21 грудня. Що відзначають у цей день та прикмети

21 грудня. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

21 грудня у світі відзначають День народження кросворду та День ліхтарика. Цього дня, 33 роки тому, український транспортний літак "Мрія" здійснив перший випробувальний політ. У Нідерландах – День Святого Томаса, на Філіппінах – День ЗС, а у православних – День Анфіси Римської. Сьогодні День зимового сонцестояння, найдовша ніч у році.

"Мрія": перший політ

АН-225, транспортний реактивний літак "Мрія", досі вважається найпотужнішим у світі. Саме 21 грудня 1988 року він здійснив свій перший випробувальний політ. Нова модель стала продовженням відомого Ан-124 "Руслан", але "Мрія" спочатку була розрахована на перевезення космічних кораблів та інших нестандартних найбільших вантажів.

Уперше цей літак піднявся в небо під керівництвом командира О. Галуненка та другого пілота С. Горбика. Політ тривав 1 годину 14 хвилин.

1989 року, піднявши на борт 500 тонн вантажу, Ан-225 встановив одразу 106 світових рекордів серед літаків такого класу. Проте головне своє завдання – перевезти космічний корабель "Буран" із Жуковського до Байконура –вдалося виконати лише у травні того ж року.

Відтоді сплинуло багато часу та подій, аж до розпаду СРСР. "Мрія" стояла в ангарі, і лише 2001 року вона знову опинилася в небі.

Починаючи з липня 2003, Ан-225, разом із літаками Ан-124, перевіз понад 800 тонн обладнання для гуманітарних місій в Іраку. Ан-225 також був залучений урядом США для транспортування військового забезпечення на Близький Схід для підтримки коаліційних військ.

У листопаді 2004 року Міжнародна федерація повітроплавання внесла Ан-225 до Книги рекордів Гіннеса вже за його 240 рекордів.

День кросворда

День народження кросворда щороку святкують 21 грудня. Батьком цієї головоломки вважають Артура Вінна. Саме його кросворд вперше був опублікований у газеті Fun (недільний випуск New York Times) 21 грудня 1913 року. Вінн вирішив створити гру, яка була би цікава всім без винятку. Він використав абсолютно новий підхід – складати слова у смужки (клітини), що перетинаються між собою. Англійською "cross-word".

Баскетболу 130 років

21 грудня 1891 року у залі навчального центру Християнської молодіжної асоціації у Спрінгфілді (штат Массачусетс, США) відбувся перший в історії баскетбольний матч. Гра була вигадана вчителем фізкультури Джеймсом Нейсмітом. Правила гри, які написав Нейсміт, складалися з 13 пунктів. Більшість із них діють і досі. Цю дату вважають неофіційним днем народження баскетболу.

Сьогодні баскетбол — один із найпопулярніших видів спорту у світі. Він входить до програми Олімпійських ігор з 1936 року. Регулярні чемпіонати світу з баскетболу серед чоловіків проводяться з 1950 року, серед жінок – з 1953 року, а чемпіонати Європи – з 1935 року.

День ліхтарика

Сьогодні відзначають і День ліхтарика. Свято було створене тому, що це найкоротша доба за весь рік. Перший переносний ліхтарик придумав Девід Майзелл у 1898 році. Тоді він та його друг Конрад Г'юберт створили компанію, яка розробляла та випускала ліхтарики – Ever Ready. Тоді найчастіше їх купували поліцейські, адже винахід дуже допомагав під час нічної роботи.

Карачун

Бог Карачун змушує час іти у зворотний бік. А виявляється це в тому, що день ставав коротшим, поступаючись часом ночі. Друге його ім'я – Чорнобог.

Карачун командує морозами, живе під землею, розпоряджається духами, зменшує день і збільшує ніч. Перетворюючись на бурани та хуртовини, Чорнобогу служать ведмеді-шатуни та вовки. Від його імені утворилися слова "карачити" та "скорячило". Та й, власне, і саме ім'я "Карачун" давно вже стало загальним.

День святого Томаса

У найкоротший і найтемніший зимовий день відзначають День святого Томаса. Між іншим, міжнародне свято чомусь вважається суто голландським. У Нідерландах, наприклад, у цей день усі люди бояться запізнитися, щоб їх не дражнили "сонним Томасом" Школярі, приходячи до школи раніше, пишуть на дошці своє ім'я, щоб виявити останнього, хто прийшов на уроки, якого і звуть увесь день "сонним Томасом". А вже вчителю спізнюватися сьогодні зовсім не можна, щоб не дати шанс учням сміятися над собою.

У Фінляндії це велике свято. Річ у тім, що більшість фінських компаній надає своїм працівникам, починаючи з дня Святого Туомаса, відпустку. У Фінляндії кажуть: "якщо не місяць гуляти – так і починати не варто!" Тут найкоротший день року отримав назву "Антиріздво", але до язичництва це жодного стосунку не має. Просто відтепер тут починається різдвяне гуляння, хоча в усьому світі християни ще три дні продовжують різдвяний піст. До того ж неодмінний атрибут столу "на Туомаса" –копчені свинячі ніжки та кров'яні ковбаси.

Цього дня настає "ніч двох хлібів" - вона настільки довга, що у печах встигають дійти дві черги випічки. Саме цієї ночі випікають відомий чорний різдвяний хліб у формі зірки. Кафе, ресторани, бари, а часом і житлові будинки дуже своєрідно прикрашають, стилізуючи їх "під хлів".

Цікаво, що покровителем міста Чичикастенанго у Гватемалі є святий Хома, у зв'язку з чим День Святого Томаса – одне з головних місцевих свят. Цього дня індіанці збираються у місті, щоб весело відзначити День Святого Томаса з музикою, танцями, барвистими театралізованими виставами. Навколо церкви Санто-Томас і святилища Паскуаль-Аба проходять театралізованим ходом, а зображення апостола Хоми проносять вулицями Чичикастенанго. Святкова процесія супроводжується салютами, феєрверками та духовим оркестром.

Церковне свято

21 грудня православна церква вшановує пам'ять мучениці Анфіси Римської, яка постраждала за християнську віру в V столітті. Її життя є свідченням глибокої віри і відданості своєму духовному наставнику. Вона була дружиною римського сановника. Хрестив її Амвросій Медіоланський, день пам'яті якого припадає на 20 грудня.

Мученицю Анфісу спалили на багатті після того, як вона відмовила дружині градоначальника Сунільді прийняти аріанське хрещення.

На Анфісу дівчата займалися рукоділлям. Робити це бажано було на самоті, а якщо не було бажання усамітнюватися — проводили спеціальні обряди, щоб не наврочили. "На Анфісу дівка шиє, але зайве око за того шиття - на пристріт", - говорили в народі і радили молодим рукодільницям обвити навколо зап'ястя шовкову нитку, щоб не вколоти пальці.

Магічну силу мала і сама вишивка, в якій нерідко зашифровували різного роду символи. Так, ромби на рушниках позначали родючість; круглі розетки та хрестоподібні фігури на одязі охороняли її власника від біди.

У цей день:

1898 – П'єр і Марі Кюрі відкрили радій;

1937 – Прем'єра першого повнометражного мультфільму Волта Діснея "Білосніжка та сім гномів";

1968 - США здійснили успішний запуск космічного корабля "Аполлон-8". Початок першого пілотованого польоту навколо Місяця;

1984 - СРСР здійснив успішний запуск міжпланетної станції "Вега-2" для дослідження планет Сонячної системи;

1991 – Скасування СРСР і створення Співдружності Незалежних Держав;

2012 – Уперше в історії YouTube та Інтернету кількість переглядів одного відеокліпу перевищила 1 мільярд. Цим відео став кліп південно-корейського виконавця PSY Gangnam Style.

Іменини: Кирило, Сергій, Анфіса, Вікторія.

За інформацією interfax.com.ua.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ІЗ ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ НА ХМІЛЬНИЧЧИНІ В ЗАПАС ВІДПРАВИЛАСЯ РЕКОРДНА КІЛЬКІСТЬ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини