6 жовтня. Що відзначають в цей день?

6 жовтня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 956 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 956 RUSSIAN AGRESSION

6 жовтня в Україні відзначають День працівників освіти (День учителя), День територіальної оборони.

Ще сьогодні Всесвітній день охорони місць існування, у Німеччині - День урожаю, у Фінляндії - День оселедця, День "Заміни звичайну лампочку на енергоощадну", День божевільного Капелюшника, Міжнародний день африканської діаспори, Міжнародний день благословення риболовецького флоту.

Православна церква вшановує пам'ять святого апостола Томи.

День територіальної оборони

Резервний компонент Збройних сил України - війська територіальної оборони, призначений для територіальної оборони і підпорядковується командуванню територіальної оборони.

Наприкінці 2014 року система територіальної оборони України змінилася. Це було пов'язано з актом агресії з боку Росії. Навесні-влітку 2014 року в терміновому порядку були сформовані батальйони територіальної оборони, які були переформовані в мотопіхотні підрозділи і передані до складу бригад Сухопутних військ. Це мало одне з ключових значень у захисті територіальної цілісності та суверенітету країни.

30 вересня 2020 року "з огляду на важливість територіальної оборони у забезпеченні обороноздатності та територіальної цілісності України, роль складових сектору безпеки і оборони та інших суб'єктів, які залучаються до виконання завдань територіальної оборони, а також з метою подальшого розвитку сучасних військових традицій", президент України підписав Указ № 417/2020 "Про День територіальної оборони України". Свято встановлено і тепер відзначається щорічно в першу неділю жовтня.

День учителя в Україні

Свято День учителя в Україні - День працівників освіти, відзначається в першу неділю жовтня. Встановлено Указом Президента України 1994 року. Святкування та привітання вчителів на День вчителя проводяться напередодні в усіх освітніх закладах країни.

Всесвітній день охорони місць існування

Щорічно 6 жовтня в усьому світі відзначають Всесвітній день охорони місць існування - міжнародне свято, покликане привернути увагу людства до проблеми збереження середовища проживання фауни планети Земля. Це свято було засновано 1979 року в межах Бернської конвенції про збереження європейської дикої природи і природного середовища існування.

Міжнародний день благословення рибальського флоту

Це традиція, яку відзначають щорічно в першу неділю жовтня з метою благословення рибальського флоту перед початком сезону.

У цей день здійснюють молитви за плідний сезон і благополучне повернення всіх членів флоту.

Його відзначають у всьому світі, в кожному регіоні є свої унікальні традиції та ритуали, але суть прохання про благословення для рибалок залишається незмінною.

Ще цього дня:

1917 - Відбувся I Всеукраїнський з'їзд товариств "Просвіта";

1927 - У Нью-Йорку відбулася прем'єра першого звукового фільму;

1948 - В Ашгабаді стався один із найпотужніших землетрусів у світі, що спричинив великі людські жертви.Тепер у Туркменістані цього дня відзначають День поминання;

1973 - Атакою єгипетських і сирійських військ під час єврейського свята Йом-Кіпур розпочалася Війна Судного дня між Ізраїлем і арабськими країнами;

1975 - Київське "Динамо" виграло Суперкубок УЄФА у клубу "Баварія" (Мюнхен) у другому матчі 2:0 (перший 1:0);

Цього дня:

100 років від дня народження Льва Миколайовича Венедиктова (1924-2017), українського хорового диригента, педагога, Героя України (2004);

100 років від дня народження Володимира Івановича Дарди (1924-1992), українського письменника, поета, громадського діяча.

Церковне свято:

Цього дня відзначається пам'ять святого Томи - одного з Дванадцяти апостолів. Він жив у Галілеї і займався риболовлею, поки не почув одного разу проповідь Христа, яка спонукала його покинути дім і приєднатися до Ісуса в його мандрах. Незабаром його обрали до числа найближчих учнів. За переказами, Фому прозвали "близнюком", оскільки зовні він був дуже схожий на Христа.

Один із біблійних епізодів, пов'язаних із Томою, відомий, напевно, кожному - хоча б через загальне прізвисько "Тома невіруючий", яким нагороджують людей, що сумніваються в чомусь.

Згідно з Євангелієм від Івана, Тома не був присутній під час першого з'явлення воскреслого Ісуса апостолам і не міг повірити в те, що сталося диво. Тома повірив у воскресіння Христа, коли Спаситель з'явився йому і дозволив доторкнутися до своїх ран.

Іменини: Іван, Макар.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини