25 червня. Що відзначають в цей день та прикмети

25 червня. Що відзначають в цей день та прикмети

Яке церковне свято відзначається сьогодні

Православна церква 25 червня згадує святого Петра Афонського. Він народився в Греції, в молодості був військовим. Під час війни з сирійцями він потрапив у полон і почав вести праведне життя у в'язниці: постити і старанно молитися. Після звільнення став ченцем і усамітнився на Святій Горі Афон.

За народними віруваннями саме цей день вважався найдовшим в році. Наші предки говорили, що після 25 червня "Сонце на зиму повертає". Сонце дуже шанували і хрестилися, дивлячись на нього. У день Петра сонцевороту підіймалися на гору і славили сонце, просили більше ясних днів і гарного врожаю.

25 червня обов'язково ходили на риболовлю і варили юшку. Найчастіше готували коропа, окуня, судака, краснопірку. Також в цей день сіяли пізні овочі, пололи пшеницю, виривали бур'яни. 

25 червня день в історії

У 1580 році в цей день була опублікована «Книга згоди», в якій були викладені основи лютеранства.

В 1951 році була показана перша кольорова комерційна телепередача. Компанія «CBS» знімала в Нью-Йорку чотиригодинне шоу Артура Годфрі, яке передавалося в Балтімор, Філадельфія, Бостон та Вашингтон. Найцікавіше, що у телеглядачів тоді не було кольорових телевізорів, а сама компанія володіла приблизно трьома дюжинами таких.

В 1957 році була винайдена іграшка «літаюча тарілка». Її придумав американець Уолтер Фредерік Моррісон. Винахід потім назвали літаючим диском «фризбі». Моррісон помер у своєму будинку в штаті Юта в віці 90 років. Вперше свій винахід він представив публіці в 1948 році під назвою Whirlo-Way - щось на кшталт «шлях обертання». Ця штуковина підкорила світ.

У 1967 році відбувся перший показ телепередачі в прямому ефірі у всесвітньому масштабі. Програма «Наш світ» передавалася в 24 країни на п'яти континентах, 400 мільйонів телеглядачів спостерігали за виступом групи «The Beatles», вперше виконала пісню «All You Need Is Love».

1978 рік - цей день вважається Днем народження веселкового прапора - символу ЛГБТ-руху.

У 2009 році влада КНР звинуватили Google в поширенні порнографії і закрила до нього доступ.

Яке свято відзначають 25 червня

У цей день світ відзначає День моряка або Міжнародний день мореплавця, Глобальний день «Бітлз», Всесвітній день вітіліго.

У США святкують День замороженої цукерки, День полуничного парфе, День рукостискань, День кольорового телебачення, День сома, у В'єтнамі - Свято середини року «Тет Доан Ндо», в Україні - День митної служби, в Гватемалі - День вчителя, на Філіппінах - День посадки дерев, у Словенії, Хорватії - День державності, у Мозамбіку - День незалежності, у КНР - Свято човнів-драконів, в Республіці Корея – День початку Корейської війни.

Що сьогодні не можна робити

  • В цей день вагітним жінкам не можна дозволяти гладити кому-небудь свій живіт
  • Не варто косити траву
  • Не слід лягати спати до заходу сонця

Прикмети на 25 червня

  • Якщо на Петра спекотно, буде хороший сінокіс.
  • Дощ на Петра обіцяє мокрий покіс.
  • На Петра час полоти хліба.

25 червня іменини

Онуфрія, Петра, Ганни, Андрія, Івана, Степана і Марії.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: АЕРОПОРТ "ВІННИЦЯ" ЗНОВУ ОБІЦЯЮТЬ ВІДРЕМОНТУВАТИ. СКІЛЬКИ ЦЕ КОШТУЄ?

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

 

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини