять двічі або й тричі на день.

Всесвітній день паельї

Всесвітній день паельї - щорічне свято, яке вшановує одну з найбільш знакових страв Іспанії - паелью. Визнана в усьому світі за її багатий смак і культурне значення, паелья вийшла за межі свого скромного валенсійського походження і стала символом іспанської гастрономії. Цей день дає змогу поділитися, відсвяткувати і насолодитися інтернаціональністю паельї.

Паелья отримала міжнародне визнання: вісім мільйонів пошукових запитів в інтернеті щороку роблять її четвертою за популярністю стравою у світі.

Міжнародний день студентського спорту

Міжнародний день студентського спорту - всесвітнє свято, яке наголошує на ключовій ролі спорту у вищих навчальних закладах.

Цей день, що відзначається щорічно 20 вересня, є свідченням синергії між академічними досягненнями та спортивною досконалістю.

Ще цього дня:

1919 - Нестор Махно та уряд УНР уклали угоду про спільну боротьбу проти Денікіна;

1920 - У Збараж і Вишнівець вступили частини 6-ї польської армії. До Лянцкоруна, Скалата і Сатаніва вступили частини Дієвої Армії УНР;

1946 - Відкрився перший Каннський кінофестиваль;

1954 - ЕОМ виконала першу програму на першій мові програмування високого рівня Фортран;

1970 - Станція "Луна-16" здійснила перше буріння ґрунту на Місяці;

1977 - В ООН вступив В'єтнам;

1992 - На референдумі більшість громадян Франції висловилася за вступ країни до Європейського Союзу;

2000 - Влада Республіки Китай заарештувала 25-річного Чен Інь-Хао, розробника комп'ютерного вірусу CIH ("ЧИХ"), названого за ініціалами автора (відомий також як "Чорнобиль", оскільки одна з його версій активується 26 квітня, у річницю аварії на ЧАЕС);

2003 - На референдумі в Латвії громадяни проголосували за входження країни до ЄС;

2008 - Відкриття першого в Україні IMAX кінотеатру.

Цього дня народилися:

1809 - Нестор Кукольник, письменник українського русинського походження, драматург, поет, літературний критик, композитор, видавець, громадський діяч. Син ученого і педагога Василя Кукольника, брат Платона і Павла Кукольників;

1883 - Михайло Жук, український живописець, графік, педагог і письменник;

1893 - Сергій Єфремов, український військовий діяч, головнокомандувач національної оборони Карпатської України, підполковник Армії УНР (генерал-хорунжий в еміграції);

1929 - Іван Світличний, український літературознавець, мовознавець, літературний критик, поет, перекладач, правозахисник, репресований, член Міжнародного ПЕН-клубу.

1957 - Володимир Ткаченко, український радянський баскетболіст, дворазовий бронзовий призер Олімпійських ігор.

1977 - Валерій Перешкура, український гімнаст, срібний призер Олімпійських ігор (2000);

1982 - Інна Осипенко-Радомська, українська веслувальниця на байдарках, олімпійська чемпіонка, чотириразова призерка Олімпійських ігор;

1983 - Юлія Батенкова-Бауман, українська біатлоністка, лижниця, призерка Паралімпійських ігор.

Церковне свято:

Сьогодні день пам'яті святого великомученика Євстратія.

Євстратій жив у III-IV століттях. За легендою він був римським воїном і офіцером, який спочатку не був християнином. Під час своїх воєнних дій Євстратій зустрів християн, які вплинули на його погляди. Після глибоких роздумів він прийняв християнство. За свою віру Євстратій зазнав переслідувань: після відмови принести жертву язичницьким богам його схопили, катували і стратили.

За різними версіями, його вбили мечем або скинули зі скелі. Після його смерті стало відомо про численні чудеса, які відбувалися на місцях його мучеництва, і багато людей почали приходити, щоб помолитися святому.

Іменини: Василь, Іван, Іларіон, Михайло, Олег, Олександр, Федір, Тетяна.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини