26 вересня. Що відзначають в цей день?

26 вересня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 946 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 946 RUSSIAN AGRESSION

26 вересня відзначають Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї, День фахівця з управління персоналом, Європейський день мов, Всесвітній день моря, Всесвітній день контрацепції, Всесвітній день здоров'я довкілля.

Православна церква вшановує пам'ять святого апостола і євангеліста Івана Богослова.

Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї

Заснований Генасамблеєю ООН у грудні 2013 року.

Основна мета цього дня - підвищення обізнаності про небезпеку ядерної зброї та сприяння міжнародним зусиллям щодо її повної ліквідації.

Ядерна зброя становить серйозну загрозу для глобального миру та безпеки. Незважаючи на зусилля зі зменшення кількості ядерної зброї, багато держав все ще володіють значними арсеналами. Цей день наголошує на важливості колективних дій для запобігання використанню ядерної зброї та досягнення миру без використання ядерного озброєння.

День фахівця з управління персоналом

Сьогодні в Україні та світі відзначають День фахівця з управління персоналом. Він присвячений визнанню важливої ролі, яку відіграють фахівці з управління персоналом у бізнесі та організаціях у всьому світі.

Фахівці з управління персоналом відповідають за підбір персоналу, управління талантами, культуру на робочому місці тощо. Вони слугують стрижнем, який гарантує, що найцінніший актив організації - її люди - виховуватимуться, підтримуватимуться і розвиватимуться.

Європейський день мов

Заснований Радою Європи в 2001 році.

Основна мета цього дня – заохочення до вивчення мов, підвищення обізнаності про мовне та культурне різноманіття Європи, а також сприяння міжкультурному розумінню.

Всесвітній день моря

Заснований Міжнародною морською організацією в 1978 році задля підвищення обізнаності про важливість морської сфери, безпеки, охорони та сталого розвитку судноплавства.

Мета Дня - привернути увагу до екологічної безпеки морських перевезень, збереження біоресурсів і добробуту моряків.

Всесвітній день контрацепції

Основна мета цього Дня, започаткованого в 2007 році, - підвищення обізнаності про важливість контрацепції та забезпечення доступу до сучасних методів запобігання небажаній вагітності.

Контрацепція відіграє ключову роль у зниженні материнської смертності, боротьбі з інфекціями, що передаються статевим шляхом, і наданні жінкам можливості планувати своє майбутнє.

Всесвітній день здоров'я довкілля

Заснований 2011 року Міжнародною федерацією здоров'я довкілля в Індонезії.

Основна мета цього дня - привернути увагу до питань здоров'я довкілля та підвищити обізнаність про вплив людської діяльності на довкілля.

Ще цього дня:

1913 - У Києві розпочався суд у справі Бейліса;

1919 - Війська Нестора Махна прорвали фронт Добровольчої армії та здійснили зухвалий рейд у напрямку Бердянська і Таганрога;

1930 - Польська влада заборонила діяльність Пласту;

1951 - Бундестаг проголосував за виплату післявоєнних репарацій євреям;

1960 - Кеннеді та Ніксон провели між собою перші в історії виборів президентів США телевізійні дебати;

1962 - Проголошено Єменську Арабську Республіку;

1991 - Встановлено консульські відносини між Україною та Австрією;

1995 - Україну прийнято до Ради Європи;

2001 - День народження польської Вікіпедії;

2012 - Убивство в ТРЦ "Караван". Підозрюваний Ярослав Мазурок убив трьох охоронців і поранив одного співробітника торгового центру;

2017 - Пожежа на складі боєприпасів у Калинівці. До зони ураження вибухонебезпечних речовин і предметів, які були на цих військових складах, потрапили населені пункти в радіусі 5 км;

2021 - У боксерському протистоянні між українцем Олександром Усиком і британцем Ентоні Джошуа перемогу здобув Усик. Українець переміг за оцінками суддів. Рішення суддів: 117-112, 116-112, 115-113. Він став чемпіоном за версіями WBA, WBO, IBF та IBO і повернув усі чемпіонські пояси в Україну.

Цього дня народилися:

1832 - Петро Сокальський, український композитор;

1885 - Анищенко Калістрат Романович, український письменник;

1890 - Іван Полтавець-Остряниця, український військовий і політичний діяч, ад'ютант гетьмана Павла Скоропадського, обраний Гетьманом Самостійної Соборної України, отаман Українського Вільного Козацтва, отаман Запорізької бригади УВК Української Національної Армії;

1893 - Микита Годованець, український поет-байкар;

1901 - Семен Скляренко, український письменник, автор історичних романів і белетрист;

1919 - Олександр Гринько, актор львівського театру імені Марії Заньковецької, народний артист України;

1921 - Федір Сарана, український бібліограф і літературознавець;

1936 - Євген Пронюк, український правозахисник і дисидент;

1940 - Степан Наливайко, український сходознавець-індолог, письменник, перекладач;

1949 - Юрій Єлисеєв, український радянський футболіст, бронзовий призер Олімпійських ігор (1972);

1954 - Олександр Буценко, український поет, перекладач, критик, мистецтвознавець;

1965 - Петро Порошенко, український державний і політичний діяч, підприємець, п'ятий Президент України;

1989 - Юлія Остапчук, українська борчиня.

Церковне свято:

Цього дня вшановують пам'ять Івана Богослова - одного з Дванадцяти апостолів, автора Євангелія від Івана, Книги Одкровення і трьох послань Нового Завіту. Згідно з переказами, Іван був молодшим братом апостола Якова і разом із ним був покликаний Ісусом Христом до числа своїх учнів.

Брати, як і апостол Петро, належали до найбільш наближених до Христа апостолів. Утрьох вони стали свідками воскресіння дочки Яїра, і лише їм Спаситель дозволив бачити своє Преображення.

Будучи розіп'ятим на хресті, Ісус доручив Івану піклуватися про свою матір - Діву Марію. Своє прізвисько - Богослов - Іван отримав завдяки тому, що у своєму Євангелії іменував Ісуса Христа Словом Божим.

Іменини: Володимир, Дмитро, Іван, Іван, Микола, Олександр.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини