4 грудня. Що відзначають в цей день?

4 грудня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 649 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 649 RUSSIAN AGRESSION

4 грудня відзначають Міжнародний день банків, День інформатики та Міжнародний день обіймів.

Православна церква вшановує пам'ять великомучениці Варвари.

Міжнародний день банків

4 грудня у світі святкують міжнародний день банків. Це свято було внесено до списку Всесвітніх днів і визначних дат ООН у грудні 2019 року. Відповідне рішення було ухвалено на знак визнання важливості банків у сталому розвитку держав та підвищення рівня життя їхнього населення.

Ще цього дня:

1674 - Заснований місіонерський пост Чикаго, на місці якого в 1795 році з'явилося і саме місто;

1930 - Вольфганг Паулі представив світові теорію про існування нейтрона;

1939 - Згідно з Указом Президії Верховної Ради СРСР, на карті України з'явилися Дрогобицька (тепер Львівська), Львівська, Тернопільська, Станіславська (Івано-Франківська), Волинська та Рівненська області;

1996 - З мису Канаверал запущено автоматичну космічну станцію Mars Pathfinder, яка 4 червня 1997 року доставила на поверхню Марса спеціальний самохідний пристрій для збирання зразків марсіанського ґрунту;

1997 - В Оттаві 125 країн підписали Конвенцію про заборону застосування, накопичення запасів, виробництво та передачу протипіхотних мін та про їх знищення. Серед тих, хто відмовився підписати цей документ, були Китай, Росія, США;

2007 – Головою Верховної Ради України обрали представника НУ-НС Арсенія Яценюка (до цього – міністра закордонних справ України).

Церковне свято

День Святої Варвари

Сьогодні відзначається пам'ять святої Варвари Іліопольської, яка жила наприкінці 3 - початку 4 століть. За переказами, вона народилася у Фінікії в родині впливового язичника Діоскора. Варвара вирізнялася красою, і батько вирішив замкнути її у вежі, щоб приховати від сторонніх очей. У період ув'язнення дівчина дивилася у вікно, вивчала світ, що відкривався їй, і вдавалася до роздумів. У результаті Варвара самостійно дійшла висновку, що все суще міг створити лише один Творець.

Нарешті Діоскор вирішив випустити дочку з вежі, щоб підготувати до заміжжя. Варвара, скориставшись свободою, тут же прийняла хрещення у місцевих християн. Дізнавшись про це, батько-язичник розгнівався і наказав катувати дівчину. На довершення всього правитель міста дав Діоскору право вчинити суд над Варварою, і батько власними руками обезголовив доньку. Разом із Варварою стратили ще одну мученицю - святу Іуліанію, яка, вражена стійкістю дівчини, сама оголосила себе християнкою. Через деякий час на Діоскора обрушився гнів Божий - його вбило блискавкою.

Іменини: Ада, Олексій, Микола, Андрій.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ДО УВАГИ ВОДІЇВ ТА ПІШОХОДІВ! В ХМІЛЬНИЦЬКОМУ РАЙОНІ ТРИВАЮТЬ ПРОФІЛАКТИЧНІ ЗАХОДИ "БЕЗПЕЧНІ ШЛЯХИ-2023"

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини