26 листопада. Що відзначають в цей день?

26 листопада. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 276 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 276 RUSSIAN AGRESSION

26 листопада в Україні – День пам'яті жертв голодоморів.

У світі відзначають Міжнародний день шевця та День проти ожиріння. У США – День братерства.

Православна церква вшановує пам'ять Івана Златоуста, патріарха Константинопольського.

День пам'яті жертв голодоморів

День пам'яті жертв голодоморів пов'язаний із голодом в Україні 1932-1933 років. Відзначається щорічно у четверту суботу листопада згідно з указом президента України Л. Д. Кучми з 1998 року. Перші десять років церемонія проходила перед пам'ятним знаком на Михайлівській площі. З 2008 року, після відкриття Національного музею "Меморіал жертв Голодомору", було перенесено туди.

О 16:00 минає хвилина мовчання, після чого по всій Україні проходить акція "Запали свічку", в рамках якої всі охочі несуть свічки до пам'ятників жертвам.

Українці у ХХ сторіччі пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був голод 1932-1933 років – саме його називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом. Терор, що тривав в Україні протягом 22-х місяців, забрав, за офіційними даними, близько 4 мільйонів життів.

Згідно з матеріалами досудових досліджень, оприлюднених у виданні "Геноцид українців. 1932 – 1933", жертвами Голодомору стали 10,5 мільйона людей.

Втрати від Голодомору – це не лише люди, які загинули через голод, померли через недоїдання. Це й ті, кого було вбито через спроби вирватися з голодоморного гетто, створеного в селах України. Це ті, хто не народився через те, що або жінки не могли виносити цю дитину, або ті, від народження кого просто відмовилася родина, розуміючи, що вони не зможуть виростити цих дітей.

Міжнародний день шевця

26 листопада в Україні відзначається неофіційне професійне свято – Міжнародний день шевця.

Найближчим часом цій професії точно не загрожує вимирання, адже в більшості випадків відремонтувати пару взуття набагато дешевше, ніж купити нове. Тому це свято своїм вважають не лише люди, які займаються виготовленням взуття, а й фахівці з його ремонту, а також усі причетні до взуттєвої промисловості.

День проти ожиріння

26 листопада у багатьох країнах світу відбуваються заходи, присвячені боротьбі із зайвою вагою. Загалом ця кампанія відома як День проти ожиріння. Свято започаткували організації охорони здоров'я в Індії, а пізніше – у країнах Ради співробітництва арабських держав. Воно покликано поінформувати населення про ожиріння як одну з загроз для здоров'я нації.

Ожирінням називають фізичний стан, за якого зайвий жир накопичується в організмі у такій кількості, що може спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям. Ожиріння веде до різкого скорочення тривалості життя та підвищує ризик розвитку захворювань серця, діабету, остеоартрозу тощо.

У 1997 ВООЗ формально визнала ожиріння глобальною епідемією.

Ще цього дня:

1901 – У Львові студенти виступили з вимогою створення українського університету;

1966 – У Бретані (Франція) президент Шарль де Голль урочисто відкрив першу у світі приливну електростанцію;

1968 - Сесія Генеральної Асамблеї ООН схвалила Конвенцію про незастосування терміну давності до воєнних злочинів та злочинів проти людства;

1976 – Католицька церква відмовилася від того, щоби католицизм вважався державною релігією Італії;

1977 – У Львові відкрито пам'ятник першодрукареві Івану Федорову;

2004 - Збори господарського активу Донецької області ухвалили резолюцію щодо пропозиції трудовим колективам провести збори та мітинги з метою обговорення питання оголошення референдуму про автономію Донецької області;

2005 – Встановлено День пам'яті жертв Голодомору 1932-33 років (остання субота листопада).

Церковне свято

26 листопада православна церква вшановує пам'ять Івана Златоуста, патріарха Константинопольського.

Народився майбутній святитель в Антіохії приблизно в 347 році, в родині воєначальника. Його батько Секунд помер невдовзі після народження сина; мати, Анфуса, більше не виходила заміж, а віддала всі сили вихованню Іоанна. Юнак навчався у найкращих філософів і риторів, рано звернувся до поглибленого вивчення Святого Письма та молитовного споглядання. Святитель Мелетій, єпископ Антиохійський, котрий полюбив Івана як сина, наставив його у вірі і в 367 році хрестив.

Ще під час свого перебування смиренним пресвітером в Антіохії, який не шукав ані слави, ані честі, будучи слабким тілом, і зовні не примітним, він був сильний духом і міцний вірою. Слава його поширилася далеко за межі країни, і пресвітер Іван на 50-му році життя був покликаний до святительського служіння на столичну кафедру Константинополя. Але люди, що ненавиділи праведне життя, серед імператорського двору і кліру стали його лютими ворогами. Вони домоглися його засудження та заслання. Виснажений хворобою святитель був змушений долати важкий шлях через Малу Азію та гірську Вірменію. Він досяг околиць сучасного Сухумі, а там, востаннє звершивши Літургію, помер.

Перед смертю святитель дякував Богові за своє життя. Хвороби і поневіряння не зламали його і не зневірили.

Іменини: Герман Іван, Ян.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ХМІЛЬНИЦЬКА ЛІКАРНЯ ОТРИМАЛА ДОПОМОГУ ВІД ШОТЛАНДІЇ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини