29 листопада. Що відзначають у цей день та прикмети

29 листопада. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

29 листопада – кіберпонеділок, Міжнародний день солідарності з палестинським народом, День визволення Албанії, Ханука, День пам'яті апостола та євангеліста Матвія, а за народним календарем Матвєєв день.

Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Кіберпонеділок

Кіберпонеділок - маркетингова назва понеділка, який настає після Чорної п'ятниці і є її продовженням, але вже в Інтернеті. Це час онлайн-розпродаж, коли інтернет-магазини пропонують товари за зниженими цінами, які можна придбати, не виходячи з дому.

А оскільки Кіберпонеділок, як і Чорна п'ятниця, проводиться щорічно в період підготовки до Різдвяних та Новорічних свят, то він є одним із найбільш жвавих днів торгівлі для інтернет-магазинів, більшість з яких пропонують своїм покупцям реально грандіозні знижки.

Міжнародний день солідарності з палестинським народом

29 листопада 1947 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію про поділ Палестини на арабську та єврейську держави. А за 30 років, 2 грудня 1977 року, Генасамблея ООН своєю резолюцією ухвалила щороку відзначати 29 листопада як Міжнародний день солідарності з палестинським народом.

Міжнародний день ягуара

Міжнародний день ягуара став офіційним святом у 2018 році на форумі у Нью-Йорку. На засіданні взяли участь представники 14 країн світу, на території яких мешкають ягуари. Останніми роками їх кількість почала швидко зменшуватися, тому постало питання необхідності їх збереження. На цьому ж форумі схвалили програму Jaguar 2030. Її мета – зберегти ягуарів та поступово відновити цінну екосистему.

День електронних привітань

День електронних привітань запровадили на честь усіляких електронних листівок, які користувачі інтернету часто отримують електронною поштою або в соціальних мережах.

Ханука

Ханука (освячення) — єврейське свято дива, свято перемоги у війні між святістю і нечистотою. Це єврейське восьмиденне зимове свято. В перекладі з івриту ханука означає "відданість"

У результаті Четвертої Сирійської війни Юдея стала провінцією Держави Селевкідів. Селевкідського базилевса Антіоха IV Епіфана не влаштовувало, що євреї живуть відособлено і не піддаються впливу панівної елліністичної культури. Спочатку хитрістю, а потім і силоміць він намагався насадити свою культуру. Врешті-решт загарбники вдерлися до Храму, спаплюжили його, принесли на жертовник свиню, зарізали її та внесли кров свині у Святая святих храму.

Маттітьягу і п'ятеро його синів з династії Хасмонеїв почали повстання і здобули перемогу. Євреї прийшли до Храму, очистили жертівник, вирізьбили з дерева нову менору (храмовий світильник). За легендою, вони знайшли лише один дзбан не опоганеної загарбниками олії, котрої повинно було вистачити на один день та запалили світильник. Але Бог зробив диво — олії вистачило на 8 днів горіння, час, необхідний для виготовлення нової олії.

На честь цього чуда щороку в єврейських домівках запалюють ханукальні світильники. Ставлять ханукію (світильники) на найвидніших місцях, щоб усі бачили й пам'ятали про диво.

День пам'яті святого апостола та євангеліста Матвія

29 листопада за релігійним календарем – день пам’яті святого апостола і євангеліста Матвія. Левій Матвій був одним з найближчих учнів Ісуса Христа, входить в список дванадцяти апостолів. Саме він вважається автором першого канонічного Євангелія. Святий апостол Матвій обійшов Сирію, Персію, Мідію та Парфію і ніс з собою благі вісті. Помер мученицькою смертю в канібальській Ефіопії. Проте перед цим зміг побудувати храм, єпископом якого став Платон.

Традиції:

У народі говорили, що "на Матвія і зима пітніє", оскільки цього дня часто спостерігали сильне потепління. При цьому, чим сильнішою була відлига, тим суворішою та холодною – наступна зима. Також на Матвія часто дув сильний та різкий вітер, тому у народі його іноді називали Вітродувом.

Іменини: Федір, Василь, Віктор, Дмитро, Іван, Матвій, Михайло, Микола, Семен, Сергій.

За інформацією interfax.com.ua.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

МАЙЖЕ ТРИ ТИСЯЧІ ВЧИТЕЛІВ ЗАЛИШИЛИСЯ БЕЗ РОБОТИ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини