30 листопада. Що відзначають у цей день та прикмети

30 листопада. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

У цей день світ відзначає день свійських тварин, день слонів "Слоновін", день захисту інформації, день пам'яті жертв застосування хімічної зброї, міжнародний день "Міста за життя". Православна церква вшановує пам'ять святителя Григорія Чудотворця, а у католиків День святого Андрія.

В Україні – День радіотехнічних військ, в ОАЕ – День мучеників, в Ізраїлі – День пам'яті єврейських біженців з арабських країн, у Барбадосі та Ємені – День незалежності, на Філіппінах – День Андреса Боніфасіо, у ПАР – День Регіни Мунді.

День радіотехнічних військ Повітряних сил Збройних сил України

День радіотехнічних військ Повітряних сил Збройних сил України відзначається з 2010 року.

У світі радіотехнічні війська відіграють одну з найважливіших ролей у забезпеченні оборони країни. Вони призначені для ведення радіолокаційної розвідки та відстеження обстановки у зоні повітряного простору України.

Радіолокаційна галузь України активно розвивається, країна входить до десятка держав, здатних виробляти локаційне обладнання високого класу. Українська продукція має гарну репутацію у світі, завдяки цьому країна продає локаторів більше, ніж найближчі конкуренти.

День домашніх улюбленців

30 листопада відзначають Всесвітній день домашніх тварин, девізом якого стала цитата з твору Антуана де Сент-Екзюпері "Маленький принц": "Ми відповідаємо за тих, кого приручили". День домашніх улюбленців покликаний нагадати про почуття відповідальності за все живе на планеті, зокрема тварин.

Цього року у самого свята ювілей. Йому – 90. Ідея святкування належить учасникам Міжнародного конгресу прихильників руху на захист природи, що проходив у Флоренції у 1931 році. Тоді різноманітні екологічні організації та природоохоронні суспільства заявили про готовність організовувати масові заходи, створені задля виховання у людей почуття відповідальності за живу планету, зокрема і за свійських тварин.

Міжнародний день "Міста за життя"

Міжнародний день "Міста за життя" відзначається 30 листопада на честь першого скасування страти в європейській державі. Цього дня 1786 року Великий герцог Тоскани Леопольд II видав указ, що скасовував смертну кару.

Але відзначати подію, що сталася у 18 столітті, почали через кілька століть. У 2002 році, коли в Римі було засновано Всесвітню коаліцію проти смертної кари, до якої увійшли правозахисні організації, які виступають за її скасування, вперше цей день проводився з ініціативи Спільноти святого Егідія та за підтримки зазначеної Коаліції.

У день "Міста за життя" його учасники підсвічують якусь важливу пам'ятку або відому будівлю, символічно "оживляють" її. Таким чином вони демонструють свою любов до життя і закликають до скасування страти. У першій акції взяли участь 80 міст – від Сантьяго в Чилі до Канберри в Австралії. У Римі підсвічували Колізей, у Брюсселі – Атоміум, у Мадриді – площу святої Анни.

З кожним роком до ініціативи приєднується дедалі більше міст. Львів став першим містом України, яке приєдналося до цієї акції. 30 листопада 2010 року у Львові о 17:00 Каплицю Боїмів підсвітили червоним світлом на знак підтримки міжнародної акції "Міста за життя – міста проти смертної кари".

День пам'яті всіх жертв застосування хімічної зброї

День пам'яті всіх жертв застосування хімічної зброї заснований у листопаді 2005 року, а свою нинішню дату отримав у 2015 році.

Спочатку його відзначали 29 квітня. Ця дата була обрана тому, що 29 квітня 1997 року набула чинності Конвенція про заборону розробки, виробництва, накопичення та застосування хімічної зброї та її знищення. До Конвенції приєдналися майже всі країни світу, виконання її умов контролює Організація із заборони хімічної зброї. Але у грудні 2015 року на черговій сесії ОЗХЗ було ухвалено рішення перенести День пам'яті всіх жертв застосування хімічної зброї на 30 листопада, а 29 квітня відзначати День заснування ОЗХЗ.

Нині учасниками конвенції є 188 держав-членів ООН із 195; ще дві країни, Ізраїль та М'янма, її підписали, але поки не ратифікували. Головне зобов'язання, що накладається на учасників конвенції, – заборона на виробництво та застосування хімічної зброї і повне знищення її запасів.

Міжнародний день захисту інформації

Міжнародний день захисту інформації заснували на зорі комп'ютерної ери. А саме: 1988 року американська Асоціація комп'ютерного обладнання оголосила 30 листопада Міжнародним днем захисту інформації.

День комп'ютерної безпеки є нагадуванням користувачам про необхідність захисту їх комп'ютерів і всієї інформації, що зберігається в них. До того ж, 1988 не випадково став засновником свята, саме в цей рік була зафіксована перша масова епідемія "хробака", що отримав назву на ім'я свого творця - Морріса. Саме тоді фахівці замислилися про необхідність комплексного підходу щодо забезпечення інформаційної безпеки. Хоча прототип першого комп'ютерного вірусу з'явився у 1983 році.

У цей день:

1609 - Галілео Галілей презентував науковій раді першу карту місячної поверхні;

1872 - У Глазго відбувся перший офіційний міжнародний матч з футболу. Грали Шотландія та Англія, все закінчилося нічиєю;

1954 - американка Енн Елізабет Годжес була поранена уламком метеорита Сулакога. Це перший задокументований випадок завдання шкоди людині позаземним об'єктом.

1982 - був випущений найпопулярніший альбом в історії музики - Thriller Майкла Джексона.

Церковне свято

Православна церква 30 листопада вшановує пам'ять святителя Григорія Чудотворця, єпископа Неокесарійского. Інші назви свята: Григорій, Никон, Зустріч Сівера, Передзим'я. Зимовказівником день називали тому, що він визначав якою буде погода взимку. У народі його також прозвали Сівером, бо в ці дні починав дмухати холодний північний вітер.

Заборони:

Якщо вам потрібно вирушити в дорогу, краще зробіть це наступного дня.

Прикмети:

Сонячно – зима буде малосніжною та теплою;

Похмуро - зима буде морозною та сніговою.

Іменини: Григорій, Лазар, Никон, Михайло, Іван, Геннадій.

За інформацією interfax.com.ua.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ЗА 50 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ ПРОДАЛИ ЗАВОД У ХМІЛЬНИЦЬКОМУ РАЙОНІ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини