24 лютого. Що відзначають у цей день та прикмети

24 лютого. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

24 лютого святкують Всесвітній день інформаційної архітектури та Міжнародний день барменів, у Вірменії – Варданан, День милосердя та національної данини героям, у США Національний день чіпсів Тортилья, в Ісландії – День булочки з повидлом, у Парагваї – Жіночий день, а у Таїланді – День художника. В Ірані відзначають День інженера, День прапора в Мексиці, в Естонії День незалежності, День початку війни за незалежність Куби, а у православних – День Святого Власа та День пам'яті праведної Феодори, цариці Грецької, яка відновила вшанування святих ікон. У народному календарі Великий Велесів день. У Мексиці, Німеччині та Швейцарії відкриття карнавалів.

У Бельгії відбулася перша з відомих лотерей

На думку істориків та лінгвістів, слово "лотерея" походить від франкського "hlot", що означає "жереб". Потім воно скоротилося і перетворилося на англійське "lot", тобто "частка".

Спеціальні кістки для кидання жереба знаходили ще в давньоассирійських та давньоєгипетських похованнях. У Європі офіційна історія лотерей почалася з розіграшу, який влаштувала в Брюгге (Бельгія) вдова художника Яна Ван Ейка 24 лютого 1466 року, у 25-ті роковини смерті чоловіка. Збір призначався для міської бідноти.

Першою відомою широкомасштабною лотереєю, де виграш виплачувався грошима, вважається так звана "De Lotto de Firenze", яку провели у Флоренції у 1530 році. Успіх її був такий великий, що ця практика швидко поширилася на інші міста Італії.

Після об'єднання Італії перша національна лотерея була організована в 1863, при цьому проводилися регулярні (раз на тиждень) розіграші. Метою лотереї був збирання грошей для держави.

Майже одночасно з появою лотерей почалися і зловживання, а самі розіграші часто були звичайним шахрайством.

Але в проведенні лотерей були й позитивні моменти. У Британії на гроші від проведення лотерей було частково або повністю профінансовано такі проекти, як будівництво Британського музею та ремонт мостів.

В Америці за допомогою лотереї, проведеної Джорджем Вашингтоном, було збудовано дорогу через Камберлендський гірський район. А у Сіднеї за рахунок податків на азартні ігри збудували Оперний театр.

Проведення лотерей у різних країнах і в різні часи то заборонялося, то дозволялося. Так, у США в 1890 році президент Гаррісон спільно з конгресом засудив лотереї як "шахрайські та аморальні". Однак, щойно у будь-якої держави виникала потреба у терміновому поповненні скарбниці, лотереї знову дозволялися.

Папа Римський Григорій XIII видав буллу про перехід на Григоріанський календар

440 років тому, в 1582 Папа Римський Григорій XIII видав булу про перехід на новий, астрономічно більш точний календар, який стали називати "григоріанським" на відміну від колишнього, "юліанського", введеного ще в 45 році до нашої ери Юлієм Цезарем.

До 16 століття юліанський календар через недостатню точність сильно розійшовся з реальністю: так, найважливіший для визначення Великодньої дати день весняного рівнодення з 21 березня перемістився на 11 березня.

До Григорія XIII проект намагалися здійснити папи Павло III та Пій IV, але успіху вони не досягли. Підготовку реформи за вказівкою Григорія XIII здійснювали астрономи Христофор Клавіус та Луїджі Ліліо. Результати їхньої праці були зафіксовані в папській булі, названій за першим рядком Inter gravissimas ("Серед найважливіших").

Новий календар набув чинності 4 жовтня 1582 року і відразу на момент схвалення зрушив на 10 днів поточну дату через помилки, що накопичилися. У ньому почало діяти нове, точніше правило про високосний рік. Віднині рік став вважатися високосним, тобто складався з 366 днів, якщо його номер ділиться без залишку на 4 і не ділиться на 100, або його номер ділиться без залишку на 400. Крім того, модифікувалися правила розрахунку християнського Великодня.

Поява першої у світі зубної щітки із синтетичним волокном

Перша письмова згадка про зубну щітку зустрічається в англійській пресі в середині 17 століття. І лише в 18 столітті в Німеччині з'явилися зубні щітки, подібні до тієї конструкції, які ми бачимо і використовуємо зараз. Але ці щітки були натуральними – із щетиною дикого кабана. Тоді ж нікому не відомий бізнесмен Пуппенкергер відкрив першу фабрику таких щіток. Вони почали швидко поширюватися спочатку у Європі, а потім і в інших країнах світу.

Коли перші зубні щітки потрапили до Європи, вони здалися місцевим аристократам надто жорсткими. Тому місце свині як джерела щетини зайняли коні, борсуки та інші тварини.

Але справжня революція в "зубній" справі сталася після винаходу нейлону, який став застосовуватися у виготовленні щетини. І 24 лютого 1938 року була випущена перша у світі зубна щітка зі штучним синтетичним нейлоновим волокном замість натуральної щетини.

170 років тому Микола Гоголь спалив другий том "Мертвих душ"

Почалося все в січні 1852 року, коли померла Є. Хом’якова, дружина друга письменника. Він вважав її найшляхетнішою жінкою. І після її смерті зізнався своєму духовнику, протоієрею Матвію (Костянтинівському): "На мене зійшов страх смерті". Відтоді Микола Васильович постійно думав про смерть, скаржився на занепад. Все той же отець Матвій вимагав від нього залишити літературну працю і, нарешті, подумати про свій духовний стан.

З погляду сучасної психіатрії можна припустити, що у Гоголя стався психоневроз. Можливо, саме це підштовхнуло Миколу Васильовича вдатися до подібного вчинку – у ніч на 24 лютого 1852 року він покликав свого слугу Семена і наказав принести портфель, у якому зберігалися зошити з продовженням "Мертвих душ".

Під благання слуги не губити рукопис, Гоголь поклав зошити в камін і підпалив їх свічкою, а Семену сказав: "Не твоя справа! Молись!".

Уранці Гоголь, мабуть, сам здивований своїм вчинком, сказав: "Ось що я зробив! Хотів спалити деякі речі, давно на те приготовані, а спалив усе. Який лукавий сильний - ось він до чого мене посунув! А я було там багато ділового усвідомив і виклав... Думав розіслати друзям на згадку з зошита: хай би робили, що хотіли. Тепер усе зникло.

Сьогодні літературознавці говорять, що втрата другого тому поеми – справжня трагедія для всієї світової літератури.

Всесвітній день інформаційної архітектури

World IA Day відзначають з 2012 року за підтримки Інституту Інформаційної Архітектури.

Міжнародний день бармена

Міжнародна Асоціація Барменів (IBA) була заснована 24 лютого 1951 року, в салоні гранд-готелю Торки, Велика Британія. До цього дня ця подія відзначається у всьому світі як Міжнародний День Бармена.

Головною метою Асоціації є просування та підтримання міжнародних відносин між членами гільдії, а також заохочення високих стандартів компетентності і поведінки на благо та просування професії бармена

У цей день:

1918 — Проголошено незалежність Естонії;

1919 — Уряди України і Польщі підписали угоду про перемир'я;

1920 — У Мюнхені відбувся перший публічний виступ активістів NSDAP;

1942 — Почала мовлення радіостанція "Голос Америки" (німецькою мовою);

1946 — Хуан Перон переміг на виборах президента Аргентини;

1961 — Урочисте відкриття аеропорту Орлі в Парижі;

1972 — Аварія на радянському атомному підводному човні К-19;

1985 — Відбулись останні вибори у Верховні Ради союзних і автономних республік СРСР, а також у місцеві Ради народних депутатів;

1991 — Війна в Перській затоці: багатонаціональні війська, на чолі з НАТО розпочали наземний наступ в Іраку і Кувейті;

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Республікою Бангладеш;

1999 — Латвія стала повноправним членом СОТ;

2008 — Фідель Кастро офіційно подав у відставку з поста голови уряду Куби.

2011 — Київське "Динамо" у себе вдома перемогло "Бешикташ" із рахунком 4:0, цим самим пройшовши до 1/8 фіналу Ліга Європи УЄФА;

2018 - Переможцем українського відбору пісенного конкурсу Євробачення став MELOVIN, який представив Україну на 63-му пісенному конкурсі "Євробачення"-2018 в Португалії з піснею Under The Ladder.

Іменини: Влас, Дмитро, Федора, Захар, Всеволод та Гавриїл.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

В УКРАЇНІ ВВЕДЕНИЙ ВОЄННИЙ СТАН

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

 

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини