22 квітня. Що відзначають в цей день та прикмети

22 квітня. Що відзначають в цей день та прикмети

Яке церковне свято відзначається сьогодні

Православна церква 22 квітня вшановує пам'ять преподобного мученика Вадима Перського, архімандрита. Він вважається покровителем джерел і ключів. У цей день прийнято ходити на джерела води. У народі день назвали «Вадим - відімкни джерела».

22 квітня день в історії

У 1500 році португальська ескадра під командуванням Педру Алвареша Кабрала відкрила Бразилію.

22 квітня 1769 року 26-річна блондинка Жанна Марія, графиня Дюбаррі, в недавньому минулому – паризька куртизанка з родини простолюдинів, була представлена двору 59-річного короля Людовика XV як його офіційна фаворитка. Графиня Дюбаррі стала першою фавориткою після померлої за п'ять років до цієї події маркізи де Помпадур. Щоб дівчина змогла зайняти це місце, її фіктивно видали заміж за графа Дюбаррі. Попутно було підправлено свідоцтво про народження - її вік був зменшений на три роки, а походження «виправлено» на дворянське. Графиня Дюбаррі не втручалася у державні справи, на відміну від своєї попередниці Помпадур. Однак її вбрання і коштовності обійшлися скарбниці дуже дорого, що викликало до неї загальну ненависть. У результаті під час революції графиня була віддана суду й у 1793 році страчена за звинуваченням у державній зраді. На ешафоті вона просила: «Ще хвилинку, месьє кат, ще одну хвилиночку»…

У 1838 році вперше без зупинки та використання вітрил пароплав перетнув Атлантичний океан: у гавань Нью-Йорка прибув англійський поштово-пасажирський колісний пароплав «Сіріус». 

У 1864 році Конгрес США ухвалив закон, відповідно до якого на всіх американських банкнотах з'явився напис «In God We Trust».

У 1864 році в льодах Фінської затоки стало до роботи перше в світі парове судно криголамного типу «Пайлот».

У 1952 році 35 мільйонів американців стали свідками прямого репортажу з випробування ядерної бомби в Неваді.

У 1964 році Танганьїка і Занзібар оголосили про своє об'єднання в одну державу - Танзанію.

У 1969 році в Х'юстоні була проведена перша пересадка ока людині.

У 1969 році було завершено 312-денну одиночну подорож навколо світу Робіна Нокс-Джонсона на однокорпусній яхті «Суахілі».

У 1972 році перші люди, які перетнули на гребному човні Тихий океан, - Сільвія Кук і Джон Файерфакс - прибули до Австралії. Вони були в морі упродовж 362 днів.

Яке свято відзначають 22 квітня

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день Землі, День «Обожнюю твої стегна», Міжнародний день дівчат в інформаційно-комунікаційних технологіях.

У США - День «Візьміть дочок і синів на роботу», День Оклахоми, День навчання дітей економії, День екологічних знань, День лідерів дівчаток-скаутів, День жувального мармеладу, День «На Бога сподіваємося», в Ісландії - День дівчат, Перший день літа, у Бразилії - День відкриття, в Грузії - День прикордонної авіації, у Британії - День Стівена Лоуренса.

Що сьогодні не можна робити

Не можна мати погані помисли - повернуться сторицею. Також не рекомендується спати до обіду.

Прикмети на 22 квітня

  • Якщо погода до цього дня не встановилась, то літо буде сухе.
  • Якщо в гніздах яєць менше ніж зазвичай, буде рік неврожайним.
  • Якщо схід сонця з білявими відблисками, то найближчими днями дощу не буде.
  • Кульбаба зацвіла – настала справжня весна.
  • Вітер і туман – до врожайного року.
  • Багато соку у берези – до прохолодного і дощового літа.

22 квітня іменини

Вадим, Марія, Тамара, Гавриїл та Леон.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини