7 березня. Що відзначають в цей день?

7 березня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 377 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 377 RUSSIAN AGRESSION

7 березня - День теплої ковдри, День інновацій та винаходів, День енергії рослин і День тюльпанів.

Грі "Монополія" сьогодні виповнюється 90 років.

В Ізраїлі - Пурим, в Албанії - День учителя, у Канаді - День Александра Белла, у США - День Корпусу миру і День спортивної майстерності.

У церковному календарі - знайдення мощей мучеників, що в Євгенії, мучеників Маврикія і 70 воїнів, преподобних Фаласія, Лімнія і Варадата, пустельників Сирійських, преподобного Афанасія, сповідника.

День теплої ковдри

Ковдра вважається особливо важливим атрибутом для кожного з нас. Адже завжди приємно і комфортно полежати під теплою ковдрою. Історія її виникнення бере свій початок з давніх часів. Нині можна зустріти ковдри з тканинами різних видів і наповнювачів.

День енергії рослин

Щороку 7 березня відзначають День енергії рослин. Цей день присвячений рослинним продуктам, тобто можна сказати рослинній дієті. Хтось віддає перевагу більше веганській дієті, а хтось просто став додавати у свій раціон більше овочів. Оскільки рослинні продукти мають безліч корисних речовин, то люди стали приймати таку дієту як спосіб життя.

День тюльпанів

Тюльпани вважають весняними квітами, які приносять ніжність і радість. Загальноприйнято, що назва "тюльпан" походить від перського слова "тюрбан". Цю назву квітці дано за схожість її бутонів зі східним головним убором, що нагадував чалму.

Перші письмові згадки про тюльпан належать до XI-XII століть. Малюнок тюльпана знайдено в рукописному біблійному тексті тієї пори. Першою країною, де тюльпани впровадили в культуру, найімовірніше, була Персія. Тепер важко встановити, які види з'явилися предками перших рослин, але, можливо, це були дикорослі тюльпани Геснера і Шренка, які й зараз поширені в Малій і Середній Азії.

З Персії тюльпан потрапив до Туреччини, де його дуже полюбили султани. Вони влаштовували у своїх садах килими з цих квітів. Слідом за монархами, від Сулеймана I Пишного (1494-1566), тюльпанами захопилися знатні вельможі. До періоду правління султана Ахмеда III (1703-1730) тюльпани посіли перше місце за кількістю вирощуваних квітів, і пізніше цей час було названо "Часом тюльпанів". У Туреччині ці квіти називали "лале". Тоді було відомо вже понад 300 сортів. Почалася перша в історії квітки тюльпаноманія. Довелося запроваджувати дуже суворі закони про посадки та продаж квітів. Тюльпан заборонили вивозити і вирощувати за стінами Константинополя. Це визнавали злочином, який карали вигнанням із країни. Стали навіть говорити, що квітка цінується вище за людське життя.

День Александра Белла

День Александра Белла відзначають щорічно 7 березня. Саме цього дня Беллу видали патент на телеграфну передачу вокалу або інших звуків, а 10 березня Белл зробив перший телефонний дзвінок своєму помічникові Томасу Вотсону. На честь дня, коли винахідникові було видано патент, встановили свято інновацій і винаходів. Свято визнано офіційним актом законодавчих зборів Нової Шотландії в Канаді.

День спортивної майстерності

День спортивної майстерності відзначається щорічно в перший вівторок березня з 1991 року. Він заохочує чесну гру, хороший етикет і характер. Цей день покликаний нагадати як спортсменам, так і любителям спорту, що хороші спортивні результати - не єдина важлива якість спортсмена. Не менш важливо показувати хорошу спортивну майстерність.

День унікального імені

2023 року в США 7 березня святкується День унікальних імен. Його відзначають зазвичай у перший вівторок першого повного тижня березня. Цей день присвячений тим, у кого унікальні або рідкісні імена. Свято також для тих людей з іменами, які важко вимовити.

Ще цього дня:

1900 - З борту лайнера SS Kaiser Wilhelm der Grosse надійшло перше в історії бездротове повідомлення на берег;

1918 - В УНР опубліковано циркуляр про публічне запровадження української мови в урядових і громадських інституціях;

1933 - В американському місті Атлантік-Сіті Чарльз Дарроу придумав популярну і нині гру "Монополія";

1936 - У порушення чинних мирних договорів Третій Рейх реокупував Рейнську область;

1968 - У Черкасах на комбінаті шовкових тканин на знак протесту проти порушення умов матеріального стимулювання майже 400 працівників відмовилися стати до роботи;

1987 - Перемігши за очками в 12-раундовому поєдинку Джеймса Сміта, Майк Тайсон став чемпіоном за версією WBA;

1992 - Зіграно перші матчі першого футбольного чемпіонату України;

1994 - Верховний суд США ухвалив рішення, за яким пародії на оригінальні роботи не є порушеннями авторських прав і не вимагають отримання ліцензій або дозволів від власників таких прав.

2001 - О 7 годині ранку без попереднього судового рішення комунальною службою Києва було знесено наметове містечко у парку Шевченка навколо пам'ятника. Намети розбили 5 березня студенти низки вищих навчальних закладів на заклик лідерів «України без Кучми». Непорозуміння між владою й опозицією почало стрімко загострюватись, і переросло у конфлікт 9 березня 2001 р.

Церковний календар

Маврикіїв день

Свято отримало назву в пам'ять про християнських святих, які жили в 3-4 століттях, - мучеників Апамейських, Маврикія і 70 воїнів. У народі вважалося, що саме на Маврикія прилітають додому граки, шпаки і ластівки. При цьому помічали: якщо птахи прилетіли раніше покладеного дня - до швидкої весни.

Святкування на честь знайдення мощей мучеників, що в Євгенії

Цього дня православна церква відзначає знайдення мощей святих мучеників у Царгороді, біля Євгенієвих воріт.

На цьому місці в 5 столітті стали відбуватися чудеса зцілення, а згодом відкрилося, що там таємно поховані мощі безлічі християнських мучеників.

Серед похованих були і мощі святого Андроніка, одного з 70 апостолів, єпископа Панонійського, і його дружини та сподвижниці Іунії.

Іменини: Андрій, Варвара, Віктор, Володимир, Єлизавета, Іван, Йосип, Ірина, Михайло, Микола, Павло, Параска, Сергій, Степан, Федір, Філарет, Пилип.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ХМІЛЬНИЦЬКІ БІЙЦІ - ПЕРЕМОЖЦІ ЗМАГАНЬ З ММА У ПОЛЬЩІ

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини