30 вересня. Що відзначають в цей день?

30 вересня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 950 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 950 RUSSIAN AGRESSION

30 вересня відзначають Міжнародний день перекладу.

В Україні - День бібліотек, у Канаді - День відновлення, у Польщі - День хлопчиків.

Православна церква вшановує пам'ять святого священномученика Григорія, єпископа Великої Вірменії, Михайла, першого митрополита Київського.

Міжнародний день перекладу

Щорічно 30 вересня в багатьох країнах відзначається професійне свято усних і письмових перекладачів - Міжнародний день перекладача.

У 2017 році Генеральна асамблея ООН на своєму черговому засіданні одноголосно ухвалила Резолюцію (A/RES/71/288), в якій визнається роль професійного перекладу в об'єднанні народів, у сприянні миру, порозумінню та розвитку, і 30 вересня було оголошено Міжнародним днем перекладу.

Мета нової міжнародної дати - підтвердити, що професійний переклад як ремесло і мистецтво відіграє важливу роль у досягненні цілей і дотриманні принципів Статуту Організації Об'єднаних Націй, зближенні народів, сприянні діалогу, порозумінню і співробітництву, забезпеченні розвитку і зміцненні міжнародного миру і безпеки.

Всеукраїнський день бібліотек

Вважається, що вперше аналоги сучасних бібліотек з'явилися ще близько 2,5 тис. років до нашої ери на Сході. Це були зібрані в одному із стародавніх вавилонських храмів міста Ніппур глиняні таблички, на яких їхні сучасники закарбували важливу для них інформацію для наступних поколінь.

У Київській Русі перші бібліотеки почали відкривати після прийняття християнства. Це були церковні бібліотеки, серед яких на той час найбільшою вважалася заснована 1037 року князем Ярославом Мудрим бібліотека Софії Київської.

У ній зберігалося понад дев'ятсот книг, виготовлених тоді виключно вручну. Для середньовіччя це була грандіозна праця і надалі в майстернях при Софійському соборі виготовляли книжки, що увійшли в основу інших бібліотечних зібрань, наприклад, бібліотеки при Печерському монастирі, яка стала найбільшим від кінця ХІ століття осередком культурного життя в Київській Русі.

Ще цього дня:

1929 - Британська служба "Бі-бі-сі" вперше провела телетрансляцію;

1929 - У Франкфурті-на-Майні німецький авіаконструктор Фрітц фон Опель здійснив політ на планері з ракетними двигунами. За 75 секунд польоту він подолав відстань 3 км;

1938 - Велика Британія, Франція, Німеччина та Італія підписали Мюнхенську угоду, за якою Німеччина анексувала Судетську область Чехословаччини;

1938 - Ліга Націй одноголосно оголошує поза законом "навмисні бомбардування цивільного населення";

1944 - Засновано агентство Франс Прес (АФП) - одне з провідних інформаційних агентств світу;

1946 - Оголошено перші вироки нацистським злочинцям на Нюрнберзькому процесі;

1947 - Пакистан приєднується до Організації Об'єднаних Націй;

1954 – Зійшов на воду перший атомний підводний човен "Наутілус" (США);

1980 - Опубліковано першу специфікацію Ethernet;

1990 - На площі біля Республіканського стадіону в Києві відбувся майже 300-тисячний мітинг під гаслом "Ні - новому Союзному договору!", санкціонований президією Київської міської ради;

1992 - Міністерство юстиції України зареєструвало Асоціацію дослідників українського голоду-геноциду 1932-1933 рр. в Україні;

1992 - Відправлено у відставку прем'єр-міністра України Вітольда Фокіна;

1994 - Рада співробітництва країн Перської затоки оголосила про припинення економічного бойкоту Ізраїлю (тривав 46 років);

2016 - Ураган "Метью" став ураганом 5-ї категорії, що зробило його найсильнішим ураганом, який утворився в Карибському морі з 2007 року;

2016 - Дві картини загальною вартістю 100 мільйонів доларів знайдено після того, як їх було викрадено з музею Ван Гога в 2002 році.

Цього дня народилися:

1835 - Федір Заревич, український письменник, журналіст;

1841 - Михайло Драгоманов, український громадсько-політичний діяч, історик, публіцист, літературознавець, фольклорист, економіст, філософ;

1871 - Григорій Кузневич, український скульптор-монументаліст;

1893 - Дмитро Гунькевич, український письменник-драматург;

1899 - Андрій Панов, український поет, журналіст, перекладач;

1918 - Любомир Мацюк, український співак, диригент;

1948 - Віктор Бурбела, український літературознавець, поет, учений секретар Відділення літератури, мови та мистецтвознавства НАН України;

1950 - Любов Дубровіна, українська книгознавиця, документознавиця, архівознавиця, історикиня бібліотечної справи;

1971 - Дмитро Ярош, український громадський і політичний діяч;

1977 - Пилип Іллєнко, український актор, продюсер, політик.

Церковне свято:

Цього дня відзначається пам'ять Михайла - святого православної церкви, першого митрополита Київського.

За переказами, наприкінці 10 століття константинопольський патріарх Миколай II відправив Михайла в Корсунь, щоб хрестити князя Володимира. Пізніше святитель вирушив до Києва, де навертав місцевих жителів до християнської віри. Мощі святого Михаїла зберігаються в Києво-Печерській лаврі.

Ще сьогодні день пам'яті святого священномученика Григорія, єпископа Великої Вірменії.

Григорій народився приблизно 257 року в родовитій сім’ї. Його батько, Ананій, був християнином, але за правління язичницького царя Трдата III був страчений. Григорій ріс у язичницькому середовищі, проте пізніше прийняв християнство, здобувши освіту в християнській традиції.

Після прийняття християнства, Григорій почав активно проповідувати. Його діяльність призвела до великого поширення християнства у Вірменії. Він заснував багато церков і навчав народ християнських цінностей. За правління Трдата III Григорій зазнав переслідувань через свою віру. Він був ув'язнений на тривалий час у глибоку яму, де пережив численні страждання. Однак його віра залишалася незламною.

Після того, як Трдат III захворів, він покликав Григорія для молитви про зцілення. Григорій молився, і цар одужав. Вражений дивом, Трдат III прийняв християнство, і Вірменія стала першою країною, яка офіційно проголосила християнство своєю державною релігією 301 року.

Григорій був висвячений на єпископа і продовжував служити церкві. Він активно працював над зміцненням християнства в країні, однак через опір язичників знову зазнав переслідувань. У результаті був страчений за свою віру.

Іменини: Василь, В'ячеслав, Григорій, Леонід, Матвій, Михайло, Олександр, Олексій, Петро, Семен, Олександра.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини