29 травня. Що відзначають у цей день

29 травня. Що відзначають у цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 95 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 95 RUSSIAN AGRESSION

29 травня – Міжнародний день миротворців ООН, Всесвітній день здорового травлення, День хіміка та неофіційний День альпініста (дата підкорення Евересту в 1953 році).

В Україні одразу два міста-іменинники: Київ, якому виповнюється 1540 років та Кривий Ріг, заснований 247 років тому. А в Ізраїлі – День Єрусалима.

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Єфрема Перекомського.

Також у цей день у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Міжнародний день миротворців

Святкується ООН щорічно 29 травня з 2002 року. У 1948 році Рада безпеки ООН заснувала першу місію з підтримки миру. Відтоді було проведено 72 миротворчі операції.

За цей час під прапором ООН пройшли службу понад 1 млн миротворців, 3800 із них загинули під час виконання службових обов'язків.

В Україні офіційно відзначається з 2003 року. Свято встановлено в Україні після офіційного звернення Асоціації миротворців України до Президента України.

День хіміка

Щороку День хіміка проводиться під символом нового елемента таблиці Менделєєва, а першому святу присвоєно номер 1 — водень.

Відзначається в останню неділю травня.

Хімічний комплекс, що входить до основних галузей важкої промисловості, включає хімічну та нафтохімічну промисловість, які, у свою чергу, поділяються на багато галузей та виробництв.

Продукція хімічної промисловості також різноманітна: це і виробництво кислот, лугів, мінеральних добрив, це випуск різноманітних полімерних матеріалів, барвників, побутової хімії, лаків і фарб, а також гумовоазбестової, фотохімічної та хіміко-фармацевтичної продукції.

Всесвітній день здорового травлення

29 травня відзначається Всесвітній день здорового травлення, започаткований у день ухвалення Статуту Всесвітньої організації гастроентерологів, ВОГ, у 1958 році.

Гастроентерологи всього світу за допомогою цього дня, намагалися привернути увагу суспільства до проблем порушення травлення у людини, зростання кількості цих проблем, а також зростання кількості людей із подібними проблемами. Висвітлення цих питань, а також пошуки ефективних методів профілактики та лікування порушень і захворювань травної системи – основне завдання Всесвітньої організації гастроентерологів.

Статистика стверджує, що 50-60% населення страждає від порушення роботи та захворювань органів травної системи. У великих містах ця цифра часом збільшується до 90%. Це пов'язано з різними факторами, серед яких першочергову роль відіграють неправильне харчування, якість продуктів харчування, шкідливі звички, а також стресовий стан, який багато людей відчувають майже постійно.

Наслідками порушення процесу травлення для людини стають ожиріння, порушення обміну речовин, різні захворювання шлунково-кишкового тракту: печія, гастрит, гастроезофагальна рефлюксна хвороба тощо.

Основним способом убезпечити себе від цих захворювань стають методи профілактики, рекомендовані гастроентерологами та дієтологами. Серед них на перше місце висуваються: відмова від шкідливих звичок та малорухливого способу життя, фізична активність, боротьба зі стресовими станами, ну і, звичайно, режим і раціон харчування.

Ще цього дня:

1900 - Компанія "Отіс" зареєструвала торгову марку "Ескалатор" (пізніше ескалаторами називатимуть усі ескалатори);

1928 – Фріц фон Опель на експериментальному автомобілі власної конструкції подолав межу швидкості 200 км/год;

1964 – У Києві відкрили для відвідувачів найбільший у СРСР Ботанічний сад;

1990 – 40 європейських держав, Європейський інвестиційний банк та Європейська економічна спільнота уклали угоду про створення Європейського банку реконструкції та розвитку;

2003 – Форвард "Мілана" Андрій Шевченко виграв свій перший трофей за 4 роки, проведені в Італії, забивши останній гол у матчі з "Ювентусом" (фінал Ліги Чемпіонів; 3:2 на користь "Мілана");

2014 - Поблизу Слов'янська, після розвантаження продуктів харчування на 4-й блокпост та проведення ротації особового складу, повертаючись із району гори Карачун, було обстріляно з лісосмуги та підбито терористами з ПЗРК вертоліт Мі-8МТ (борт "16") Нацгвардії України, на борту якого перебував генерал-майор Сергій Кульчицький. Під час падіння вибухнули паливні баки. В результаті загинули 12 людей.

День Києва

Щороку в останні вихідні травня відзначають День Києва. Цього року столиці України виповниться 1540 років.

Святкування Дня столиці та Дня Києва відбуватиметься в умовах воєнного стану. Для дітей заходи підготували здебільшого в онлайн форматі. Для дорослих не передбачено масштабних масових заходів, але кияни та гості міста можуть відвідати пішохідні екскурсії, виставки та концертні виступи.

Міська влада закликає під час відпочинку не ігнорувати сигнали повітряної тривоги та одразу спускатися до укриття.

День Кривого Рогу

Кривий Ріг – індустріальне місто в Дніпропетровській області України, адміністративний центр Криворізького району. Через місто протікають річки Інгулець та Саксагань. Сьогодні Кривий Ріг є другим за значимістю містом Дніпропетровської області, центром розробки Криворізького залізорудного басейну та культурним центром області.

Одна з легенд походження назви міста така: на схилі років хоробрий козак Ріг побудував собі житло саме на тому місці, де Інгулець і Саксагань зливаються. І хто не їхав повз, повертав до старого Рога. А оскільки в боях втратив козак праве око, прозвали його в народі Кривим... Поважали чумаки Рога за гостинність, чуйність, відвертість, а ще - за цікаві розповіді. Минали роки, біля хати козака почали з'являтися інші будинки. Пізніше тут виросло село. Вже й козака Рога не стало, а назва так і лишилася – Кривий Ріг.

Інша легенда про Івана Рогова. Був він залізних справ майстер. Кривим Рогом його стали звати через криву ногу, в яку його поранили на війні.

У місті з 1986 року діє метротрамвай. Насправді, ця транспортна система є метрополітеном полегшеного типу. У місті є цирк, ботанічний сад, кілька залізничних вокзалів та автостанцій, а також міжнародний аеропорт.

День міста криворіжці до війни святкували в останню неділю травня.

День Єрусалима

Єврейський народ святкує об'єднання Єрусалима, яке відбулося 7 червня 1967 року. З 1998 року це свято - День Єрусалима - має статус національного свята, про що Кнесет ухвалив закон 23 березня 1998 року.

Сьогодні Єрусалим — сучасна столиця Ізраїлю, що швидко розвивається. У ньому здійснює свою роботу кнесет (парламент), тут розташовані офіційна резиденція президента країни, урядові міністерства та Головний равінат. Між усіма політичними силами Ізраїлю існує угода, що ні єдність, ні суверенітет Єрусалиму не можуть бути предметом переговорів.

Нині не лише євреям, а й християнським, і мусульманським меншинам забезпечено доступ до власних релігійних святинь. Тому День Єрусалима для єврейського світу є символом історичної справедливості та знаком реальності мирного діалогу з іншими народами та конфесіями. Цього дня у синагогах проголошують святкові молитви, а у самому місті проходить низка урочистих заходів.

Церковне свято

29 травня вшановують пам'ять преподобного Єфрема Перекомського. Народився святий 1412 року в сім'ї Кашинського купця Стефана та його дружини Анни. У хрещенні отримав ім'я Євстафій. У юності пішов послушником до Калязинського монастиря до преподобного Макарія. Незабаром і його батьки прийняли чернецтво. Згодом Євстафій прийняв постриг з ім'ям Єфрем.

Близько 1450 року Єфрем покинув монастир і перейшов на озеро Ільмень, де влаштував собі келію. Незабаром навколо нього почала формуватися чернеча громада. На прохання братії Єфрем став їх настоятелем і близько 1450 прийняв від архієпископа Новгородського Євфимія висвячення в сан ієромонаха.

Помер Єфрем 26 вересня 1492 був похований у Микільському храмі. Згодом мощі Єфрема були перенесені до нової обителі, а над могилою встановили каплицю.

В 1549 Єфрема канонізували.

Іменини: Олександр, Аркадій, Георгій, Єгор, Лаврентій, Микола, Петро, ​​Теодор, Федір.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

 

ЗА ПЕРІОД ВІЙНИ В УКРАЇНІ РОСІЯ ВТРАТИЛА 30 ТИСЯЧ ВІЙСЬКОВИХ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини