29 березня. Що відзначають в цей день?

29 березня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 399 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 399 RUSSIAN AGRESSION

Сьогодні, 29 березня, православні християни вшановують пам'ять святого Савіна. Світ відзначає Всесвітній день фортепіано або День піаніста. Також 29 березня у світі — День фокусника або День диму і дзеркал, Національний день ветеранів війни у В'єтнамі в США і День молоді в Китаї.

Всесвітній день фортепіано або День піаніста

Свято започаткував Нільс Фрам із групою однодумців, які запропонували це свято відзначати у 88 день року, за кількістю білих і чорних клавіш фортепіано.

Ще цього дня:

1795 - Німецький композитор Людвіг ван Бетховен уперше дав концерт у Відні;

1848 - Сильні морози скували Ніагару і через це більш ніж на 30 годин "зупинився" Ніагарський водоспад;

1886 - Джон Пембертон з Атланти створив новий лікувальний напій, нині відомий під назвою "Кока-кола";

1910 - У Марселі здійнявся в повітря перший гідроплан, пілотований Альбером Фабром;

1973 - Завершено виведення американських військ з Південного В'єтнаму;

2004 — В Україні створили Громадянську кампанію "Пора!";

2004 — Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина та Словенія вступили до НАТО;

2014 — В Англії й Уельсі зареєстровано перший одностатевий шлюб.

День Савіна

Народне свято Савин день відзначають 29 березня. У православному церковному календарі це дата вшанування пам'яті мученика Савина Єрмопольського. У давнину цей день повністю присвячували возам – головному транспорту тих часів.

Про святого мученика Савіна відомо мало. Він жив у ІІІ столітті нашої ери. Був главою міста Гермополь у Єгипті. За часів гонінь на християн за імператора Діоклетіана, який славився жорстокістю боротьби з християнським віросповіданням, Савін сховався в селі. Його вмовили на це друзі. Вони не хотіли втратити свого товариша та наставника.

Але жебрак, якому Савін до цього багаторазово допомагав грошима та провіантом, продав його за дві золоті монети. Він дізнався про те, де ховається святий та його друзі. Чоловіків схопили та доставили на суд до правителя. Після того, як вони одностайно відмовилися змінити свою віру і принести жертву язичницьким ідолам, їх піддали жорстоким тортурам, а потім втопили в Нілі. Це сталося у 287 році.

Традиції

У давнину чоловіки оглядали свої вози, ремонтували їх. На той час сніг танув, а дороги підсушували вітри та сонце. Сані вже не підходили до їзди. Потрібно було пересідати на вози. Після зимового простою останні часто вимагали невеликого ремонту.

Традиція огляду техніки збереглася до наших днів. Чоловіки та жінки присвячують Савин день своєму транспорту. Настає пора його "перевзути", перевірити масло, гальмівну рідину, відбалансувати колеса, оглянути підвіску, пильовики та інше. Також Починається сезон мотоциклів, скутерів і велосипедів.

Іменини: Олександр, Денис, Омелян та Іван, Павло, Роман, Трохим та Юліан.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ПАЛЬНЕ ДЕШЕВШАЄ: ЧОМУ ТА ЩО БУДЕ ДАЛІ З ЦІНАМИ НА БЕНЗИН ТА ДИЗПАЛИВО

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини