23 вересня. Що відзначають в цей день?

23 вересня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 943 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 943 RUSSIAN AGRESSION

23 вересня відзначають День освітніх технологій, День бісексуальності, День боротьби з незавершенням дітьми середньої школи, Міжнародний день проти сексуальної експлуатації та торгівлі жінками і дітьми, Тиждень приручення тварин, яких складно приручити, Міжнародний день жестової мови, Тиждень урології, День шашок, День народження жувальної гумки.

В Італії - День зеленої кави.

У Полтаві - День міста.

Православна церква - Зачаття святого Івана Хрестителя, вшановують пам'ять Іраїди Олександрійської.

День освітніх технологій

23 вересня відзначають День освітніх технологій. Це день, коли ми визнаємо і цінуємо вплив технологій на освіту.

Технології завжди були рушійною силою в освіті. Вони зробили освіту доступнішою, цікавішою та ефективнішою. Від слайд-проєкторів 1950-х років до ноутбуків і квантових обчислень сьогодення, від перших копіювальних машин до віртуальних класів.

Святкування поширюється на визнання наполегливої праці викладачів і співробітників у підготовці до дистанційного навчання, особливо в такі складні часи, як пандемія COVID-19 і війна в Україні.

День зеленої кави

Цю подію відзначають в Італії і вона не про необсмажені кавові зерна, а радше про екологічні та природоохоронні ініціативи виробників кави. Зокрема, спрямованих на підтримку довкілля та скорочення викидів вуглецю, сприяння відновленню лісів у Танзанії, одній із країн походження кави.

День народження жувальної гумки

23 вересня 1848 року вважається днем народження жувальної гумки, оскільки саме тоді американець Джон Куртіс у себе вдома виготовив першу жувальну гумку.

Жувальна гумка - вид цукерки, яка складається з неїстівної еластичної основи та різних смакових і ароматичних добавок.

Найперша жувальна гумка датується 7-2 століттями до н.е. Її було знайдено під час розкопок у Північній Європі, вона являла собою шматки доісторичної смоли з відбитками людських зубів. Стародавні греки жували смолу дерева мастика. А індіанці майя близько тисячі років тому для очищення зубів і свіжості дихання використовували застиглий сік дерева саподілла.

У Південній Америці індіанці, сучасники майя, жували смолу хвойних дерев. Цю звичку перейняли у них білі поселенці, і створили свій варіант жувальної гумки - зі смоли хвойних дерев і бджолиного воску.

День боротьби з незавершенням дітьми середньої школи

У 2008 році подію вперше у світі організувала французька Асоціація студентського фонду міста (AFEV) разом із партнерами. У наш час дедалі більша кількість учнів отримує дипломи, проте проблема ще залишається актуальною.

За даними міжнародних досліджень, школу частіше покидають люди з бідних і соціально неблагополучних сімей. На якість навчання дітей впливає чимало різних чинників. Відомо, що дівчатка частіше повністю закінчують навчання в шкільних навчальних закладах, ніж хлопчики. У дітей, які виросли в неповних сім'ях, ризик покинути школу, зазвичай, набагато вищий.

Також успіхи в навчанні залежать від міграційного походження, адже, наприклад, переселенці з країн Африки частіше стикаються з проблемами в навчальних закладах і рідше закінчують школу. Найбільший вплив мають такі психологічні чинники, як поведінкові розлади та депресії. Здебільшого успішність учнів залежить від особливостей їхнього виховання та рівня соціального благополуччя.

Міжнародний день проти сексуальної експлуатації та торгівлі жінками і дітьми

Саме цього дня 1913 року уряд Аргентини ухвалив закон про протидію дитячій проституції.

Торгівля людьми може мати різну мету: це сексуальна та трудова експлуатація, примусове втягнення в жебрацтво, примус до виконання злочинів та крадіжок, насильницьке сурогатне материнство, торгівля органами тощо.

Громадяни України також ризикують потрапити до числа потерпілих, адже важке матеріальне становище змушує багатьох жінок їхати на заробітки за кордон. Є чимало випадків, коли роботодавці насправді виявлялися работорговцями, які викрадали людей і використовували для власної вигоди.

Боротьба з подібними злочинами потребує об'єднання зусиль різних країн і спільнот, тому міжнародні та національні організації ухвалюють відповідні закони та працюють над інформуванням широких верств населення. Зокрема, 23 вересня проводяться акції та флешмоби, покликані розповісти людям про сучасні небезпеки та вберегти їх від рабства.

Тиждень приручення тварин, яких складно приручити

Відзначають щороку в останній повний тиждень вересня.

Щоб приручити чотирилапого товариша, потрібно докласти багато зусиль, часу та витримки. Адже страх бути біля людини - головна перепона для більшої частини біологічних видів. Одомашнення диких тварин почали ще первісні люди.

Першою одомашненою твариною був вовк, якого, за даними археологів, зміг приручити житель із Південної Азії. Ця подія сталася приблизно 15 000 років тому. Саме завдяки вовкам зараз майже в кожному домі є чудова тварина - собака.

Домашні кішки з'явилися майже 10 000 років тому. Процес приручення відбувався завдяки лівійській породі на Близькому Сході. Зараз у світі налічується понад 600 млн домашніх кішок.

Міжнародний день жестової мови

Зазвичай здатність чути звуки, зокрема й людську мову, сприймається нами як належне, і саме завдяки слуху люди вчаться говорити ще в ранньому дитинстві.  Однак поруч завжди є ті, хто позбавлений цієї можливості з різних причин, тож спілкуватися у звичайний спосіб для людей з порушеннями слуху чи голосових зв'язок буває проблематично або взагалі неможливо.

Найкращим рішенням у такому разі є вивчення та використання жестової мови - це дає змогу людям із порушеннями слуху чи голосових зв'язок адаптуватися в суспільстві та жити повноцінним життям.

Великого значення цьому способу спілкування надає ООН - вона встановила Міжнародний день жестової мови, який світ щороку відзначає 23 вересня.

Тиждень урології

Щороку у вересні за ініціативи Європейської асоціації урологів, яка об'єднує національні урологічні спільноти, лікарів-урологів, урологічних медсестер, пацієнтів та їхні родини, а також політиків, проводять тиждень урології, з метою підвищення обізнаності про урологічні захворювання серед широкої громадськості.

Ще цього дня:

1913 - Француз Ролан Гаррос першим перелетів через Середземне море;

1920 - Відкрито Вінницьку філію Всенародної бібліотеки України ВУАН (у 1930 р. об'єднано з окружною бібліотекою ім. К. О. Тімірязєва);

1921 - У Празі вийшов перший номер газети "Громадський вісник" - орган Українського громадського комітету;

1938 - Під час Всесвітнього ярмарку в Нью-Йорку закладено капсулу часу, яку мають розкрити 6939 року;

1944 - Згідно з Люблінською угодою розпочалося переселення етнічних українців із Польської республіки до Української РСР, а поляків - у зворотному напрямку;

1991 - Вірменія проголосила незалежність;

1992 - На американському ядерному полігоні в штаті Невада здійснено останній ядерний вибух;

1993 - Кабінет Міністрів України ухвалив постанову "Про утворення Національної ради з географічних назв";

1998 - Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію 1199 - яка зобов'язала уряд Союзної Республіки Югославія припинити бойові операції в Косово;

2002 - У Бельгії набув чинності закон про евтаназію;

2008 - Презентація першої версії операційної системи "Android".

Цього дня народилися:

1748 - Олексій Розумовський, державний діяч, граф. Син українського гетьмана Кирила Розумовського. Батько Антонія Погорельського, дід Олексія Толстого, прадід Софії Перовської;

1872 - Соломія Крушельницька, відома українська оперна співачка, педагог;

1899 - Луїза Невельсон, відома американська скульпторка-модерністка, народжена в Україні;

1900 - Володимир Кубійович, український громадсько-політичний діяч, географ, демограф, голова НТШ у Європі, головний редактор "Енциклопедії українознавства" (1965-1984);

1903 - Олександр Івченко, український конструктор авіадвигунів, академік АН УРСР, Герой Соціалістичної Праці;

1935 - Маргарита Ніколаєва, українська радянська гімнастка, дворазова олімпійська чемпіонка (пом. 1993)

1939 - В'ячеслав Малець, український дитячий письменник ("Блакитний автобус", "Білина першого снігу", "Осінні завірюхи");

1976 - Брати Валерій і Володимир Сидоренки, українські боксери, учасники Олімпійських ігор (Володимир - бронзовий призер);

1992 - Оксана Гаджій, українська поетеса.

Церковне свято:

Цього дня відзначали пам'ять діви Раїси (Іраїди) Олександрійської. Святу мученицю стратили за імператора Максиміліана на початку 4 століття.

Іменини: Андрій, Іван, Микола, Петро, Іраїда, Раїса.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини