21 жовтня. Що відзначають в цей день?

21 жовтня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 971 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 971 RUSSIAN AGRESSION

21 жовтня відзначають День балаканини або базіки, Всесвітній день боротьби з болем, Міжнародний день начосу, День очищення віртуального робочого столу на комп'ютері, Всесвітній день йододефіциту.

У Великій Британії - День Трафальгарської битви, День яблука; День національних героїв на Ямайці.

Православна церква вшановує пам'ять святого преподобного Іларіона Великого.

Всесвітній день боротьби з болем

Всесвітній день боротьби з болем, який відзначають щорічно в третій понеділок жовтня, є всесвітньою ініціативою, що наголошує на важливості знеболювання та паліативної допомоги.

Підтримуваний Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) та іншими міжнародними організаціями, цей день має на меті привернути увагу до нагальної потреби в кращому управлінні болем, особливо для людей, які страждають від хронічних захворювань і важких, таких як рак і СНІД.

День балаканини або базіки

День базікання відзначають більш ніж у 40 країнах світу. Це день, коли можна говорити, скільки завгодно, і ніхто тебе не зупинить. А ще цього дня заведено слухати один одного і розповідати те, що не терпиться розповісти. День балакуна - чудовий час для того, щоб виговоритися і почути багато нового про себе.

Міжнародний день начосу

Міжнародний День начосу святкують 21 жовтня кожного року. Це улюблене свято серед населення США та Мексики.

Начос належить до мексиканської кухні і є чіпсами з кукурудзяної тортильї з різними добавками: оливки, чилі, чорна квасоля, сир.

День очищення віртуального робочого столу на комп'ютері

21 жовтня відбувається День очищення віртуального робочого столу на комп'ютері. Це свято має щорічний національний характер у Канаді.

Заснований Музеєм персональних комп'ютерів, розташованим у Брентфорді (Онтаріо, Канада).

Всесвітній день йододефіциту

21 жовтня відзначено в календарі як Всесвітній день йододефіциту. Ця подія покликана інформувати громадськість про потребу в йоді та роз'яснювати негативний вплив йододефіциту на здоров'я людини.

В організмі здорової людини міститься 25 - 35 мг йоду. І така на перший погляд незначна кількість цього хімічного елемента відіграє провідну роль, адже більша частина його міститься в щитоподібній залозі - головному регуляторі обміну речовин.

Якщо йоду недостатньо, щитоподібна залоза виробляє мало необхідних гормонів. Такий стан називають гіпотиреозом або йододефіцитом.

Ще цього дня:

1921 - Василя (Липківського) висвячено на митрополита УАПЦ.

1933 - Микола Лемик за наказом ОУН виконав атентат у радянському консульстві у Львові на знак протесту проти Голодомору - убив начальника канцелярії консульства, чекіста Майлова;

1940 - Розпочався переїзд урядових установ Литовської РСР із Каунаса до нової столиці - Вільнюса;

1944 - У "Бермудському трикутнику" загадково зник екіпаж кубинського судна "Рубікон";

1950 - Набули чинності Женевські конвенції про захист жертв війни;

1991 - Здійснено перший у світі політ над Еверестом на повітряній кулі;

1993 - На Всеукраїнському Православному Соборі Володимира Романюка обрано Патріархом Київським і всієї Руси-України;

1995 - Помісний Собор Української Православної Церкви Київського патріархату обрав патріархом Київським і всієї Руси-України митрополита Київського Філарета (Денисенка).

Цього дня народилися:

110 років від дня народження Мартіна Гарднера (1914-2010), американського математика, письменника, популяризатора науки;

80 років від дня народження Жана-П'єра Соважа (1944), французького хіміка, лауреата Нобелівської премії в галузі хімії (2016).

Церковне свято:

День Іларіона Великого

Іларіон Великий вивчав науки в Олександрії, там же прийняв християнство. Повернувшись на батьківщину, преподобний пішов до відлюдників поблизу Гази.

Іларіон вважається засновником кількох монастирів і першим проповідником чернецтва в Палестині.

Наприкінці свого життя святий вирушив у подорож, щоб знову відвідати Єгипет і поклонитися могилі святого Антонія Великого.

Помер Іларіон на острові Кіпр, заздалегідь передбачивши свою смерть.

Іменини: Олександр, Олексій, Анатолій, Аркадій, Василь, Володимир, Георгій, Дем'ян, Дмитро, Захар, Іван, Костянтин, Микола, Сергій, Федір, Яків.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини