28 жовтня. Що відзначають в цей день?

28 жовтня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 978 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 978 RUSSIAN AGRESSION

28 жовтня відзначають 80-річчя визволення України від фашистських загарбників.

Ще сьогодні Міжнародний день шкільних бібліотек, Міжнародний день анімації, Всесвітній тиждень інсульту, День дикої їжі, Міжнародний день креольської культури, Всесвітній день дзюдо.

У Чехії - День незалежності, День "Охі" в Греції та на Кіпрі, у Новій Зеландії - День праці.

Православна церква вшановує пам'ять святих мучеників Терентія і Неоніли; святої мучениці Параскеви П'ятниці.

День дідусів і бабусь

Неофіційне свято, запроваджене 2009 року в Нідерландах. У різних країнах відзначається в різні дні, в Україні - щорічно 28 жовтня

День визволення України від фашистських загарбників

28 жовтня кожного року Україна святкує День визволення від фашистських загарбників. Річницю було офіційно затверджено Указом Президента Ющенка 2009 року.

Пам'ятний день присвячений історичним подіям, які відбувалися під час Другої Світової війни. На українській території відбулися вирішальні битви, які відіграли важливу роль під час воєнних дій. 28 жовтня 1944 р. після п'ятнадцяти наступальних операцій стратегічного і фронтового масштабу (січень 1943 - жовтень 1944 років) українські землі були повністю звільнені від фашистських загарбників.

Міжнародний день шкільних бібліотек

Міжнародний день шкільних бібліотек відзначають у багатьох країнах щорічно в четвертий понеділок жовтня, з 1999 року за ініціативи ЮНЕСКО. Щороку він присвячений певній темі.

Вперше його проголосив президент Міжнародної асоціації шкільних бібліотек Бланш Вуллз. У 2005 році офіційний статус свята підтвердив уже новий президент цієї організації Пітер Дженко.

У 2008 році ця подія вийшла на новий рівень - у січні координатор проєкту Рік Малголланд оголосив, що Міжнародний день шкільних бібліотек перетвориться на місячник - теж міжнародний. У жовтні цього ж року пройшов перший Місячник шкільних бібліотек під девізом "Грамотність і навчання - у вашій шкільній бібліотеці".

Міжнародний день анімації

Міжнародний день анімації або Всесвітній день мультфільмів, який відзначають щорічно 28 жовтня, було засновано за ініціативою французького відділення Міжнародної асоціації анімаційного кіно 2002 року на честь 110-річчя публічного представлення першої анімаційної технології.

Цього дня - 28 жовтня 1892 року - у Парижі художник і винахідник Еміль Рейно скликав глядачів на нове, досі ніким не бачене видовище - "оптичний театр". Винахідник уперше публічно продемонстрував свій апарат праксиноскоп, який показував рухомі картинки. Зараз ми б назвали цю подію народженням прообразу сучасних мультфільмів, і саме ця дата тепер і вважається початком епохи анімаційного кіно.

Всесвітній тиждень інсульту

З 28 жовтня до 3 листопада в різних країнах світу проходить Всесвітній тиждень інсульту, який проводиться з метою інформування населення планети про серйозність цього захворювання.

День дикої їжі

Подія присвячена рослинам, овочам, фруктам, ягодам, що ростуть у дикій природі. Сьогодні дикорослі їстівні рослини є популярними стравами в меню закладів високої кухні та ресторанів, де подають сиру їжу. У таких рослинах не містяться консерванти та пестициди, тому шанувальники здорового харчування віддають перевагу рецептам сирих страв.

Всесвітній день дзюдо

28 жовтня - Всесвітній день дзюдо. Мільйони дзюдоїстів на всій планеті збираються разом на реальних зустрічах і в інтернеті, щоб відзначити World judo day - визначну подію у сфері бойових мистецтв.

Ще цього дня:

1913 - Відкрито трамвайний рух у Вінниці;

1920 - Країни Антанти підписали з Румунським королівством "Бессарабський протокол", який віддавав Бессарабію Румунії;

1938 - 17 тисяч польських євреїв заарештовано в Третьому Рейху і відіслано до польського кордону. Польський уряд відмовляється їх прийняти. Вислані залишаються між двома країнами в таборі біженців;

1989 - Верховна рада Української РСР ухвалила закон про державний статус української мови (Закон "Про мову в Українській РСР");

1993 - Сенат Австралії визнав Голодомор в Українській РСР актом геноциду;

2007 - Представлено список "100 геніїв сучасності, що живуть сьогодні" британської газети The Daily Telegraph. До нього увійшов український художник Іван Марчук.

Цього дня народилися:

110 років  від часу (1914 бою на горі Ключ під м. Сколе (Львівська обл.) між Українськими січовими стрільцями та російською армією;

170 років від дня народження Жана Марі Гюйо (1854-1888), французького поета, перекладача, філософа, соціолога;

110 років від дня народження Річарда Лоренса Міллінгтона Сінга (1914-1994), англійського біохіміка, лауреата Нобелівської премії в галузі хімії (1952);

110 років від дня народження Джонаса Едварда Солка (1914-1995), американського вченого, вірусолога, винахідника першої безпечної та ефективної вакцини проти поліомієліту (1955);

110 років від дня народження Миколи Прокоповича Ярового (1914-2001), українського поета-гумориста, письменника, редактора.

Церковне свято:

Цього дня відзначається день святої Параскеви, християнської великомучениці, яка жила в 3 столітті в Малій Азії. За переказами, Параскева народилася в сім'ї багатого сенатора, але вже в юності обрала аскетичне життя. Коли імператор Діоклетіан почав гоніння на християн, святу Параскеву схопили, піддали жорстоким мукам і обезголовили.

Прізвисько П'ятниця - переклад імені Параскева (батьки назвали доньку так, бо шанували п'ятницю - день хресних страждань Господніх). Крім того, шанування Параскеви на Русі поєдналося з культом слов'янського божества П'ятниці - покровительки жінок і матерів. Якщо іменини святої випадали на п'ятий день тижня, це вважалося особливим святом. У будь-якому разі тиждень, на який припадав день Параскеви, називали П'ятницьким тижнем.

Іменини: Арсен, Георгій, Дмитро, Іван, Максим, Микола, Степан, Анна.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини