30 травня. Що відзначають в цей день та прикмети

30 травня. Що відзначають в цей день та прикмети

Яке церковне свято відзначається сьогодні

За релігійним календарем сьогодні 30 травня віряни вшановують пам'ять преподобної Євдокії Дмитрівни, а також апостола від сімдесяти Андроніка і святої Іунію, родичів апостола Павла. У народному календарі ця дата отримала такі назви: Євдокія Свистунія, Андрон з дощем.

30 травня день в історії

У 1431 році В Руані була спалена Жанна Д'арк.

У 1631 році відбувся вихід у світ La Gazette - першої французької газети. Її видавцем став дворянин Ренодо, який отримав патент на поширення новин по території Франції, а сама назва походить від найменування дрібної італійської монети (gazetta), якою платили венеціанці в XVI столітті за рукописний листок новин. Ось так з легкої руки Ренодо слово «газета» і увійшло в побут. До речі, Ренодо придумав надзвичайно важливе нововведення – у газеті на платній основі розміщували приватні оголошення, тобто рекламу. Незабаром слово «газета» увійшло у всі європейські мови. Історики вважають, що попередники газет з'явилися ще в епоху античності в Стародавньому Римі. Це були дерев'яні дощечки, на яких від руки переписували хроніку подій, що відбулися в місті і світі. Вони називалися «Щоденні справи римського народу» і вивішувалися на площах, а політикам і знатним городянам доставлялися особисто. Ці зведення мали неофіційний характер, поки Юлій Цезар не розпорядився в обов'язковому порядку поширювати звіти про роботу сенату, донесення полководців тощо.

У 1871 році падіння Паризької комуни.

У 1876 році у німецькому містечку Емс російський цар Олександр II підписав Емський указ, спрямований на придушення української мови та культури

У 1879 році американський магнат Вільям Вандербільт оголосив про створення найбільшого в Нью-Йорку спортивного центру «Медісон-Сквер-Гарден». На сьогодні це місце проведення міжнародних змагань з кількох видів спорту і домашня арена для команд НХЛ і НБА.

У 1884 році відкрито рух Катеринославською казенною залізницею, яка з'єднала Донецький вугільний і Криворізький залізорудний басейни.

У 1896 році в Нью-Йорку офіційно було зафіксовано перше в історії дорожньо-транспортна пригода: автомобіль Генрі Уеллса із Спрінгфілда зіткнувся з велосипедом Івліна Томаса. У велосипедиста виявилася зламана нога.

У 1900 році на Всесвітній виставці в Парижі датський інженер Вальдемар Поульсен представив винайдений ним прилад - телеграфон. По суті, це була магнітна стрічка для звукозапису.

У 1908 році відбулися перші у Великобританії міжнародні змагання повітроплавців. З майданчиків лондонського Харлінгем-клубу в небо піднялося 30 аеростатів, які представляли п'ять європейських країн.

У 1919 році у Владивостоці на Другій сесії Української Далекосхідної Крайової Ради ухвалено Конституцію національно-культурної автономії українства на Далекому Сході.

У 1923 році у Празі засновано Українське історико-філологічне товариство на чолі з Дмитром Антоновичем.

У 1942 році авіація Великої Британії здійснила перший масовий наліт на Третій Рейх — в рейді брали участь близько тисячі літаків.

У 1953 році в журналі Nature була опублікована стаття Джеймса Уотсона і Френсіса Кріка, в якій вони запропонували структурну модель ДНК - подвійну спіраль.

У 1959 році на острові Уайт (Англія) пройшло перше випробування судна на повітряній подушці.

У 1982 році 16-м членом НАТО стала Іспанія (перша країна з часу вступу ФРН в 1955 році).

У 1985 році У Франції на авіакосмічному салоні відбувся перший показ літака Ан-124 "Руслан".

У 2003 році аналітична компанія IDC, що займається дослідженням ринків технологічної продукції, повідомила, що за підсумками I кварталу перше місце на світовому ринку серверів зайняла комп'ютерна компанія Hewlett-Packard (HPQ).


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 


Яке свято відзначають 30 травня

У цей день світ відзначає Міжнародний день фемінізму, День пам'яті Жанни Д'арк, День Канарських островів, Всесвітній день боротьби проти астми і алергії.
У Німеччині святкують День полуниці, в США – День пам'яті, День м'ятного джулепа, День поливання квітів, у Перу - День картоплі, в Нікарагуа - День матері, в Україні - День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження, в Гондурасі - День посадки дерев, у Польщі - День прийомних батьків, Тринідаді і Тобаго - День спадщини Індії, у Хорватії - День утворення держави, в Британії - Весняний вихідний.

Що сьогодні не можна робити

  • У цей день не заведено лінуватися.
  • Ще сьогодні заборонено вживати алкоголь.
  • Також на Євдокію не можна полювати на птахів і ловити їх.

30 травня іменини

  • Яка Євдокія, таке і літо.
  • Молодий місяць в дощову Євдокію віщує мокре літо.
  • Якщо на Євдокію дме холодний вітер, то літо буде холодне.
  • Свині болото риють – до дощового літа.
  • Сон з 29 на 30 травня виповниться протягом місяця. Сновидіння, побачене вдень 30 травня, віще, але виповниться не скоро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

 

день в історіїприкметиподіїсвятатрадиції

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини