30 квітня. Що відзначають у цей день

30 квітня. Що відзначають у цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 66 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 66 RUSSIAN AGRESSION

30 квітня в Україні відзначають День прикордонника, у світі – Міжнародний день джазу, Всесвітній день Тай-цзі та Цігун, Міжнародний день ветеринарного лікаря, Вальпургієва ніч, Міжнародний день свічника, День народження короля Швеції, а у Великій Британії – Фестиваль сажотрусів Рочестера. Православна церква вшановує пам'ять преподобного Зосими. Також, у цей день у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

День прикордонника в Україні

У 1992 році свято встановлено в Україні Указом Президента "Про свято День прикордонника" від 25 травня 1992 року. З 2018 року встановлено дату 30 квітня.

День присвячений подіям кінця квітня 1918 року, коли слов'янська група окремої запорізької дивізії армії УНР під командуванням полковника Володимира Сікевича, звільнивши більшу частину Донбасу, вийшла на міжнародно визнаний кордон Української Народної Республіки з Російською Радянською Республікою та Донською республікою.

Міжнародний день джазу

Джаз здатний поєднувати людей різних релігій і поглядів. Цей символ з'явився недарма: джаз виник наприкінці ХІХ — на початку ХХ століття у США як синтез африканської та європейської культур і досі залишається унікальною формою музичного мистецтва, що об'єднує раси та національності, та стирає кордони між людьми та державами.

Міжнародний день свічника

Свічна справа – мистецтво не супер популярного формату, проте з кожним роком у світі виробництво воскових і парафінових продуктів набирає обертів. Від 2017 року, щорічно 30 квітня свічники всього світу отримали нагоду відзначити своє свято. Він присвячений дню Зосими Соловецького. В останню квітневу добу здійснюється вивіз вуликів на пасіки, а також обхід бджолиних угідь із запаленою восковою свічкою.

Вальпургієва ніч

Традиційний весняний фестиваль та найбільш визначне з язичницьких свят, присвячене родючості. Вальпургієва ніч відзначається вночі з 30 квітня на 1 травня на більшій частині Центральної та Північної Європи на ознаменування квітучої весни.

Фестиваль сажотрусів Рочестера

Багато хто з тих, хто вірить у дива, вважають, що чищення димарів — важке випробування, після якого рано чи пізно сажотруси благородного походження знову знайдуть свої титули та звання; тому і ремесло сажотрусів було заведено шанувати. З розвитком технологій потреба у сажотрусах зменшилася.

В Англії зараз близько 600 сажотрусів. Хоча сучасні системи опалення обходяться без людей цієї професії, у старих будинках з камінами та печами ще достатньо труб, котрі потребують чищення. А крім того, за народними повір'ями, зустріч із сажотрусом приносить щастя, і їх охоче запрошують на весілля.

Наприкінці квітня — на початку травня в Англії розпочинається Фестиваль сажотрусів Рочестера, який веде свою історію з 1981 року. У програмі — виступи танцюристів та артистів, паради сажотрусів, танці навколо травневої жердини та безліч інших яскравих та захоплюючих заходів. Передбачені також розваги для дітей.

Ще цього дня:

1918 - Микола Василенко призначений отаманом гетьмана Скоропадського. Того ж дня за участю німців проголошено створення Кримської Народної Республіки;

1977 - Британська рок-група "Led Zeppelin" встановила світовий рекорд з відвідуваності концертів. У Понтіаку (передмістя Детройта) кількість слухачів становила 76 299 осіб.

1999 - У зв'язку з виконанням свого мандата в Україні завершила роботу місія ОБСЄ;

2018 – АТО на сході України було змінено на Операцію Об'єднаних сил.

Церковне свято

30 квітня православна церква відзначає пам'ять преподобного Зосими, ігумена Соловецького.

Іменини: Олександр, Зосима, Єфрем, Іван, Михайло, Семен, Федір.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ТРИ СУЧАСНІ СПЕЦАВТОМОБІЛІ ОТРИМАЛА ВІННИЧЧИНА

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини