28 листопада. Що відзначають у цей день та прикмети

28 листопада. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

28 листопада в Україні відзначають День працівника системи фінансового моніторингу, у світі - День милосердя, а в Албанії та Панамі День незалежності. У православних – день пам'яті преподобного Паїсія Величковського, початок Різдвяного посту, а у католиків – перша неділя Адвенту. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

День працівника системи фінансового моніторингу

День працівника системи фінансового моніторингу у календарі професійних свят України з'явився у 2020 році. Тепер його відзначатимуть щороку 28 листопада.

Державний департамент фінансового моніторингу України було створено у складі Міністерства фінансів у січні 2002 року для більш ефективного виконання рекомендацій ФАТФ – Групи розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей. А вже 2004 року Державний департамент фінансового моніторингу України був прийнятий до складу групи "Егмонт" - об'єднання підрозділів фінансової розвідки країн світу, створеного для ефективної боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму на міжнародному рівні.

Згідно з указом президента Володимира Зеленського, День працівника системи фінансового моніторингу засновано для того, щоб підкреслити вагомий внесок цих професіоналів у затвердженні Україною статусу надійного партнера міжнародної громадськості у сфері запобігання та протидії відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

День милосердя

Всесвітній день співчуття, або Всесвітній день милосердя – World Compassion Day – свято дуже молоде. Його відзначають з 2012 року, а ініціатором його заснування став індійський журналіст та громадський діяч Прітіш Нанді.

Суть свята: просування способу життя, в основі якого лежить відмова від заподіяння шкоди та болю будь-якому прояву життя. Ідея прийшла з джайнізму, який є наріжним каменем індуїзму та йоги. Саме принцип ахімси є основою філософії Махатми Ганді. "Якщо ми не повернемося в ахімсу, ми не зможемо зробити світ кращим для майбутніх поколінь", – говорить Прітіш Нанді.

Ініціатори Всесвітнього дня милосердя закликають не стільки до зменшення зла у світі, скільки до зміни напряму дії людей - проти самого зла, а не проти людини, яка його творить. Досить складне філософське визначення насправді дуже легко формулюється двома християнськими заповідями: "Не убий" і "Люби ближнього твого, як самого себе".

Перша неділя Адвенту

Адвент - передріздвяний час, до якого приурочені численні католицькі обряди та звичаї. Адвент – час очікування Різдва Христового.

Тривалість Адвенту близько чотирьох тижнів, що містить, зазвичай, 4 неділі, тобто 3 повні тижні з додаванням від 1 до 6 днів залежно від того, на який день тижня припадає Різдво.

Під час Адвенту в храмах рано-вранці служить Свята Меса на честь Пресвятої Діви Марії - "рората". Її символом є запалена свічка, яка освітлює шлях до церкви до сходу сонця. Щоб свічка не згасла, її поміщають у спеціальний ліхтарик із прозорими віконцями.

Відомий дітям календар Адвенту народився нещодавно, наприкінці минулого століття. Його вигадала німкеня фрау Ланг для свого сина, щоб зробити очікування Різдва цікавішим.

Найбільш звичною формою календаря Адвенту є коробочка з віконцями, що відкриваються, за кількістю днів Адвенту, що містить зроблені з шоколаду фігурки.

Хоча куди більшу радість приносять календарі, зроблені своїми руками, а шоколадки в віконцях краще замінити або віршами зі Святого Письма, або картинками, або переліком добрих справ, які варто було б цього дня зробити. Тож звична форма календаря зовсім не єдина.

Наприклад, жителі скандинавських країн, із властивим їм почуттям гумору, роблять календар Адвенту у вигляді порося, без якого різдвяний стіл немислимий.

Різдвяний піст

Різдвяний піст називають ще Пилипівським або Пилипівками, оскільки його переддень припадає на день пам'яті апостола Пилипа, 27 листопада. У православ'ї його також називають Чотиридесятницею, оскільки піст, встановлений на честь Різдва Христового, триває 40 днів - до самого переддня світлого свята.

Різдвяний піст вперше згадується з 4 століття нашої ери. Традиція з’явилася з поста напередодні свята Богоявлення. Спочатку він тривав лише сім днів, однак, у 1166 році за рішенням патріарха Луки Хрисоверга він став сорокаденним.

Піст суворий: у ці дні християни відмовляються від м'яса, яєць, молока та олії тваринного походження. А в понеділок, середу та п'ятницю забороняється вживати і олію. Риба дозволяється тільки у суботні та недільні дні, а також у великі свята. У період з 2 до 6 січня піст посилюється: їсти рибу не можна навіть у суботу та неділю.

Піст закінчується в ніч з 6 на 7 січня з першою зіркою - тієї самою, що вказала волхвам шлях до немовляти Ісуса.

А ще 28 листопада за народним календарем Гур'єв день. Цього дня через останній осінній дощ буває дуже брудно. Тож у народі казали: "Гурій приїхав на рябій кобилі". Вважалося, що він розганяє всю нечисть, яка прагне втекти в землі, боячись морозів та зими, і повертається тільки до Святків - хороводи водити.

На Гурія влаштовувалися дуже скромні вечері з кутею на воді та варениками з капустою та грибами. Їсти м'ясо, рибу і пити спиртне заборонялося, інакше можна було накликати на себе лихо.

Події:

1918 – Генеральний конгрес Буковини у Чернівцях проголосив об'єднання краю з Румунією;

1972 - Останній виступ Джона Леннона на сцені під час концерту Елтона Джона в "Медісон Сквер Гарден";

2000 – Початок касетного скандалу в Україні: Олександр Мороз вперше оприлюднив аудіокасети із записами розмов у кабінеті Кучми про вбивство Георгія Гонгадзе;

2004 — У м. Сєвєродонецьку Луганської області відбувся "Всеукраїнський з'їзд народних депутатів". У ньому взяли участь переважно представники Партії регіонів східних та південних областей України, прем'єр-міністр України В. Янукович та мер Москви Ю. Лужков. "Ідеї, які висловили керівники місцевих органів державної влади, не відповідають ні Конституції, ні українському законодавству" — прокоментував ці події Президент Леонід Кучма;

2006 – Верховна Рада України визнала Голодомор актом геноциду проти українського народу.

Іменини: Григорій, Гурій, Дмитро, Микита, Микола, Паїсій, Петро, Пилип, Хома, Анатолій.

За інформацією interfax.com.ua.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

В ЖАХЛИВІЙ ДТП НА ВІННИЧЧИНІ ЗАГИНУЛИ ЛЮДИ. ПОЛІЦІЯ ШУКАЄ СВІДКІВ АВАРІЇ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини