4 травня. Що відзначають в цей день?

4 травня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 435 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 435 RUSSIAN AGRESSION

4 травня - Міжнародний день пожежників, День Зоряних війн.

У Китаї - День молоді, в Японії - День зелені, у Латвії - День відновлення незалежності, у Нідерландах - День поминання.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного пам'ять священномученика Януарія і з ним мучеників Прокула, Соса, Фавста та інших.

910 років тому, 4 травня 1113 року, на Київський Великокняжий престол зійшов Володимир Мономах, один із найбільш видатних діячів стародавньої Русі.

У 1838 році діячі культури викупили з кріпацької неволі Тараса Шевченка.

1878 - Томас Едісон уперше публічно продемонстрував винайдений ним фонограф.

1863 - Початок будівництва Одеської залізниці на ділянці Одеса-Балта;

1979 - Маргарет Тетчер стала прем'єр-міністром Великої Британії, першою жінкою на цій посаді.

Ще цього дня:

1904 - США отримали зону Панамського каналу в безстрокове володіння;

1904 - В Англії Генрі Ройс і Чарльз Роллс почали виробництво автомобілів "Роллс-ройс";

1915 - Закінчився бій за гору Маківка, який тривав майже тиждень - перший великий бій Українських січових стрільців;

1986 - Зону евакуації навколо Чорнобиля збільшено до 30 кілометрів;

1990 - Президія Верховної Ради Української РСР ухвалила перейменувати Ворошиловград на Луганськ.

Міжнародний день пожежників

Виник після трагічних подій, пов'язаних із гасінням лісової пожежі в грудні 1998 року, що сталася в Австралії. Тоді під час виконання свого службового обов'язку загинули п'ятеро пожежників. Ця подія не була першим випадком загибелі борців із вогнем, проте саме вона підштовхнула небайдужих людей до заснування Міжнародного дня, коли можна було б вшановувати героїв-вогнеборців, а також вшанувати пам'ять загиблих під час виконання службового обов'язку.

Ініціативу підхопили у багатьох країнах світу, чому сприяло її поширення Інтернетом. Датою святкування було обрано день вшанування Святого Флоріана, який вважається небесним покровителем пожежників, і оскільки у багатьох країнах саме четвертого травня пожежники відзначають своє професійне свято.

День Зоряних воєн

4 травня шанувальники всесвітньо відомої кіносаги "Зоряні війни" відзначають День Зоряних воєн або День Люка Скайвокера, як його іноді називають шанувальники цієї кіноепопеї, створеної американським режисером Джоржем Лукасом.

Виникло це свято через гру слів. Знамените напуття джедаїв "Хай буде з тобою Сила" пишеться англійською: "May the force be with you". Хтось із шанувальників фільму обіграв цей вислів як "Нехай буде з тобою четверте травня", здійснивши переклад "May" як назву місяця, а слово "force" (сила) замінивши словом "fourth" (четвертий).

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять священномученика Януарія і з ним мучеників Прокула, Соса, Фавста та інших. За переказами, Януарій ще в дитинстві став християнином, а незабаром був висвячений у сан єпископа. Під час гонінь імператора Діоклетіана на християн молодий священнослужитель регулярно відвідував дияконів Соса і Прокула, що перебували у в'язниці, та разом із ними звершував літургію.

Під час одного з таких богослужінь Януарія заарештували, а потім разом із Сосом і Прокулом кинули в піч - але християни залишилися неушкодженими. Потім їх віддали на поталу звірам - але хижаки не чіпали їх. Зрештою Януарія та його товаришів обезголовили.

Іменини: Олександр, Олексій, Денис, Іван, Максим, Максим, Микола, Прокл, Федір.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

В УКРАЇНІ НА 90 ДНІВ ПРОДОВЖИЛИ ВОЄННИЙ СТАН ТА МОБІЛІЗАЦІЮ

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини