26 листопада. Що відзначають у цей день та прикмети

26 листопада. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

26 листопада у світі – Чорна п'ятниця, день шевця, день боротьби з ожирінням, день відмови від покупок, день системного інженера, в Україні день логіста, а у православних – День пам'яті святого Іоанна Золотоустого. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Чорна п'ятниця

Щорічно в першу п'ятницю після американського Дня Подяки стартує знаменита "Чорна п'ятниця", одна з найяскравіших і найнезабутніших п'ятниць на рік, день знижок та розпродаж, головне свято усіх шопоголіків та відмінне рішення для тих, хто хоче заощадити.

Саме з "Чорної п'ятниці" у західних країнах розпочинається традиційний різдвяний сезон розпродаж, коли можна придбати найрізноманітніші товари за дуже вигідними цінами, адже знижки коливаються від 30 до 90% залежно від груп товарів.

Традиція цього нестримного шопінгу виникла в Америці ще в 19 столітті, коли найбільші торгові мережі почали влаштовувати грандіозний передріздвяний розпродаж, стимулюючи покупців на покупки неймовірними розмірами знижок, бонусів, особливими подарунками тощо. А сам термін "Чорна п'ятниця" з'явився лише 1966 року у Філадельфії.

Існує дві загальноприйнятні версії щодо походження назви. За однією день так називали через величезні затори на дорогах, які утворювалися наступного дня після Дня подяки. З іншого боку, назва "Чорна п'ятниця" походить завдяки способу ведення бухгалтерської звітності цього дня. Збитки записували червоним чорнилом, а прибуток – чорним, а оскільки виручка у цей день була величезною, то й чорний колір у звітності переважав.

Всесвітній день відмови від покупок

Саме у "Чорну п'ятницю" громадські активісти закликають людей схаменутися і максимально здорово поставитися до своїх покупок.

Найбільш відомий аргумент апологетів акції полягає в тому, що у країнах з високим рівнем життя проживає лише 20% населення земної кулі, а використовують вони понад 80% усіх природних ресурсів Землі. Що є не лише несправедливим розподілом багатств нашої планети, а й завдає надмірної шкоди довкіллю.

У 2001 році за підтримки сайту Adbusters ця акція набула всесвітнього масштабу, день відмови від покупок крім Мексики, Канади та США пройшов ще в 55 країнах. Наразі до проведення подібних акцій приєдналося ще 10 держав.

Умови участі у цій акції прості — упродовж 24 годин потрібно відмовитися від будь-яких закупівель

Міжнародний день шевця

26 листопада в Україні відзначається неофіційне професійне свято – Міжнародний день шевця.

У сучасному світі шевцями часто називають майстрів з ремонту взуття - цій професії найближчим часом точно не загрожує вимирання, адже в більшості випадків відремонтувати пару взуття набагато дешевше, ніж купити нову.

Саме тому Міжнародний день шевця - це свято не лише людей, які займаються ручним виготовленням взуття, а й фахівців з його ремонту, а також усіх тих, хто зайнятий у взуттєвій промисловості.

День логіста

Українська логістика відзначає своє професійне свято кожної останньої п'ятниці листопада.

Наразі День логіста не внесений до списку офіційних професійних свят країни, проте обійти його просто неможливо.

Враховуючи, що робить логістика в умовах сучасного світу, щоб забезпечити необхідні доставки товарів, продуктів, боєприпасів, матеріалів та інших вантажів до місця призначення, важко переоцінити значення логіста у сучасній діяльності людства, економіки та цивілізації загалом.

День проти ожиріння

26 листопада у багатьох країнах світу відбуваються заходи, присвячені боротьбі із зайвою вагою. Загалом ця кампанія відома як День проти ожиріння. Свято було започатковано організаціями охорони здоров'я в Індії та країнами Ради співробітництва арабських держав, і покликано інформувати населення про ожиріння як одну з загроз для здоров'я нації.

На ожиріння страждають практично у всіх куточках світу, крім Чорної Африки, де люди стикаються з іншою проблемою — постійного недоїдання. У 1997 ВООЗ формально визнала ожиріння глобальною епідемією.

Уперше День проти ожиріння відзначали у 2001 році, а організував його індійський бренд VLCC, який пропагує здоровий спосіб життя та правильне харчування. Компанія виступає за формування правильних звичок у їжі, які перешкоджають ожирінню та дозволяють залишатися у формі і здоровими.

Церковне свято

Православна церква 26 листопада вшановує пам'ять святого Іоанна Златоустого, архієпископа Константинопольського, який жив приблизно у IV-V столітті.

Народився Іоанн на території Антіохії в родині чиновника та здобув гарну освіту. Досить рано почав вивчати Святе Письмо, після чого усвідомив, що йому хочеться прийняти християнство. Згодом, коли Іоанн став ченцем, його вважали за гідного кандидата на посаду єпископа, але він відмовився від сану і вирушив у пустелю, де проводив час у постійній молитві та роздумах. Кілька років Іван присвятив створенню богословських книг, найвідомішими з яких є "Книги про цноту", "Про провидіння" тощо. Іоанн був висвячений у сан пресвітера, після чого він міг нести Слово Боже людям.

Іоанн виявився чудовим проповідником і навіть отримав прізвисько Златоустий від своєї пастви. Протягом 20 років приблизно двічі на тиждень Іван постійно проповідував у храмі та займався написанням великої кількості вчень, бесід, похвал. У 397 році Іоанн стає патріархом у Константинополі, активно займається вдосконаленням діяльності священнослужителя.

У цей день:

1944 - У Мукачеві ухвалено маніфест про возз'єднання Закарпаття з Радянською Україною.

1965 - Запущено перший французький супутник Asterix.

1976 - В Окружному секретаріаті штату Нью-Мексико зареєстровано нову торговельну марку - Microsoft.

Іменини: Іван, Ян та Герман.

За інформацією interfax.com.ua.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

НА ВІННИЧЧИНІ МЕДИКИ ТА ПРЕДСТАВНИКИ ТУРФІРМ ТОРГУВАЛИ ФІКТИВНИМИ COVID-СЕРТИФІКАТАМИ

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини