27 жовтня. Що відзначають у цей день та прикмети

27 жовтня. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

У світі 27 жовтня відзначають день аудіовізуальної спадщини, в Алжирі святкують день висадки дерев. А ще цього дня народилися відомий мореплавець Джеймс Кук і видатний музикант Ніколо Паганіні.

27 жовтня під егідою ЮНЕСКО відзначають Всесвітній день аудіовізуальної спадщини. Цю дату затвердили на 21-й сесії Генеральної конференції у 1980 році. Рішення святкувати цей день ухвалили, щоб звернути увагу на вразливість важливої інформації і задля пошуку шляхів для її збереження.

У Вірменії сьогодні день пам'яті жертв подій 27 жовтня 1999 року – скорботна дата, коли згадують жертв теракту, що стався в парламенті країни.

Група озброєних людей, увірвавшись на засідання парламенту, відкрила вогонь із автоматів, в результаті загинули прем'єр-міністр країни Вазген Саркісян, речник парламенту Карен Демирчян, віце-спікери Юрій Бахшян і Рубен Мироян, міністр країни з оперативних питань Леонард Петросян, депутати: Генріх Абрамян, Арменак Арменакян і Мікаел Котанян. Окрім загиблих серед депутатів парламенту Вірменії були поранені та постраждалі.

70 років тому в Саскачеванському університеті (Канада) під керівництвом Гарольда Джонса вперше застосували радіаційне опромінення як засіб боротьби зі злоякісними утвореннями у онкохворих.

Променеву терапію проводили, використовуючи радіоактивний кобальт-60 ("кобальтову гармату") як джерело гамма-променів високої енергії, що діють аналогічно до рентгенівських променів, нейтронів і електронів.

У Туркменістані 27 жовтня святкують День незалежності. Цю дату в країні обрали невипадково. 1991 року Верховна рада Туркменської РСР ухвалила закон "Про незалежність". У країні свято відзначають масовими народними гуляннями, нагородженням видатних громадян Туркменістану, а також нерідко оголошуються святкові амністії. Офіційно цього дня в країні вихідний.

Буддисти святкують Лхабаб Дуйсен. Свято присвячується сходженню Будди Шакьямуні з неба Тушита для свого останнього переродження на землі і відзначається у 22 день дев'ятого місяця місячного календаря.

У 1873 році американець Джозеф Глідден запатентував колючий дріт-огорожу, яка змінила підхід до тваринництва, а пізніше почала викликати у людей асоціації з в'язницями, концтаборами та іншими місцями позбавлення волі. Тому, крім господарського та інших призначень, колючий дріт набув певного символічного значення.

27 жовтня 1959 року вперше опублікували зображення зворотного боку Місяця, яке вперше у світі зафільмувала радянська автоматична міжпланетна станція "Луна-3" за двадцять днів до цього. На підставі матеріалів була підготовлена перша карта зворотного боку Місяця, що містила сотні деталей поверхні, виявлених за їх відображувальними характеристиками.

Військовий моряк, мандрівник-дослідник, картограф і першовідкривач. 292 роки тому народився Джеймс Кук, який під час експедицій обстежив і наніс на мапу маловідомі й рідко відвідувані до цього частини Землі: східне узбережжя Канади, Австралії, Нової Зеландії, Північного, Індійського та Атлантичного океанів. Містер Кук відомий і своїм ліберальним і дружнім ставленням до корінних жителів територій, які він відвідував. Його вважають також одним із мореплавців, який навчився успішно боротися з цингою - тодішньою бідою мореплавців.

1782 року в Італії народився скрипаль-віртуоз, композитор Ніколо Паганіні. Створювати музику він почав ще хлопчиком, а свій перший публічний концерт дав у 13 років. Критики резюмують, що секрет чудової музики Паганіні лежав не тільки в глибокому обдаруванні, а й у незвичайній техніці.

26 президент США Теодор Рузвельт народився 27 жовтня 1858 року. Незважаючи на своє американське походження, майбутній президент жив швидше у європейській культурній атмосфері. З дитинства багато подорожував з батьками Європою, а вдома була велика бібліотека європейських письменників. Він прийшов до влади у розпал Великої депресії.

За народним календарем сьогодні вшановують пам'ять святої Параскеви Сербської, яка жила в 11 столітті. Параскева народилася в місті Епіваті на березі Мармурового моря в тій самій родині, що і святитель Юхим, єпископ Мадітоса. Свята Параскева вела тихе і побожне життя. Після смерті батька вона помандрувала до Єрусалима і відвідала святі місця. Згодом поселилася в пустелі, де на самоті провела довгі роки посвяченого Богові життя. За два роки до смерті вона повернулася до родинного села і, наче вбога чужинка, провела решту свого життя при місцевій церкві. Коли Параскева померла, її поховали на місцевому цвинтарі.

Пізніше Господь чудесним способом показав людям нетлінні мощі св. Параскеви. Згодом святі мощі, за яких діялися численні дива, перенесли до місцевої церкви. 1641 року мощі св. Параскеви спочили у церкві Трьох Святителів у місті Ясси.

У цей день:

1901 - У Парижі, пограбувавши магазин, нальотчики вперше переховуються на автомобілі.

1904 - Відкрито Нью-Йоркський метрополітен.

1944 - Звільнення  Ужгорода від німецьких та угорських військ.

1962 - Карибська криза: розвідувальний літак U-2 ВПС США збито над Кубою радянською зенітною ракетою; пілот майор Рудольф Андерсон загинув. Вважають, що "чорна субота", 27 жовтня 1962 - день, коли світ був найближчим до глобальної ядерної війни.

2008 - У Швейцарії відкрито першу в країні лінію метрополітену Лозанни.

2017 - Каталонія проголосила незалежність від Іспанії.

Іменини: Ігнат, Кузьма, Максиміліан, Михайло, Назар, Микола, Петро, Параска.

За інформацією interfax.com.ua

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

77 НОВИХ ХВОРИХ НА COVID-19 ВИЯВИЛИ В ХМІЛЬНИЦЬКОМУ РАЙОНІ ЗА ДОБУ

 

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини