24 вересня. Що відзначають в цей день?

24 вересня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 944 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 944 RUSSIAN AGRESSION

24 вересня відзначають Міжнародний день караванника, Всесвітній день досліджень раку, Всесвітній тиждень сітківки ока, Всесвітній день проти патентів на програмне забезпечення.

Православна церква вшановує пам'ять святої первомучениці та рівноапостольної Текли.

Міжнародний день караванника

День караванника відзначають учасники транспортних колон і суднових караванів, далекобійники, команди торговельних суден і екіпажі кораблів ескорту.

Це професійне свято заснувала 1995 року Міжнародна асоціація з раціоналізації транспортно-вантажних операцій.

Датою свята обрали 24 вересня - день народження відомого британського мореплавця і навігатора 16-17 століть Вільяма Адамса. Його вважають першим європейцем, який досяг берегів Японії. Після свого морського походу в 1597-1600 роках Вільям Адамс прожив у Країні сонця, що сходить, 20 років, зігравши велику роль у розвитку торговельних відносин Японії з Англією і Голландією.

За іншою версією, Міжнародний день караванника приурочений до закінчення Хіджри - свята на честь переселення пророка Мухаммеда і перших мусульман з Мекки в Медину.

Саме слово "караван" від самого початку позначало групу людей, які подорожують разом, а також їхніх в'ючних тварин: верблюдів, коней, ослів. Як правило, торговці об'єднувалися таким чином для взаємної допомоги в небезпечній місцевості. Найвідомішим караванним маршрутом був Великий шовковий шлях, що з'єднував Китай із країнами Середньої Азії та відомий з 2 століття до нашої ери.

Всесвітній день досліджень раку

Всесвітній день досліджень раку, що відзначається щорічно 24 вересня, є глобальною ініціативою, яка наголошує на важливості досліджень раку та неоціненному внеску дослідників у всьому світі.

Всесвітній тиждень сітківки ока

Понад 10 років поспіль 24 вересня в усьому світі відзначається Всесвітній тиждень сітківки ока. Проводиться цей тиждень з метою підвищення інформованості суспільства про найпоширеніші дегенеративні хвороби сітківки.

Всесвітній день проти патентів на програмне забезпечення

24 вересня у світі проводиться Всесвітній день проти патентів на програмне забезпечення. Запроваджено цю подію завдяки ініціативі Глобальної коаліції компаній-розробників програмного забезпечення, різноманітних асоціацій та незалежних розробників, яку було оголошено 2 вересня 2008 року.

Ще цього дня:

1941 - Початок "пекельної осені" або "вогненний смерч" - спецоперації НКВС СРСР зі знищення центру окупованого німцями Києва.

Підривалися заздалегідь таємно заміновані радянськими диверсантами житлові будинки та важливі об'єкти інфраструктури міста.

Вибухи в центі міста тривали впродовж п'яти днів, з 24 до 28 вересня, окремі будівлі (як-от Успенський собор) було підірвано також упродовж жовтня та листопада, загалом було знищено 940 будівель. Водночас загинули тисячі мирних мешканців міста та сотні німецьких військових (радянська влада ніколи так і не оприлюднила кількість жертв), 50 тисяч киян залишилися без житла. Спричинену вибухами пожежу німецьким протипожежним командам вдалося загасити лише за два тижні;

1960 - У США спущено на воду перший атомний авіаносець "Ентерпрайз";

1989 - Папа Іван Павло II публічно вибачився перед Галілеєм і повернув йому "право бути законним сином церкви";

1993 - Мін'юст України зареєстрував Організацію Українських Націоналістів (ОУН), голова - останній Президент України в екзилі М. Плав'юк;

1998 - У Ліоні (Франція) вперше проведено операцію з трансплантації руки людині;

2004 - Під час президентської виборчої кампанії в Україні в Івано-Франківську було скоєно "яєчний замах" на Віктора Януковича.

Цього дня народилися:

1801 - Михайло Остроградський, український математик і механік;

1816 - Михайло Чалий, український педагог і громадсько-культурний діяч, біограф Т. Г. Шевченка;

1894 - Роман Купчинський, український поет, прозаїк, журналіст, композитор, критик, громадський діяч;

1914 - Дмитро Дереч, український прозаїк, драматург, перекладач;

1916 - Біда Костянтин, український літературознавець, перекладач;

1922 - Микола Понеділок, український письменник, автор збірок гумористичних творів;

1923 - Микола Подолян, український поет, публіцист, журналіст;

1924 - Ніна Бочарова, українська гімнастка, дворазова олімпійська чемпіонка, дворазова срібна призерка Олімпійських ігор;

1936 - Віталій Юречко, український поет, дитячий письменник, прозаїк, перекладач, журналіст;

1937 - Ярослав Калакура, український історик;

1949 - Марія Літошенко, українська радянська гандболістка, олімпійська чемпіонка;

1956 - Василь Тракало, український журналіст, письменник, редактор;

1972 - Олена Петрова, українська біатлоністка, срібна призерка Олімпійських ігор;

1975 - Артем Полежака, український поет-слеммер, співак і шоумен;

1984 - Людмила Йосипенко, українська легкоатлетка.

Церковне свято:

День пам'яті Святої первомучениці рівноапостольної Текли

Ранньохристиянська свята, життя якої описано в апокрифі "Діяння Павла і Текли", написаному в II столітті.

Текла народилася в місті Іконія (сьогодні - турецька Конья) в заможній родині язичників. У 18 років батьки заручили Теклу з багатим юнаком, але в той час у місті перебував апостол Павло, який проповідував християнство. Завдяки йому дівчина увірувала в Господа і вирішила не вступати в шлюб, а присвятити своє життя Богу. Правитель міста, дізнавшись про це, наказав заарештувати апостола.

Текла таємно відвідувала Павла у в'язниці, за це віддавала тюремникам свої коштовності.

Коли про це дізналися батьки дівчини, то донесли на неї правителю. Дівчину вирішили спалити живцем, але здійнявся вітер, пішов сильний дощ, який загасив полум'я.

Текла покинула рідне місто, знайшла Павла, якого викупила з в'язниці за допомогою родинних коштовностей і вирушила в Антіохію.

За деякий час вона повернулася в рідне місто і навернула в християнство матір.

Відомо, що вона довгі роки жила в сирійській Селевкії і у віці 90 років, коли її переслідували язичницькі жерці, була прихована від них горою.

Печера, в якій за переказами померла Текла, розташована в сирійському селищі Маалюла (гори Каламон). Над нею побудований монастир, названий на честь святої.

На честь Текли названо астероїд (586) Текла, відкритий у 1906 році.

Іменини: Андрій, Антон, Василь, Віталій, Владислав, Давид, Павло, Сергій, Степан.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини