22 квітня. Що відзначають в цей день та прикмети

22 квітня. Що відзначають в цей день та прикмети

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 58 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 58 RUSSIAN AGRESSION

22 квітня відзначають Міжнародний день Матері-Землі, у США – День Охлакоми та Національний день жувального мармеладу, в Іспанії – День королеви Ізабелли, а православні вшановують пам'ять Преподобномученика Архимандрита Вадима та пам'ять Мученика Євпсихія Кесарійського (Каппадокійського).

Міжнародний день Матері-Землі

Свято започаткували на 63-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у 2009 році, і відзначають, від 2010 року, 22 квітня.

Голова 63-ї сесії Генеральної Асамблеї Мігель д'Еското Брокман заявив, що проголошення у резолюції цього Міжнародного дня є визнанням того, що Земля та її екосистеми є нашим домом, забезпечують людству життя, а також підтвердженням зобов'язань, схвалених на Конференції ООН з довкілля та розвитку в Ріо-де-Жанейро у 1992 році. Тому для досягнення справедливого балансу між економічними, соціальними та екологічними потребами нинішнього та майбутніх поколінь необхідно діяти у гармонії з природою та планетою Земля.

Ще цього дня:

1915 - Поблизу бельгійського Іпра німці вперше здійснили вдалу газову атаку (хлор);

1918 - Кримська група Армії УНР під командуванням Петра Болбочана, виконуючи таємний наказ уряду УНР захопити Крим, раніше за німецькі війська, взяла Джанкой, а 24 квітня - Сімферополь;

1921 - Міська влада Чикаго схвалила рішення штрафувати на суму від 10 до 100 доларів жінок, які з'являтимуться на вулицях у коротких спідницях та з оголеними руками;

1952 - 35 млн американців стали свідками онлайн репортажу з місця випробувань ядерної бомби у штаті Невада;

1965 - Ухвалено рішення про створення в Києві радіостанції "Промінь";

1969 - У Х'юстоні вперше проведено вдалу операцію з трансплантації людського ока;

1970 - У США вперше у світі відбулося святкування Дня Землі;

2004 - у КНДР зіткнулися два потяги. Один із них перевозив бензин, а інший – вибухонебезпечні речовини. В результаті зіткнення загинуло до 3000 людей, повністю знищено будівлю вокзалу.

Велика П'ятниця

Велика П'ятниця — п'ятниця Страсного тижня, присвячена спогаду Святих рятівних Страстей Господа нашого Ісуса Христа — засудження на смерть, хресних страждань і смерті Спасителя, зняття з Хреста Його тіла і поховання Його.

Літургії у Велику П'ятницю не буває, бо в цей день Сам Господь приніс Себе в жертву, а звершуються Царські Години. Вечірня починається о третій годині дня, у час смерті Ісуса Христа на Хресті, на згадку про зняття з Хреста тіла Христового і поховання Його.

Це день суворого посту, коли нічого не можна їсти. Ті, кому це важко, нічого не їдять і не п'ють до виносу плащаниці, а після виносу їдять лише хліб та воду.

Увечері Великої П'ятниці заведено ставити опару для паски. Пекти паску слід у суботу, і фарбувати яйця теж - вважається, що п'ятничні паски та яйця псуються швидко, а суботні зберігаються довго.

Вадим Ключар

Святий Вадим, пам'ять якого відзначається цього дня, був архімандритом у Персії в 4 столітті. За наказом правителя Вадима з сімома учнями кинули до в'язниці, де зазнали жорстоких катувань. Мученики витримали чотири місяці тортур. Згідно з житієм, стійкість Вадима та його учнів справила велике враження на язичників, згодом багато хто з них звернувся до християнства.

У день Вадима, прозваного в народі Ключарем, люди чистили колодязі, струмки, після цього з джерел брали воду, вмивалися нею та пили її — вважалося, що це зміцнить здоров'я.

На Вадима Ключаря починався також вигін худоби на луки, де вже виросла свіжа трава.

Іменини: Вадим, Гаврило, Марія.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

В УКРАЇНІ ПРОДОВЖИЛИ ДІЮ ВОЄННОГО СТАНУ ДО 25 ТРАВНЯ

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини