26 вересня. Що відзначають в цей день

26 вересня. Що відзначають в цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 215 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 215 RUSSIAN AGRESSION

26 вересня у країнах Євросоюзу відзначають Європейський день мов. Запроваджене в 2001 році свято покликане заохочувати вивчати іноземні мови протягом усього життя.

Також сьогодня світ відзначає Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї, заснований у грудні 2013 року відповідною резолюцією Генеральної Асамблеї ООН. Його головна мета — привернути увагу громадськості до необхідності глобального ядерного роззброєння.

Крім того, 26 вересня, починаючи з 2006 року, у світі відзначають Міжнародний день контрацепції. Свято, за задумом організаторів, має пропагувати необхідність статевого виховання та використання засобів контрацепції, щоби у результаті кожна вагітність була бажаною.

Православні християни вшановують священномученика Корнилія «сотника». У Новому Заповіті розповідається, що він був римським центуріоном (сотником), якого навернув у християнство апостол Петро.

Згодом Корнилій з благословення Петра став єпископом і прославився тим, що зруйнував язичницький храм в місті Скепсії, після чого багато жителів повірили в Христа.

Історичні події, що сталися 26 вересня:

1580 — англійський моряк і пірат Френсіс Дрейк на кораблі «Золота лань» пришвартувався в порту Плімута. Він став першим британцем, який здійснив кругосвітню подорож і першим капітаном, який очолював її від початку і до завершення.

1815 — пруський король Фрідріх Вільгельм III, австрійський імператор Франц I і російський імператор Олександр I уклали Священний союз з метою запобігання поширенню революційних і ліберальних ідей.

1907 — англійський король Едвард VII надав самоврядній території Ньюфаундленд статус домініону, який передбачав повну суверенність у всіх питаннях, за винятком оборони і зовнішньої політики. Однак у економічної кризи в 1934 році Ньюфаундленд втратив самоврядність і в 1949 році увійшов до складу Канади на правах провінції.

1919 — загони Нестора Махна в бою під Перегонівкою прорвали лінію фронту Білої армії, після чого здійснили блискавичний рейд тилами противника і захопили території від Бердянська до Таганрога.

1960 — вперше в історії США по телебаченню показали дебати між кандидатами у президенти. У них брали участь Джон Ф. Кеннеді і Річард Ніксон. Менш, ніж через три тижні Кеннеді переміг на виборах президента США, набравши 49,7% голосів виборців.

1969 — в Англії вийшов останній, 13-й, студійний диск The Beatles «Abbey Road».

Іменини: Ілля, Корнилій, Леонтій, Лук'ян, Микола, Олександр, Петро, Степан, Юліан.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

КУРИВ У БУДИНКУ: НА ВІННИЧЧИНІ В ПОЖЕЖІ ЗАГИНУВ ГОСПОДАР ПОМЕШКАННЯ

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини