30 липня. Що відзначають в цей день

30 липня. Що відзначають в цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 157 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 157 RUSSIAN AGRESSION

30 липня – Міжнародний день дружби, Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми, Новий рік за Гіджрою та Міжнародний день вишивки. У США – Національний день чізкейка.

Православна церква вшановує пам'ять Маргарити Антиохійської та Лазаря Галісійського.

Ще цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Міжнародний день дружби

Ініціатором заснування Дня виступила ЮНЕСКО, а ідеологічною основою стали Декларація та програма дій у сфері культури миру та Міжнародного десятиліття культури світу та ненасильства на користь усієї планети (охоплювало 2001–2010 роки). У документах було визнано, що в результаті різних форм насильства на всіх рівнях суспільства в усьому світі дітям завдають величезної шкоди та страждань. Асамблея також визнала роль освіти у пропаганді культури світу та ненасильства, які мають прищеплюватися дітям. Якщо діти навчаться жити у мирі та гармонії, це сприятиме зміцненню міжнародного миру та співробітництва.

Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

Використання примусової праці нині у низці світових регіонів набуло масового характеру, що підтверджується статистичними даними ООН. За оцінками Міжнародної організації праці, у світі жертвами примусової праці є 21 мільйон людей. Найчастіше жертвами работоргівлі стають найменш захищені категорії людей: жінки та діти.

Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми, який відзначається щорічно 30 липня, був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році, щоб «підвищувати обізнаність щодо стану жертв торгівлі людьми та заохочувати та захищати їхні права».

Також ООН було запущено кампанію «Блакитне серце» – глобальну ініціативу боротьби з торгівлею людьми. Її метою є мобілізація людей на підтримку дій щодо боротьби з торгівлею людьми, які здійснюють міжнародні організації, уряди, суспільство, приватний сектор та окремі особи. Із кожним роком блакитне серце стає все більш визнаним міжнародним символом боротьби з торгівлею людьми, що символізує смуток жертв і нагадує про людську безсердечність.

Церковне свято

Цього дня вшановують двох святих — Маргариту Антиохійську та Лазаря Галісійського. Чи жила свята Маргарита насправді, досі невідомо. За переказами, вона народилася в Антіохії і була дочкою язичницького жерця Едесія. Коли дівчина прийняла християнство, батько вигнав її із дому. Маргарита стала пастушкою. Якось її побачив римський префект Олімврій і, зачарований її красою, запропонував їй шлюб — але лише за умови, що вона зречеться Христа. Дівчина відмовилася, і розгніваний префект наказав її катувати, а пізніше наказав стратити.

У католицькій церкві Маргарита входить до 14 святих помічників (так називали 14 древніх святих, які за різних обставин допомагали людям); говорили, що вона була Жанною д'Арк. Православна церква вшановує Маргариту Антіохійську під ім'ям святої Марини. Особливою любов'ю вона користується в Греції, де на її честь збудовано велику кількість храмів.

Інший святий, якого згадують нарівні зі святою Мариною, - преподобний Лазар Галісійський. Він народився у місті Магнезії, у дорослому віці прийняв постриг у монастирі Святого Сави. Пізніше Лазар оселився на горі Галісія неподалік Ефеса. Навколо подвижника невдовзі виникла чернеча громада та утворився монастир.

Новий рік за Хіджрою

Першого дня священного місяця Мухаррам настає Новий рік за Хіджрою. Мухаррам не включений до свят ісламу і, відповідно, у більшості мусульманських країн Новий рік не відзначають як свято у світському розумінні. Цього дня в мечетях читають проповідь, присвячену переїзду Пророка Мухаммеда з Мекки до Медини 622 року — відправної точки мусульманського місячного календаря.

Мухаррам є першим місяцем мусульманського календаря. Вважається, що як людина його проведе, так пройдуть і всі дванадцять місяців.

Ще цього дня:

1900 - У Британії заборонили дитячу працю в шахтах;

1920 - Створено Українську Військову Організацію під керівництвом Євгена Коновальця;

1956 - На американських доларах з'явилося гасло "In God We Trust";

1974 - Квебек оголосив французьку мову єдиною офіційною;

1984 – На телеканалі NBC розпочався показ серіалу "Санта-Барбара";

2016 – Американський парашутист Люк Айкінс успішно здійснив перший в історії стрибок з висоти 7600 м без парашута.

Іменини: Вероніка, Леонід, Маргарита, Марія.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

РОДИЧІВ ЗАГИБЛИХ НА ВІЙНІ З РОСІЄЮ НЕ БУДУТЬ МОБІЛІЗУВАТИ ДО ЛАВ АРМІЇ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини