4 вересня. Що відзначають у цей день та прикмети

4 вересня. Що відзначають у цей день та прикмети

Що сьогодні не можна робити, яке сьогодні церковне свято, яким цей день був в історії. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

 

Яке церковне свято відзначається сьогодні

Православна церква 4 вересня вшановує пам'ять мученика Агафоніка. Інші назви: «Агафон», «Агафонів день», «Огуменник», «Потіхи лісовика». За повір'ям, ніч на «Агафона» характерна витівками лісовиків. Добро, зроблене сьогодні, повернеться у триразовому розмірі.

4 вересня в історії

476 — голова германських найманців на римський службі Одоакр скинув останнього імператора Західної Римської Імперії Ромула Августула. Традиційно ця дата вважається датою падіння Західної Римської імперії.

1837 — американський винахідник Семюел Морзе розробив електромеханічний телеграфний апарат для передавання й приймання повідомлень знаками (азбука Морзе).

1870 — після зречення Наполеона III, котрий здався в полон пруським військам після поразки біля Седана, Жюль Фавр і Леон Гамбетта проголосили в Парижі Третю республіку і сформували уряд національної оборони.

1884 — у Російській імперії скасовано автономію університетів.

1885 — у Нью-Йорку відкрилося перше в США кафе самообслуговування.

1886 — останній американський індіанець — воїн, Джеронімо здався в Аризоні. Після ув'язнення він став фермером та радником армії США.

1888 — американець Джордж Істмен отримав патент на фотокамеру, котра працювала на плівці, що скручувалась в рулон, і зареєстрував свою торгову марку — «Кодак»

1918 — війська США висадилися в Архангельську для інтервенції у громадянській війні в Російській імперії.

1920 — Головний Отаман Армії УНР С.Петлюра затвердив «Інструкцію для військових агентів і для осіб, які їх заступають», де вперше викладено концептуальні підходи до форм і методів діяльності військових аташе Української Народної Республіки.

1928 — затверджено новий український правопис («скрипниківський»), який діяв до 1933.

1938 — створено Українську Національну Оборону («Карпатська Січ»), яку очолив Степан Росоха.

1965 — у київському кінотеатрі «Україна» під час прем'єри фільму «Тіні забутих предків» відбувся мітинг протесту проти нової хвилі політичних репресій серед української інтелігенції.

1991 — над будинком Верховної Ради у Києві вперше піднято жовто-блакитний прапор.

1996 — колумбійські партизани атакували державні воєнні бази, у відповідь на засоби антикокаїнової війни в країні.

2018 — офіційно завершився мультсеріал Adventure Time.

Яке свято відзначають 4 вересня

Цього дня світ відзначає Міжнародний день тхеквондо і World Sexual Health Day.

У США - День чилійського вина, День продовольчого банку, День рознощика газет, День ледачих мам, День дикої природи, День горіха макадамія, в Таджикистані - День книги, у Вірменії - День рятувальника, на Маршаллових Островах - День праці, у Молдові - День працівника митної служби, в Аргентині - День іммігранта".https://gazetahm.org/ckeditor_assets/pictures/597/content_%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F.jpg

Замовити плитку, блочок, паркан можна тут


Що сьогодні не можна робити

Не ходіть у ліс - нечисть заведе вас в гущавину. Молодим дівчатам краще не виходити на вулицю - Лісовик може забрати їх собі за дружину. Є також прикмета, що краще дівчатам не їсти до заходу, щоб зберегти красу й молодість. Не варто дарувати подарунки і приймати їх теж не можна - накличете на себе біду.

Прикмети на 4 вересня

- сонячний день - осінь буде теплою;

- велика кількість грибів - погана прикмета для рибалок: улову не буде;

- павутинка літає - сніг нескоро випаде.

Іменини 4 вересня

Іменини у Афанасія, Акіндіна, Анфуси, Олександра, Фелікса, Олексія, Івана, Аріадни, Михайла, Гавриїла, Макара, Василя і Федора.

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини