28 травня. Що відзначають у цей день

28 травня. Що відзначають у цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 94 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 94 RUSSIAN AGRESSION

28 травня – Міжнародний день здоров`я жінок. В Україні святкують День краєзнавства і День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження. У Хорватії – День Збройних Сил, на Філіппінах – День прапора.

Православні християни вшановують пам'ять Пахомія Великого, Єгипетського.

Також сьогодні у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Міжнародний день здоров'я жінок

День був заснований 28 травня 1987 року під час V Міжнародної наради з питань жіночого здоров'я у Коста-Ріці. Відтоді відзначається щорічно, щоб нагадати всім, що здоров'я жінки має велике значення для будь-якої нації. Право жінки на всебічне та повне обслуговування для підтримки сексуального та репродуктивного здоров'я визначено в міжнародних угодах про права людини та гарантує право на життя, здоров'я та конфіденційність.

Всеукраїнський день краєзнавства

Всеукраїнський день краєзнавства запроваджений у січні 2017 року. Датою святкування визначено 28 травня. Саме цього дня 1925 року у місті Харкові розпочалася Всеукраїнська конференція з краєзнавства під час роботи якої було створено Український комітет краєзнавства.

Мета свята – підвищення суспільної уваги до діяльності краєзнавців, поглиблення дослідження та популяризації історії, культури, мови, звичаїв та традицій українського народу.

День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження

День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження відзначається в Україні щорічно в останню суботу травня, згідно з Указом Президента №563/99 від 25 травня 1999 року, і є національним професійним святом працівників так чи інакше пов'язаних із книгодрукуванням.

День брюнеток

Щороку 28 травня відзначається День брюнеток – неофіційне свято темноволосих жінок. Існує думка, що він виник як "відповідь" Дню блондинок, що відзначається з 2006 року.

Темноволосим представницям слабкої статі властивий розум, індивідуальна краса, елегантність, чарівність, привабливість і навіть частка чарівного шарму.

Ще цього дня:

1918 - Вірменія і Азербайджан проголосили державну незалежність;

1923 - Генпрокурор США оголосив, що жінки мають право носити штани;

1957 - У США заснована Національна академія грамзапису, яка вручає одну з найпрестижніших премій у світі музики - "Греммі";

1959 - Американські вчені провели успішний запуск у космос із поверненням двох мавп, Айбль і Бейкер на ракеті АМ-18;

1965 - Рада Міністрів СРСР ухвалила організувати на базі Донецької філії Харківського державного університету ім. Горького Донецький державний університет;

1985 - Київське "Динамо" забило свій 2000-й гол у чемпіонатах СРСР;

1997 - У Києві глави урядів України та Росії підписали пакет документів про базування та поділ Чорноморського флоту;

2009 - У Києві відкрили Культурно-просвітницький центр "Alex Art House".

Церковне свято

Православна церква 28 травня вшановує пам'ять преподобного Пахомія Великого, Єгипетського. Інші назви свята – "Пахом", "Пахом Бокогрій", "Травник". За прикметами, у цей день приходить справжня літня погода. Особливо вдалий цей день для рибалок.

Іменини: Дмитро, Ігнат, Анастасія.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

 

СЬОГОДНІ У ХМІЛЬНИКУ ЩЕ ПОНАД 100 ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ ОТРИМАЛИ ДОПОМОГУ ВІД БФ "ОМРІЯНА КРАЇНА"

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини