4 жовтня. Що відзначають в цей день?

4 жовтня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 954 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 954 RUSSIAN AGRESSION

4 жовтня відзначають Всесвітній день захисту тварин, Всесвітній день посмішки, День булочок із корицею, Всесвітній тиждень космосу.

Православна церква вшановує пам'ять святого священномученика Єрофея, єпископа Атенського; святого преподобного Франциска Ассизького.

Всесвітній день захисту тварин

Всесвітній день захисту тварин був уперше проведений у 1925 р. за ініціативи німецького письменника і зоозахисника Г. Циммерманна. Затверджений у 1931 р. Міжнародним конгресом прихильників руху захисту прав тварин, який проходив у Флоренції (Італія).

Всесвітній день посмішки

Всесвітній день посмішки відзначають щорічно в першу п'ятницю жовтня. Заснував його американський художник Гарві Белл.

До нього звернулися представники страхової компанії State Mutual Life Assurance Company of America з проханням придумати якийсь яскравий символ, що запам'ятовується, - візитну картку компанії.

Гарві не довго думав, взяв і запропонував замовникам те, що зараз усі без винятку користувачі інтернету називають "смайликом". Сталося це 1963 року. Замовники прийняли роботу, заплатили Беллу півсотні доларів, виготовили значки з цією пикою і роздали всьому персоналу компанії. Успіх такої "візитки" перевершив усі очікування. Клієнти компанії були в захваті від нововведення - буквально за кілька місяців було випущено понад десять тисяч значків.

Всесвітній тиждень космосу

Тиждень із 4 до 10 жовтня Генасамблея ООН проголосила Всесвітнім тижнем космосу, щоб відзначати той внесок, який робить космічна наука і техніка в поліпшення добробуту людини.

Зазначені дати нагадують про такі події, як запуск першого штучного супутника Землі 4 жовтня 1957 року та набрання чинності 10 жовтня 1967 року Договором про принципи діяльності держав з дослідження та використання космічного простору.

Ще цього дня:

1900 - Розпочала роботу Львівська опера;

1904 - У Швеції створено футбольний клуб "Гетеборг";

1910 - У Португалії повалено королівську владу, країну проголошено демократичною республікою;

1911 - У Лондоні введено в дію перший у світі ескалатор;

1927 - У Брюсселі з ініціативи Міжнародної організації праці засновано Міжнародну асоціацію соціального забезпечення;

1957 - З космодрому Тюратам у Казахській РСР запущено перший у світі штучний супутник Землі під назвою "Супутник-1". ООН проголосила 4 жовтня Днем початку космічної ери людства;

1958 - Із Лондона до Нью-Йорка почалися перші регулярні трансатлантичні рейси реактивних літаків;

1965 - Папа Римський Павло VI видав буллу, якою зняв з євреїв звинувачення у смерті Ісуса Христа;

1994 - У Швейцарії спалили себе 48 членів секти "Орден Храму Сонця";

2001 - Британські вчені розшифрували генетичний матеріал бактерії, що викликає чуму.

Цього дня:

130 років від дня народження Петра Івановича Омельченка (1894-1952), українського живописця, графіка (Франція). Дата народження подана за ЄСУ; за іншими даними народився 03.10.1894 р;

110 років від дня народження Віктора Михайловича Бузника (1914-1968), українського вченого в галузі теплотехніки;

110 років від дня народження Михайла Григоровича Марунчака (1914-2004), українського історика, літературознавця, редактора, бібліографа, педагога, дослідника історії української еміграції Канади, громадсько-політичного діяча (Канада);

90 років від дня народження Валентини Гаврилівни Виродової-Готьє (1934), української художниці, педагога;

85 років від дня народження Лариси Павлівни Скорик (1939), української архітекторки, громадсько-політичної діячки.

Церковне свято:

Цього дня відзначається пам'ять священномученика Єрофея, який жив в Атенах у 1 столітті. У християнство його разом із Діонісієм Ареопагітом, пам'ять якого звершується напередодні, навернув апостол Павло. Він же висвятив Єрофея, який був у той час членом афінського ареопагу, в сан єпископа. За переказами, обидва єпископи - Єрофей і Діонісій - були присутні при похованні Діви Марії. Святий загинув від рук язичників, увійшовши в історію як мученик.

Іменини: Василь, Володимир, Дмитро, Михайло, Микола, Павло, Петро, Степан, Вероніка.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини