6 серпня. Що відзначають у цей день та прикмети

6 серпня. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке церковне свято відзначається сьогодні

За народним календарем сьогодні – день Бориса і Гліба. Люди переважно проводили день вдома, тому що боялися блискавок, адже 6 серпня зазвичай панувала грозова погода. На Бориса і Гліба починався сезон збору грибів, а також тривали роботи із заготівлі на зиму ягід.

6 серпня в історії

988 — умовна дата Водохрещення Русі, прийняття християнства київським князем Володимиром.

1181 — Китайські і японські астрономи фіксують спалах наднової зірки.

1497 — до Бристоля повернулася експедиція Джона Кабота, що відкрила Канаду. Втім, всі були впевнені, що це Китай.

1588 — непереможна Армада кинула якір перед містом Кале. Початок історичної битви з англійським флотом, що обернеться великою катастрофою для іспанського короля Філіпа II, який втратить за 2 місяці 80 суден та 16 000 людей.

1649 — перемога козаків у Зборівській битві. Зраджений кримськими татарами Богдан Хмельницький винуватить Москву, яка не надала допомогу; українсько-московські стосунки погіршуються.

1806 — Священна Римська імперія після відмови імператора Франца II від німецької корони припинила своє існування.

1807 — Російська імперія, Королівство Пруссія і Французька імперія підписали Тільзитський мир — були визнані завоювання Наполеона в Центральній Європі.

1807 — у Петербурзі видано правлячий указ про відкриття друкарень при губернських правліннях (у Києві, Житомирі, Кам'янець-Подільському, Харкові, Полтаві, Чернігові, Катеринославі, Херсоні та Сімферополі).

1807 — з Кронштадта під командуванням В. Головніна вирушив у навколосвітнє плавання шлюп «Діана» з метою гідрографічних описів і географічних відкриттів.

1889 — у Лондоні відкритий готель «Савой», перший у світі готель з ванною в кожному номері.

1890 — вбивця Вільям Кеммлер став першою людиною, страченою на електричному стільці

1914 — Австро-Угорська імперія оголосила війну Російській імперії, а Королівство Сербія оголосила війну Німецькій імперії.

1914 — у Львові створено легіон Українських січових стрільців, який став першим українським національним бойовим підрозділом після битви під Полтавою в червні 1709 р.

1926 — 19-річна Гертруда Едерле стала першою жінкою, що перепливла Ла-Манш.

1932 — відкрився перший Венеційський кінофестиваль.

1940 — Естонію, що після Пакту Молотова — Ріббентропа ввійшла в «зону інтересів Радянського Союзу», окуповано й анексовано СРСР

1940 — у СРСР арештований президент Ленінської академії сільгоспнаук відомий генетик Микола Вавилов.

1945 — американський бомбардувальник «Енола Ґей» скинув ядерну бомбу на японське місто Хіросіма, спричинивши загибель 90—140 тисяч осіб.

1963 — вигравши в півфіналі в алмаатинського «Кайрата» з рахунком 2:1, донецький «Шахтар» утретє поспіль вийшов у фінал Кубка СРСР, встановивши рекорд для радянських клубів — 15 кубкових перемог поспіль.

1995 — хорватська влада оголосила про ліквідацію Республіки Сербська Країна.

1997 — літак авіакомпанії Boeing 747 південнокорейських авіаліній зазнав катастрофи над островом Гуам, у Тихому океані, загинуло 226 людей.

2016 — початок «стрілянини на півночі Криму» — в ніч на 7 серпня на окупованій Росією території Криму збройна сутичка між російськими військовиками. Або провокаційна «спецоперація», видана пізніше російською спец-пропагандою як «напад українського диверсійного загону».

Яке свято відзначають 6 серпня

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день пива, Міжнародний день "Лікарі світу за мир", Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї, День Хіросіми, Міжнародний день підкаблучника.

В Японії - День пам'яті жертв атомного бомбардування Хіросіми, в США - День подяки фермеру, День пирога Брахама, День кульки з водою, День коктейлю "Рутбір флоат", День ворушіння пальцями ніг, День повітряних куль в небі, День свіжого дихання, День пліток, на Ямайці - День Незалежності, в Руанді - Свято врожаю "Умуганура", в Сальвадорі - Серпневий фестиваль, в Болівії - День Незалежності, в Аргентині - День навчання сільському господарству, в ОАЕ - День "сходження на престол", в Ангільї - День Конституції.

Що сьогодні не можна робити

Не слід рубати дерева

Краще не вирушати в дорогу в цю п'ятницю

Сни в цю ніч, як правило, демонструють справжній стан речей

Прикмети на 6 серпня

Яка погода на Бориса і Гліба, такий і весь серпень

На ниву виходити не можна, буде пожежа

Чайки сідають на воду – до дощу

Іменини 6 серпня

Іменини у Бориса, Гліба, Івана, Романа, Христини, Анатолія та Миколи.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХІМЗАВОД У КАЛИНІВЦІ ОШТРАФУВАЛИ ЗА ЗАБРУДНЕННЯ СЕРЕДОВИЩА

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини