21 січня. Що відзначають в цей день та прикмети

21 січня. Що відзначають в цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

21 січня у світі відзначають День обіймів, День алкогольної незалежності, День аспіранта та День дитячого свята. Також - Міжнародний день фетиша, День дотепних фраз і День бабусі у Польщі. Православна церква вшановує День пам'яті преподобного Святителя Еміліана. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Міжнародний день обіймів

21 січня у всьому світі відзначають одне з найбільш незвичайних свят — Міжнародний день обіймів. Заснований у США в 1986 році під назвою Національного дня обіймів, це свято поширилося в усьому світі.

Саме цього дня хлопці та дівчата обіймали один одного без жодного інтимного підґрунтя. До речі, саме молодь останніми роками проводить 21 січня різноманітні флешмоби, присвячені цьому святу. Фахівці стверджують, що під час дружніх обіймів люди обмінюються душевним теплом.

Церковне свято

У цей день православні вшановують пам'ять святителя Еміліана, єпископа Кізицького, який жив за царювання імператора-іконоборця Лева Вірменина (813-820).

Разом із іншими єпископами його викликали до палацу імператора, який наполегливо зажадав від єпископів відмовитися від шанування святих ікон. Святитель Еміліан першим твердо відповів імператору, що питання вшановування ікон може обговорюватись і вирішуватись лише у Церкві, і лише духовними особами, а не в царському палаці. У 815 році його доправили у заслання, де той помер.

Традиції:

21 січня - останнє свято у зимовому календарі. Цей день відомий як "виряджання" чи "вигнання" свят. Настають робочі будні, проте в цей день ще ніхто не працював, тому й казали, що "пів-Івана ложки полоще".

Наші пращури помітили, якщо в цей день буде негода, то буде спекотне літо. Цього дня приймали та пригощали кумів, щоб діти росли здоровими та щасливими. Куми у відповідь обдаровували своїх хрещеників. Приносили рушник і мило, щоб дитина росла здоровою. Вважалося, що якщо вимити малюка цим милом, це допоможе захистити його від пристріту та хвороб.

У цей день:

1934 – Введено в експлуатацію Харківський турбогенераторний завод;

1952 – Італійські вчені заявили, що Пізанська вежа має впасти у 2151 році;

1954 – У США спущено на воду перший у світі атомний підводний човен "Наутілус";

1978 – Олекса Гірник здійснив самоспалення біля могили Шевченка на знак протесту проти русифікації;

1990 - Близько трьох мільйонів українців взялися за руки, поєднавши Івано-Франківськ, Львів та Київ напередодні Злуки;

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Монголією;

2001 – Пол Маккартні став першим музикантом, статки якого перевищили один мільярд доларів;

2019 – За 13 кілометрів від острова Олдерні зазнав аварії літак Piper PA-46 Malibu, на борту якого знаходився аргентинський футболіст Еміліано Сала.

Іменини: Григорій, Євген, Василіса, Домна, Юліан, Сидор, Антон, Омелян, Ярослава.

За інформацією interfax.com.ua.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ЗА ПРЕЗИДЕНТСЬКУ ТИСЯЧУ ЛІТНІ ЛЮДИ ЗМОЖУТЬ ПРИДБАТИ ЛІКИ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини