6 листопада. Що відзначають у цей день та прикмети

6 листопада. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

6 листопада  відзначають день визволення Києва від фашистських загарбників, міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни і збройних конфліктів, згадують загиблих через людей тварин. Крім того, сьогодні день народження саксофону та всесвітній день чоловіків.

Сьогодні є привід привітати працівників київського метрополітену, а у православ'ї шанують чудотворну ікону Божої Матері "Всіх скорботних Радість" та пам'ять святителя Афанасія, патріарха Цареградського.

П'ятикілометрова ділянка Святошинсько-Броварської лінії, яка з'єднала станції "Вокзальна", "Університет", "Хрещатик", "Арсенальна" та "Дніпро", вперше була відкрита саме 6 листопада 1960 року.

Сьогодні Київський метрополітен – третій у Радянському Союзі: Москва випередила столицю України на 25 років, а Ленінград – на 5. Хоча рішення будувати метро у Києві було ухвалено ще 1945 року. Тоді ж було визначено й три основні напрямки: Святошин – Бровари, Куренівка – Сталінка, Сирець – Печерськ.

Станції першої черги, оформлені у стилі повоєнної радянської архітектури, поєднували у собі й елементи українських мотивів. Парк вагонів складався з 24 одиниць. Для пасажирів було передбачено 44 місця для сидіння та 220 – для стояння. Як оплату за проїзд використовувалися монети та паперові квитки вартістю 50 копійок. Після грошової реформи проїзд подешевшав до п'яти копійок. Але й застосовувалися квитки на пред'явника.

6 листопада відзначається неофіційний День пам'яті тварин, які загинули від рук людини. Головне його завдання – звернути увагу громадськості на проблему жорстокого поводження з тваринами.

Щодня від рук людини у світі гинуть тисячі тварин. Дехто стає жертвою мисливців і браконьєрів, декого вбивають "борці" з бездомними тваринами, декого збивають машини. Зрештою, навіть улюблений домашній вихованець може загинути через неправильний догляд, якщо господар не подбав про те, щоб дізнатися про всі тонкощі догляду.

Ухвалена в 1987 році Європейська конвенція щодо захисту свійських тварин визнає наявність у людини морального обов'язку перед тваринами, а в багатьох країнах законодавством передбачено кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Тим не менше, досі тварини в усьому світі стають жертвами людської жорстокості. Тому з ініціативи зоозахисників і було започатковано День пам'яті тварин, які загинули від рук людини.

"Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів" з'явився у календарі з резолюції 56-ї сесії Генасамблеї ООН і відзначається з 2001 року щороку 6 листопада. Як йдеться в резолюції, погіршення стану екосистеми спостерігається тривалий час після припинення конфліктів і зачіпає не одне покоління. Резолюція закликає держави та міжнародні організації відзначати цей день, просить Генерального секретаря забезпечити виконання цієї резолюції та сприяти розповсюдженню інформації про неї.

День пам'яті чудотворного образу ікони Божої Матері "Всіх скорботних Радість" зазвичай святкують 6 листопада. Напередодні свята у церквах відбуваються вечірні богослужіння. А на ранок у всіх православних храмах відбудуться урочисті літургії, де кожен зможе помолитися та попросити у Діви Марії підтримки та захисту.

Богоматір зображена на іконі в оточенні стражденних людей та ангелів, відправлених для вгамування печалей. На іконі відображена істина: Богородиця завжди приходить на заклик благання і допомагає стражденним, вона дарує їм віру на краще.

6 листопада православні також відзначають день пам'яті святителя Афанасія патріарха Цареградського.

Святитель Афанасій I, патріарх Константинопольський, народився в Адріанополі. У юності, долучившись до віри Христової, він залишив свій дім і пішов у Фессалоніки, де прийняв монастирський постриг під назвою Акакій.

Незабаром на святій горі Афон він став братом в обителі Есфігменської. Там три роки служив ченцем, який стежить за трапезою. За цей час він здобув повагу братії за стійкість віри та благодійність.

У цей день:

1736 - Михайло Ломоносов зарахований до Марбурзького університету в Німеччині.

1860 - Авраам Лінкольн обраний 16-м президентом США від Республіканської партії.

1943 – Війська 1-го Українського фронту під командуванням генерала армії М. Ватутіна під час Київської наступальної операції звільнили від гітлерівських військ Київ.

1982 - Відкрито станції Київського метрополітену "Мінська" та "Героїв Дніпра".

1986 - Алекс Фергюсон очолив клуб "Манчестер Юнайтед", який згодом став одним із найбільш титулованих у Європі.

1987 - Відкрито станцію Київського метрополітену "Ленінська" (нині "Театральна").

1995 - Випущений останній альбом Queen за участю Фреді Меркьюрі.

Іменини: Лаврентій, Олексій, Іван, Микола, Петро.

За інформацією interfax.com.ua

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

З ПОНЕДІЛКА ШКОЛИ ХМІЛЬНИКА ПЕРЕХОДЯТЬ НА ДИСТАНЦІЙКУ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини