24 жовтня. Що відзначають в цей день?

24 жовтня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 974 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 974 RUSSIAN AGRESSION

24 жовтня відзначають День ООН, Всесвітній день інформації про розвиток, Всесвітній день боротьби з поліомієлітом.

Православна церква вшановує пам'ять святого мученика Аретти.

День ООН

День Організації Об'єднаних Націй, який щорічно відзначають 24 жовтня, проголошений у жовтні 1947 року резолюцією Генасамблеї ООН. Його було присвячено річниці набрання чинності 1945 року Статуту ООН.

У 1971 році Генеральна Асамблея у своїй резолюції наголосила, що День Організації Об'єднаних Націй має стати міжнародним святом, рекомендувала державам-членам відзначати його як державне свято.

ООН - міжнародна організація держав, створена з метою підтримання і зміцнення міжнародного миру, безпеки, розвитку співробітництва між країнами.

Одним із перших документів ООН було ухвалення в грудні 1948 року Загальної декларації прав людини.

Нині до ООН входить 193 держави, кожна з яких також є членом Генеральної Асамблеї ООН. Головними органами ООН є: Генеральна Асамблея, Рада Безпеки, Економічна і Соціальна рада (ЕКОСОР), Рада з питань опіки, Міжнародний суд ООН і Секретаріат ООН. Також ООН має низку власних спеціалізованих установ - міжнародних міжурядових організацій з економічних, соціальних і гуманітарних питань (ЮНЕСКО, ВООЗ, ФАО, МОП, СОТ, МАГАТЕ тощо).

Офіційні мови ООН та її організацій - англійська, арабська, іспанська, китайська, російська та французька. Штаб-квартира ООН розташована в Нью-Йорку (США).

Всесвітній день інформації про розвиток

Всесвітній день інформації про розвиток заснований резолюцією 3038 Генеральної Асамблеї ООН у грудні 1972 року з метою привернення уваги світової громадської думки до проблем розвитку і до необхідності зміцнення міжнародного співробітництва для їхнього вирішення.

Асамблея постановила, що дата цього дня має збігатися з датою Дня Організації Об'єднаних Націй - 24 жовтня.

Всесвітній день інформації про розвиток був надалі позначений як дата ухвалення в 1970 році Міжнародної стратегії розвитку на друге Десятиліття розвитку ООН. Концепція цієї стратегії полягає в мобілізації громадської думки у світі з актуальних питань політики, економіки, соціальної сфери.

Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

Профілактиці одного з найважчих вірусних захворювань, що вражає нервову систему людини та спричиняє параліч, парез і атрофію м'язових тканин, призводить до загибелі або інвалідності, присвячений Всесвітньому дню боротьби з поліомієлітом, який щороку відзначають 24 жовтня.

Захворювання, яке здатне розвинутися в будь-якому віці, вражає переважно дітей віком до 5 років, тривалий час було справжнім кошмаром для батьків у багатьох країнах світу. Вакцина проти нього з'явилася в 1950-х роках.

Розпочата вакцинація дітей сприяла скороченню захворюваності майже на 99%. Нині в більшості розвинених країн для боротьби з поліомієлітом вироблено комплексну вакцинацію дітей інактивованими та пероральними вакцинами.

Ще цього дня:

1902 - Альфонс Бертильон уперше застосовує відбитки пальців для криміналістичної ідентифікації;

1917 - Розпочалася битва при Капоретто на Італійському фронті Першої світової війни, в якій італійська армія зазнала найбільшої поразки за всю її історію;

1929 - "Чорний четвер" на Волл-стріт і початок Великої депресії;

1945 - Набув чинності Статут ООН: офіційно засновано Організацію Об'єднаних Націй;

1946 - Із модифікованої ракети V-2, запущеної в Нью-Мексико, зроблено першу фотографію Землі з космосу;

1964 - На території колишньої Північної Родезії проголошено незалежність Замбії;

1990 - Верховна Рада Української РСР скасувала шосту статтю Конституції про керівну і спрямувальну роль КПРС;

1991 - Верховна Рада України задекларувала політику, спрямовану на повне знищення своєї ядерної зброї.

Цього дня народилися:

240 років від дня заснування (1784) Академічної гімназії у Львові як складової частини Львівського університету (на той час - Цісарсько-королівська академічна гімназія при Цісарсько-королівському університеті для русинів);

220 років від дня народження Вільгельма Едуарда Вебера (1804-1891), німецького фізика, автора систем електричних і магнітних одиниць;

150 років від дня заснування (1874) у Львові Національного лісотехнічного університету України (на той час - Вища крайова школа лісового господарства);

110 років від дня народження Петра Аврамовича Потапенка (1914-1999), українського бандуриста, хорового диригента (США);

85 років від дня народження Лесі (Людмили) Василівни Дичко (1939), української композиторки, педагогині, музично-громадської діячки.

Церковне свято:

День пам'яті святого мученика Аретти

Християнський святий жив у III столітті. Він був римським військовим трибуном і служив в армії римського правителя Діоклетіана. Ареттта був відомий своєю вірністю Христу і відмовою поклонятися язичництву. Він відмовився виконати наказ імператора про поклоніння ідолам. За це він був закатований і вбитий. Його мучеництво стало символом віри і відданості Христу.

Іменини: Олексій, Афанасій, Іван, Микола, Петро.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини