23 липня. Що відзначають в цей день?

23 липня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 881 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 881 RUSSIAN AGRESSION

23 липня у світі відзначають Всесвітній день синдрому Шегрена, Всесвітній день китів і дельфінів.

В Індонезії - День дітей. У США - Національний день ванільного морозива, у Сінгапурі - День інженера, в Японії - День листів.

Православна церква вшановує пам'ять святих мучеників Трохима, Теофіла та інших.

Всесвітній день китів і дельфінів

Щорічно 23 червня у світі відзначають Всесвітній день китів і дельфінів. Його було засновано 1986 року, коли Міжнародна китобійна комісія після 200 років нещадного винищення, ввела заборону на китовий промисел. Сьогодні у світі заборонено полювання на китів і торгівля їхнім м'ясом.

Всесвітній день синдрому Шегрена

Синдром Шегрена - це розлад імунної системи, що характеризується сухістю в очах і роті, оскільки він вражає клітини, які виробляють слину і сльози. Він також може вражати інші частини тіла, такі як щитовидна залоза, нирки, печінка, легені та нерви. Інші симптоми - біль у суглобах, шкірні висипання, сухість піхви, безперервний сухий кашель, збільшення слинних залоз, поганий стан зубів, надмірна спрага і тривала втома різного роду.

Синдром Шегрена був уперше виявлений доктором Генріком Шегреном, шведським офтальмологом, у 1933 році. Він зустрів пацієнта, який скаржився на сухість очей, сухість у роті та біль у суглобах. Хоча кожен із цих симптомів уже був добре відомий, саме їхнє поєднання доктор Шегрен помітив і вирішив дослідити. Його робота не лише проклала шлях для сучасних дослідників у цій царині, а й допомогла всім пацієнтам, які живуть із цим складним захворюванням.

Ще цього дня:

1888 - У Києві відкрили пам'ятник Богдану Хмельницькому;

1901 - Німецький лікар Роберт Кох висунув теорію, згідно з якою переносниками бубонної чуми є щури;

1936 - Створено Інститут історії України АН УРСР;

1951 - У Рокенкорті (Франція) відкрито штаб-квартиру НАТО;

1966 - Запустили першу чергу Кременчуцького нафтопереробного заводу;

1982 - Ухвалено рішення про повну заборону вилову китів у комерційних цілях;

1990 - Леоніда Кравчука обрано головою Верховної Ради УРСР;

2000 - Відкрито новий природний супутник найбільшої планети Сонячної системи - Юпітера. Це найменший за розмірами супутник з усіх відомих, його діаметр становить 4,8 км. Відкриття зроблено астрономами університету Арізони і підтверджено обсерваторією Массачусетса;

2002 - Учені отримали підтвердження однієї з найбільш загадкових легенд - про існування морських чудовиськ. На острові Тасманія на берег викинуло гігантського кальмара. Важив він чверть тонни, а довжина його щупальців перевищувала 15 метрів;

2015 - За допомогою телескопа "Кеплер" знайдено першу екзопланету земного типу, що розташована в зоні населеності сонцеподібної зірки - Kepler-452 b.

Церковне свято

23 липня в церковному календарі – день пам’яті святих мучеників Трохима, Теофіла та інших Їх привели на суд, де вони мужньо сповідували свою віру в Христа і відмовилися принести жертву ідолам. Після жорстоких катувань мучеників із перебитими гомілками кинули у вогонь, але вони вийшли з нього неушкодженими, ще більше прославляючи Христа. Зневірившись зломити волю святих сповідників, мучителі вирішили обезголовити їх.

Іменини: Андрій, Віталій, Трохим, Теофіл, Федір, Ганна.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини