25 листопада. Що відзначають у цей день та прикмети

25 листопада. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

25 листопада у світі відзначають день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, у США День подяки, у Боснії день державності, Кадрін день в Естонії, а у православних – День пам'яті святителя Іоанна Милостивого, патріарха Олександрійського. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок

Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок та запропонувала урядам, міжнародним організаціям та неурядовим організаціям влаштовувати у цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

Цього дня в 1961 році в Домініканській Республіці за наказом Рафаеля Трухільо були по-звірячому вбиті три сестри Мирабал, які були політичними активістками.

День подяки у США

У четвертий четвер листопада у США відзначають державне свято – День подяки. Це одне з найпопулярніших свят у країні.

День подяки вперше відсвяткували в 1621 році англійськими колоністами, що жили в Плімутській колонії. Попередня зима була дуже важкою та голодною, нова зима також обіцяла колоністам мало хорошого. Тоді губернатор Вільям Бредфорд вирішив підвищити дух своїх підлеглих та організував перший День подяки. Свято спільно відзначили британські колоністи та їхні сусіди-індіанці, завдяки допомозі яких Плімутська колонія вижила у першу голодну зиму.

День подяки став національним святом після відповідного указу першого президента країни Джорджа Вашингтона у 1789 році – він запропонував відзначати його щороку, 26 листопада. У 1864 році після закінчення Громадянської війни вже Авраам Лінкольн проголосив останній четвер листопада кожного року Днем подяки, а в 1941 році Конгресом США був ухвалений білль, який законодавчо затвердив цю дату святкування.

З Днем подяки пов'язано низку традицій, які американці зберігають та дотримуються. Усі члени сім'ї обов'язково мають сходити до церкви, а після служби зібратися за святковим столом.

Напередодні Дня подяки розквітає благодійність: американці намагаються нагодувати та якось порадувати своїх ближніх, яким не пощастило у житті. Навіть на станціях метро встановлюються спеціальні столи, на які всі охочі можуть класти свої пожертвування, зокрема продукти. Напередодні свята благодійні організації роздають нужденним зібрані подарунки, а для безпритульних організують обіди.

Другий за важливістю атрибут Дня подяки — індичка. На першому святі колоністи та індіанці засмажили та з'їли чотирьох індичок, підстрелених у найближчому лісі. Відтоді індичка та День подяки стали синонімами, птахівники відгодовують індичок спеціально до цього свята.

Третій атрибут свята — паради (костюмовані, в одязі 17 століття та костюмах індіанців) та веселощі.

Кадрін день в Естонії

У дохристиянські часи наприкінці листопада в Естонії святкували закінчення осінніх робіт і, як у всіх язичницьких європейських культурах, віддавали належне духам, які допомогли отримати врожай та виростити худобу. З приходом християнства свято трансформувалося на День святої Катарини, або Кадрі, яку вважають покровителькою овець. У цей день заборонялося займатися рукоділлям, пов'язаним із вовною (прясти або в'язати).

Як і належить у "духові дні", у день Кадрі вулицями з піснями ходили ряжені, але не в жахливих костюмах, а у світлому одязі, групами - "сім'ями" під керівництвом старшої Кадрі. Також ряджені носили із собою ляльку, дівчинку Кадрі. Заходячи в будинки, ряджені віталися, представляли "свою сім'ю", розповідали про те, якою довгою та важкою була дорога, співали та танцювали, загадували загадки, грали у традиційні ігри. Не дозволялося пустувати і лякати перехожих, оскільки Кадрі — жінка з гарним характером.

І зараз у сучасній Естонії в день Кадрі дівчатка вбираються у світлий одяг, розфарбовують обличчя та йдуть будинками — співати пісні та загадувати загадки.

Православне свято

25 листопада віряни вшановують патріарха Іоанна Милостивого. Святитель Іоанн Милостивий, Патріарх Олександрійський, народився на Кіпрі в родині знатного вельможі Епіфанія.

За бажанням батьків Іоанн одружився, в нього народилися діти. Коли дружина та діти святого померли, він прийняв чернечий чин.

Духовні праці зробили його відомим, тому імператор Іраклій і все духовенство запросили святого Іоанна зайняти патріарший престол в Олександрії.

Головною своєю справою святитель вважав милостиню і благодіяння всім нужденним. Святитель розпорядився надавати їм щоденне безкоштовне харчування. Двічі на тиждень, у середу і п'ятницю, він виходив до дверей патріаршого собору і, сидячи на паперті, приймав усіх, хто його потребував.

Незадовго до смерті святий Іоанн був змушений через хворобу залишити свою кафедру та виїхати на острів Кіпр. Після прибуття до рідного міста Амафунта, святитель з миром відійшов до Господа на початку сьомого століття.

Традиції:

Традиційно цього дня жінки моляться Іванові про послання кращої долі для своєї дитини. У деяких краях із днем Іоана Милостивого пов'язаний звичай дарувати подарунки.

У цей день:

1867 - Альфред Нобель запатентував динаміт;

1905 - У Лубнах вийшов перший україномовний номер газети "Хлібороб";

1992 - Кабінет Міністрів України ухвалив постанову "Про випуск в обіг приватизаційних майнових сертифікатів"

2004 - На засіданні Вченої ради Національного університету "Києво-Могилянська академія" з формулюванням "дискредитація іміджу академії" було ухвалено рішення позбавити Л. М. Кравчука звання почесного доктора.

Прикмети:

Сніг випав 25 листопада - пролежить до весни, а сама весна буде пізньою.

Іменини: Іван, Ніл, Лев, Микола, Сава, Леонтій, Омелян, Катерина.

За інформацією interfax.com.ua.

 

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

В УКРАЇНІ ВЧЕТВЕРО СКОРОТИЛИ ТЕРМІН ДІЇ ЖОВТОГО COVID-СЕРТИФІКАТУ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини