4 травня. Що відзначають у цей день

4 травня. Що відзначають у цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 70 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 70 RUSSIAN AGRESSION

4 травня у світі відзначають День щедрості, День боротьби з цькуванням, День пожежників, День невисоких людей та День об'єднання рук. Православні християни вшановують пам'ять святого мученика Іануарія, єпископа Неапольського, мученика Феодора та матері його Філіпії, Григорія та Анастасія Синаїта, патріархів Антиохійських.

Також, сьогодні у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Міжнародний день пожежників

4 травня своє професійне свято відзначають люди мужньої професії, які захищають і рятують життя людей, тварин, майно, об'єкти екосистеми від вогню. Часто боротьба з вогнем забирає їхнє життя.

Міжнародний день пожежників з'явився на світ саме після подібних трагічних подій, пов'язаних із гасінням лісової пожежі у грудні 1998 року, що сталася в Австралії. Тоді під час виконання свого службового обов'язку загинули п'ятеро пожежників. Ця подія не була першим випадком загибелі борців із вогнем, однак саме вона підштовхнула небайдужих людей до заснування Міжнародного дня, коли можна було б вшановувати героїв-вогнеборців, а також вшанувати пам'ять загиблих під час виконання службового обов'язку.

Ця ініціатива була підхоплена у багатьох країнах світу, чому сприяло її поширення завдяки Інтернету. Днем святкування обрали день вшанування Святого Флоріана, який вважається небесним покровителем пожежників, і оскільки в багатьох країнах саме 4 травня пожежники відзначають своє професійне свято.

Міжнародний день протидії булінгу

ООН визнала залякування та цькування, які буквально охопили школи в усьому світі, епідемією, та у 2012 році оголосила 4 травня Міжнародним днем протидії булінгу.

За даними ЮНІСЕФ, близько 70% дітей у всьому світі страждають від цькування з боку однолітків. Водночас Україна посідає 4 місце серед європейських країн із найвищим рівнем булінгу. 19 січня 2019 року в Україні набув чинності закон №2657-VIII щодо протидії булінгу, який передбачає запровадження штрафів та притягнення винних до адміністративної відповідальності.

Ще цього дня:

1904 - США отримали зону Панамського каналу в безстрокове володіння;

1904 - В Англії Генрі Ройс і Чарльз Роллс розпочали виробництво автомобілів "Роллс-Ройс";

1915 - Закінчився бій за гору Маківка, який тривав майже тиждень - перший великий бій українських січових стрільців;

1979 - Маргарет Тетчер стає прем'єр-міністром Великої Британії, першою жінкою-прем'єром країни;

1986 - Зону евакуації навколо Чорнобиля збільшено до 30 кілометрів;

1990 - Президія Верховної Ради Української РСР ухвалила перейменувати Ворошиловград на Луганськ.

Іменини: Олександр, Олексій, Денис, Іван, Максим, Микола, Теодор, Федір, Яків, Ян.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

 

КОРИСТУВАТИСЯ ЗБРОЄЮ НАВЧАЛИ ЮНАКІВ У ХМІЛЬНИКУ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини