21 вересня. Що відзначають в цей день?

21 вересня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 941 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 941 RUSSIAN AGRESSION

21 вересня в Україні та світі відзначають День миру.

Ще сьогодні - Міжнародний день боротьби з монокультурними насадженнями, Міжнародний день прибирання прибережних територій, Всесвітній день боротьби з хворобою Альцгеймера, Всесвітній день соку, День європейської співпраці.

В Україні - День фармацевтичного працівника, День винахідника і раціоналізатора, День хірурга, у США - Фестиваль бананів.

У Прилуках, Херсоні, Кропивницькому, Чернігові - День міста.

Православна церква вшановує пам'ять святого апостола Кондрата.

День миру в Україні та Міжнародний день миру

Історію нашої цивілізації загалом можна назвати історією воєн - лише в минулому столітті людству судилося пережити дві світові війни, зараз стоїмо на порозі третьої, а локальні збройні зіткнення в різних місцях планети виникають постійно.

Для припинення воєнних конфліктів у світі, на думку ООН, недостатньо урядових політичних угод - стійкий мир має базуватися на моральній та інтелектуальній солідарності людства. Саме ця ідея покладена в основу Міжнародного дня миру, який відзначають щороку 21 вересня.

21 вересня національний День миру відзначає й Україна - країна, в якій третій рік триває війна.

Міжнародний день миру встановлено резолюцією Генасамблеї ООН від 30 листопада 1982 року.

Спочатку відзначали у 3-й вівторок вересня; пізніше, резолюцією 55/282 від 7 вересня 2001 року Генасамблея ухвалила, що з 2002 року Міжнародний день миру щорічно відзначатимуть 21 вересня.

День Миру, йдеться в резолюції, відзначатиметься як день глобального припинення вогню і відмови від насильства, усім державам і народам запропоновано дотримуватися припинення воєнних дій протягом цього дня.

У центральних установах ООН цей День щорічно розпочинається спеціальною церемонією біля Дзвона миру, встановленого в західній частині саду, у дворі комплексу на газоні перед будівлею Секретаріату.

Зазвичай о 10 год. 00 хв. за місцевим часом (14 год. 00 хв. за Грінвічем), Генеральний секретар ООН, перш ніж ударити в дзвін, виступає зі спеціальним зверненням і закликає народи всього світу замислитися на мить над значенням миру для всіх людей. Після хвилини мовчання Голова Ради Безпеки також виступає із заявою від імені членів Ради.

Міжнародний день боротьби з монокультурними насадженнями

Міжнародний день боротьби з монокультурними насадженнями, що відзначається 21 вересня, є важливим днем, що висвітлює нагальні проблеми, пов'язані з монокультурними насадженнями та їхнім впливом на біорізноманіття, місцеві громади та довкілля.

Міжнародний день прибирання прибережних територій

Міжнародний день прибирання прибережних територій - важлива глобальна подія, спрямована на збереження і захист наших океанів, хвиль і пляжів. Цей день щорічно відзначається в третю суботу вересня мільйонами волонтерів по всьому світу, які збираються разом, щоб прибрати сміття з пляжів і водних шляхів, щоб зменшити забруднення морського середовища і захистити морське життя.

Всесвітній день боротьби з хворобою Альцгеймера

21 вересня щорічно світ відзначає Всесвітній день боротьби з хворобою Альцгеймера.

Хвороба Альцгеймера - це різновид старечої деменції, яка спостерігається у людей віком від 65 років. Вона характеризується не лише втратою пам'яті, а ще й сповільненням розумової діяльності, нездатністю вибудовувати логічні ланцюжки, порушенням мовлення, складнощами з повсякденними діями.

Цей процес триває роками і приносить страждання не лише хворим, а й їхнім родичам. Хоча на хворобу страждає практично 50% літніх людей, ліки від неї досі не винайдено, а причини виникнення достеменно невідомі.

Всесвітній день подяки

Всесвітній день подяки відзначається щорічно 21 вересня. Уперше це свято відзначили 1965 року на Гаваях, коли на міжнародних зборах вирішили виділити один день на рік для офіційного висловлення подяки й поваги до тих чудових речей, що існують у світі.

День міні-гольфу

21 вересня у світі відзначають День міні-гольфу.

Історія цього свята бере свій початок ще у ХІХ ст. Гольф у мініатюрі винайшли для того, щоб до цього виду спорту могли долучитися жінки, бо в Шотландії вікторіанської епохи для жінок вважалося непристойним піднімати ключку вище рівня плечей. Тому жінки не могли долучитися до гри на традиційних галявинах.

День нульових викидів

День нульових викидів відзначають щорічно 21 вересня з метою привернення уваги до проблеми забруднення атмосфери планети.

День фармацевтичного працівника України

Згідно з Указом Президента України з 1999 року день фармацевтичного працівника святкують щорічно в третю суботу вересня.

День винахідника і раціоналізатора України

У 1994 році Указом Президента було встановлено, що кожної третьої суботи вересня в Україні відзначатиметься день винахідника і раціоналізатора.

Метою Дня стала підтримка тих людей, які впроваджують нові технології, знаходять методи боротьби із захворюваннями, проводять селекцію рослин і тварин з метою поліпшення їхньої продуктивності.

Всесвітній день соку

У 2010 році Міжнародна асоціація IFU, яка об'єднує багатьох виробників фруктових соків, внесла пропозицію святкування Всесвітнього дня соку.

Першими цю ініціативу підтримали такі країни, як Туреччина, Іспанія та Польща. Нині вже багато держав відзначають цей день, але в різні пори року. В Україні день соку відзначають у третю суботу вересня.

Всесвітній день донора кісткового мозку

У третю суботу вересня щороку весь світ відзначає день донора кісткового мозку. Метою цього дня є вшанування тих людей, які з ризиком для свого здоров'я рятують життя пацієнтів, хворих на лейкемію.

Також це свято привертає увагу до інформаційних кампаній та заохочує ставати донорами гемопоетичних стовбурових клітин.

Ще цього дня:

1922 - Американський президент Воррен Гардінг підтримав ідею створення єврейської держави в Палестині;

1933 - У Лейпцигу розпочався судовий процес над комуністами за звинуваченням у підпалі рейхстагу;

1940 - У Лондоні ухвалено рішення використовувати метро як бомбосховище;

1940 - Відкрито Львівський театр опери та балету;

1991 - На референдумі 99 % виборців проголосували за незалежність Вірменії;

1998 - Американське телебачення показало запис допиту президента США Білла Клінтона у справі Моніки Левінські;

2019 - Старт українського фестивалю "Comic Con Ukraine 2019" у Києві;

2022 - Президент Росії Володимир Путін після невдалої спроби захопити Україну оголосив мобілізацію

Цього дня народилися:

1885 - Томас де Гартман, український композитор, піаніст;

1944 - Іван Бяков, український радянський біатлоніст, дворазовий олімпійський чемпіон (пом. 2009);

1946 - Леонід Кисельов, український поет російського походження;

1965 - Валентин Джима, український біатлоніст, учасник Олімпійських ігор (1994), батько Олімпійської чемпіонки (2014) Юлії Джими.

Церковне свято:

Святий апостол Кондрат народився в Афінах і проповідував у цьому місті, а також у Магнезії, де став єпископом.

Відомий своєю ревною проповіддю, яка привела багатьох людей до християнської віри. Він знищував ідолів, руйнував язичницькі храми і виганяв демонів своєю молитвою. Його проповідь була настільки потужною, що язичники, коли побачили, як він руйнує їхніх ідолів, почали переслідувати його.

Святий апостол Кондрат зазнав багато страждань за свою віру. У нього кидали каміння, запроторювали до в'язниці та морили голодом, але він, завдяки Богу, залишався живим. Після довгих мук він помер, але його душа живе в Царстві Небесному.

Іменини: Андрій, Валентин, Василь, Володимир, Данило, Дмитро, Іван, Іван, Йосип, Костянтин, Нестор, Олександр, Петро.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини