20 жовтня. Що відзначають у цей день та прикмети

20 жовтня. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

20 жовтня відзначають Всесвітній день кухаря, Міжнародний день авіадиспетчера, Міжнародний день лінивця, а також День розчавлених бульбашок. В Україні згадують про таке явище, як рак молочної залози, а в світі медики нагадують про остеопороз. У США святкують День солодкого.

Щороку в Україні і в усьому світі відзначають свято - День авіадиспетчера. Цей день заснували порівняно недавно. 20 жовтня 1962 року в Нідерландах була організована Міжнародна федерація асоціацій авіаційних диспетчерів (IFATCA, International Federation of Air Traffic Controllers Associations). І свято приурочили саме до цього дня. Відтоді 20 жовтня відзначають як пам'ятний день на початку розвитку історії повітряного транспорту.

Більш ніж за 50 років кількість асоціацій-членів IFATCA зросла до 130. Це вкотре доводить значущість авіаційної галузі в житті сучасного суспільства. Зараз досить складно уявити відсутність можливості користування авіатранспортом.

Співробітники цієї сфери несуть на своїх плечах величезну відповідальність за управління вантажними і пасажирськими авіаперевезеннями. А авіаційні диспетчери - перші, хто зобов'язані контролювати їх безпеку. Зважаючи на це, до представників цієї професії пред'являються надзвичайно високі вимоги: від бездоганних професійних навичок до наявності особливої психологічної підготовки.

Всесвітній день остеопорозу відзначають щороку 20 жовтня. Ця дата присвячена підвищенню інформованості населення планети про небезпеку, яку містить у собі це захворювання, а також посилення заходів щодо запобігання остеопорозу. День засновано в 1996 році за ініціативою Національного товариства остеопорозу в Великій Британії.

Остеопороз - це хронічне захворювання, що прогресує, яке характеризується зниженням щільності і міцності кісток в організмі. При остеопорозі порушується метаболізм кісткової тканини, через що процеси катаболізму переважають над процесами кісткоутворення, і в результаті кістки стають більш крихкими, підвищується ризик виникнення переломів.

За даними ВООЗ, близько 35% жінок і 20% чоловіків з переломами отримали їх внаслідок остеопорозу. Також кількість остеопоротичних переломів стає дедалі більшою, і особливо проблема актуальна для громадян Європи, США і Японії.

Всесвітній день кухаря засновано в 2004 році з ініціативи Всесвітньої асоціації кулінарних спільнот. Сьогодні все кулінари відзначають своє професійне свято.

Стародавні греки шанували бога лікування Асклепія (він же - римський Ескулап). Його дочка Гігея вважалася берегинею здоров'я (від її імені походить слово "гігієна"). А їх вірною помічницею в усіх справах була кухарка Куліна, яка стала протегувати кухарське мистецтво, яке отримало назву "кулінарія".

20 жовтня відзначається Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози. Відповідний указ, що встановлює цей день, був підписаний президентом України Леонідом Кучмою ще в січні 2005 року.

Проведення Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози пов'язано з попередженням розвитку цього страшного захворювання в українських жінок. Рак молочних залоз посідає друге місце за кількістю смертей від раку у жінок.

Дуже важливо знати, що рак молочної залози можна діагностувати на ранній стадії, ще до появи симптомів пухлини. Для цього кожна жінка повинна щомісяця проводити самостійне обстеження молочної залози та при виявленні набряків, ущільнень або інших підозрілих ознак якомога швидше звернутися до лікаря і здати аналізи.

20 жовтня православна церква відзначає преподобного Венделіна, ігумена (617 рік).

Прикмети дня: Якщо випаде сніг, коли дерева ще не скинули листя, він скоро розтане.

Якщо на Сергія жовтень снігом вкриється, то до Мотрони (22 листопада) зима стане на ноги.

Справжньої зими потрібно чекати через місяць, якщо снігом вкриє землю на Сергія, бо з Сергія починається, а з Мотрони встановлюється зима.

Перший міцний сніг падає вночі, а денний довго не лежить.

У цей день:

1803 - Сенат США ратифікував покупку Французької Луїзіани.

1818 - Англія і Америка встановили кордон по 49-й паралелі між Канадою і США.

1865 - Місцем перебування уряду Канади затверджена Оттава.

1868 - У Києві створено перший в Україні приватний комерційний банк.

1932 - Газета "Правда" вперше опублікувала гасло "Динамо" - це сила в русі ".

1945 - Вперше жінокам Франції надано виборче право.

1953 - У США побачила світ антиутопія Рея Бредбері "451 градус за Фаренгейтом".

1970 - У СРСР відбувся перший розіграш "Спортлото".

1973 - Королева Великої Британії Єлизавета II (Queen Elisabeth II) відкрила будівлю Сіднейської опери.

1997 - компанія "Майкрософт" обвинувачена в порушенні антитрастового законодавства США.

Іменини: Аліна, Євсевій, Леонтій, Пелагея, Сергій, Юліан.

За інформацією interax.com.ua

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

НЕПОВНОЛІТНЮ ВЕРОНІКУ З ХМІЛЬНИКА ЗНАЙДЕНО

 

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини