24 серпня. Що відзначають в цей день?

24 серпня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 913 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 913 RUSSIAN AGRESSION

24 серпня в Україні відзначають День незалежності.

Ще сьогодні - День зниження статусу Плутона, День консервного ножа, День зірки, що падає, День кажанів, Міжнародний день дивної музики, День Везувію.

У США - Національний день вафель, в Естонії - День Пяртеля, у Німеччині - фестиваль "Довга ніч Музеїв" у Берліні.

Православна церква вшановує пам'ять святого священномученика Євтихія.

Католицька церква - День святого Варфоломія.

День Незалежності України

День Незалежності України — державне свято, яке відзначається щороку 24 серпня на честь ухвалення Акту проголошення незалежності України та від'єднання від СРСР.

Для українців День Незалежності зараз найбільш важливе з нерелігійних свят. На першому місці Різдво, на другому - Великдень.

День пониження статусу Плутона

Річниця значної і суперечливої події у світовій астрономії: перекласифікації Плутона з планети на карликову планету.

Це рішення Міжнародного астрономічного союзу (МАС) у 2006 році викликало широкі дискусії та емоційні реакції.

Плутон відкрив 1930 року американський астроном Клайд Томбо в обсерваторії Ловелла в Аризоні. Відкриття Плутона, який спочатку святкували як дев'яту планету Сонячної системи, заповнило прогалину, яку пророкували астрономи, які шукали "Планету Х", що мала би пояснювати нерегулярні орбіти Урану і Нептуна.

У серпні 2006 року МАС переглянув критерії класифікації планет, що призвело до того, що Плутон був перекласифікований на карликову планету.

Згідно з новим визначенням, планета повинна обертатися навколо Сонця, бути кулястою завдяки власній гравітації і досить великою, щоб її гравітаційна орбіта відштовхнула сусідні планетарні об'єкти і уламки.

Плутон наразі класифікується як карликова планета, тому що, хоча він досить великий, щоб стати кулястим, проте недостатньо великий, щоб домінувати на своїй орбіті і очистити околиці навколо своєї орбіти.

Міжнародний день дивної музики

День незвичайної музики, який започаткував американський музикант Патрік Грант у 1998 році.

Твори цього композитора являють собою синтез різних жанрів і стилів - від популярної та класичної музики до пост-панку, ембієнту та етнічної музики.

На початку творчої кар'єри, через такий неординарний підхід у роботі, Гранту ніяк не вдавалося знайти студію, яка захотіла б випустити його новий диск. У підсумку, він заснував власний лейбл і назвав його Strange Music (дивна музика), з метою запису саме нової, незвичайної музики. А День дивної музики спочатку замислювався ним як спосіб просування нового альбому.

Дату 24 серпня Грант вибрав на честь дня народження батька своєї дівчини, який підтримував його творчі починання. Незабаром у музичній спільноті День дивної музики став сприйматися як свято.

Міжнародна ніч кажанів

У останні вихідні серпня у світі відзначають одне з найбільш незвичних природоохоронних свят - Ніч кажанів, або Міжнародна ніч рукокрилих. Головна його мета - привернути увагу громадськості до проблем кажанів та їхньої охорони, а також розвінчати міфи навколо звірків, перед якими багато людей відчувають невиправданий забобонний страх, вважаючи їх вампірами.

Насправді кажани - дивовижні ссавці, які, завдяки своїй будові, опанували мистецтво польоту. Чотири довгі пальці сильно розвинених передніх кінцівок підтримують крило. Довгий вузький хвіст, що дорівнює довжині голови, також обтягнутий літальною перетинкою. Пальці задніх кінцівок з пазурами вільні від перетинки: ними кажани чіпляються за гілки і виступи, щоб повиснути вниз головою.

Тому, що кажани ведуть нічний спосіб життя, є своє пояснення. У них дуже поганий зір, пристосований тільки до темряви. Зате у кажанів чудово розвинені нюх і слух, які допомагають полювати й орієнтуватися в просторі, а також унікальна здатність до ехолотування, якою, крім них, володіють тільки дельфіни.

Цього дня:

1949 - Набув чинності договір про створення НАТО;

1968 - Франція провела перші випробування ядерної зброї;

1991 - Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення незалежності України (День Незалежності України);

1995 - Випущено Windows 95;

2006 - Плутон перестав вважатися планетою Сонячної системи і перейшов у розряд карликових планет;

2006 - Представники п'яти православних церков України прочитали першу спільну молитву в Софійському соборі.

Пам'ятні дати:

170 років від дня народження Андрія Михайловича Бобенка (справж. - Бібик) (1854-1920), українського поета, фольклориста, педагога;

150 років від дня народження Івана Раковського (1874-1949), українського антрополога, зоолога, публіциста, педагога, громадського діяча (США);

125 років від дня народження Хорхе Луїса Борхеса (1899-1986), аргентинського поета, публіциста, прозаїка;

125 років від дня народження Василя Овсійовича Козубенка (1899-1971), українського вченого-селекціонера, який створив і впровадив у виробництво 15 сортів, гібридів та ліній кукурудзи;

110 років від дня народження Федора Павловича Шевченка (1914-1996), українського історика, археографа, головного редактора "Українського історичного журналу" (1957-1972), організатора науки. Дату народження подано за ЕІУ, даними сайту Інституту археології НАН України; за іншими даними народився 28.04.1914 р.;

80 років від дня народження Станіслава Олександровича Вишенського (1944-2018), українського поета;

50 років від дня народження Сергія Степановича Білоуса (село Микове Луцького району Волинської області), учасника АТО, Героя України.

Церковне свято

День святого священномученика Євтихія

Цього дня відзначається пам'ять священномученика Євтихія, учня святих апостолів Івана Богослова і Павла. Хоча він і не увійшов до числа апостолів від сімдесяти, але за свої труди також став іменуватися апостолом.

Євтихій став учнем Івана Богослова, коли одного разу почув його проповідь про Ісуса Христа, а пізніше, зустрівшись із Павлом, проповідував разом із ним у різних країнах. У мандрах йому довелося зазнати безліч мук: язичники, розгнівані зазіханням на їхні вірування, морили його голодом, палили розпеченим залізом, кидали в ями до диких звірів. Під час одних із тортур сталося диво: лев, випущений на Євтихія, заговорив людським голосом і віддав хвалу Творцеві. Коли язичники побачили це, то більшість із них навернулися в християнство. Своє життя святий закінчив мученицьким чином: його засудили до смертної кари.

День святого Варфоломія

День святого Варфоломія широко відзначається католицькою церквою 24 серпня.

Святий Варфоломій (1 ст.) був одним із дванадцяти апостолів Ісуса Христа. Історія його життя містить багато неточностей і перемежована численними легендарними подіями. Його справжнє ім'я Натанаель, а ім'я Варфоломій він отримав, коли став дорослим. За іншими джерелами його звали Ісус, і він був змушений прийняти інше ім'я, згідно з неписаними законами Сирії.

Після Вознесіння Христа він присвятив життя місіонерству і вирушив до Індії як проповідник, де залишив копію Євангелія від Матвія. Потім його шлях пролягав до Великої Вірменії (нині - південно-східна Туреччина), де Варфоломій здобув визнання за поширення християнства і своє обдарування зцілювати хворих і біснуватих. У Баку існує місцева легенда, що він зазнав страшних тортур, коли, будучи живим, з нього зняли шкіру і розіп'яли язичники.

Іменини: Арсеній, Георгій, Петро.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини